Son Güncellenme:
Akıllı bina sistemleri çeşitli teknolojik sistemlerin bir arada kullanıldığı, ev ve iş yeri sahiplerine birçok avantaj sağlayan, fonksiyonel faydalarının yanı sıra düşük enerji kullanımı ile maliyetlerin düşürülmesine de yardımcı olan, genellikle otomasyon esasına dayanan teknolojik yapılar bütünüdür.
Akıllı binalarda çok sayıda donanım ve işlev bir arada bulunur. Kullanıcıların talepleri yerine getirilirken, düşük enerji tüketimi ve maksimum fayda esas alınır. Bina sisteminin servis ömrü boyunca, maliyetleri minimumda tutması ve enerji tasarrufu sağlayarak ekonomik beklentileri karşılaması gerekir. Enerji verimliliğinin sağlanması için bina otomasyon sistemi ile birlikte merkezi kontrol, enerji yönetimi ve enerji kontrol sistemleri beraber kullanılır. Akıllı bina sistemleri enerji, iletişimi güvenlik ve iş yeri olmak üzere başlıca 4 temel sistem üzerinden değerlendirilir.
Çeşitli sistemlerin tek bir merkezden yönetilmesine ve kontrol edilmesine otomasyon adı verilir. Akıllı binalarda kullanılan sistemlere göre enerji kaybını önlemek ve yüksek verim sağlamak için ısıtma, aydınlatma ve temizlik sistemlerinin çalışması için minimum enerji tüketimi prensibi esas alınır. Hava sıcaklığına göre ısıtma ve havalandırma sistemlerinin ayarlanması, gün ışığına bağlı olarak aydınlatma sistemlerinin çalışma sisteminin düzenlenmesi gibi çeşitli uygulamalar ile enerji verimliliği amaçlanır.Akıllı binalardaki güvenlik sistemlerinde, kart kontrol, parmak- ses ya da iris tanıma ile kişi tanıma, duman ve yangın algılama, alarm, kesintisiz güç kaynağı, kamera, kurtarma ve tehlike anında öngörülen kapı sistemleri gibi çok sayıda sistemin beraber kullanılır.Akıllı bina iletişim sistemlerinde hem binada görevli personelin kendi arasında hem de bina kullanıcıları ile personel arasındaki haberleşmenin en verimli ve ekonomik şekilde olması hedeflenir. telefon, telsiz, videotex, wifi, e-mail, tele konferans gibi çeşitli sistemlerden uygun olanı seçilerek, en az maliyet ile en verimli haberleşme koşulları sağlanır.