EkonomiZeytinyağının atık suyu ‘süper gıda’

Zeytinyağının atık suyu ‘süper gıda’

26.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Araştırmalara göre, zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan kahverengi, acı “zeytin değirmeni atık suyu” bağırsak sağlığına sızma zeytinyağından 10 kat daha faydalı!

Zeytinyağının atık suyu ‘süper gıda’

Zeytin “altın gıda”, zeytinyağı “altın sıvı” olarak değerlendiriliyor. Ama yeni araştırmalar,  zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan atık suyun da “süper gıda” olduğunu gösteriyor. İngiliz gazetesi Guardian’daki habere göre, bilim dünyası şimdi gözlerini sağlığa olağanüstü faydaları nedeniyle “zeytin değirmeni atık suyu” (OMW) denilen, bulanık ve acı olan zeytinyağının atık suyuna çevirdi. Daha önce çevreyi kirletebileceği düşünülen bu suyun vücudu koruyan ve iltihap gideren potansiyeli nedeniyle çok değerli olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bağırsak dostu

Kanser araştırmalarında öncü bir profesör olan, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin yönetim kuruluna seçilen ilk İtalyan bilim insanı olan Adriana Albini de 10 yıldır zeytinyağının atık suyu üzerinde çalışıyor. Albini’ye göre bu su, işlenmiş gıdalar nedeniyle gençlerde daha fazla görülmeye başlanan bağırsak kanseriyle mücadelede çok etkili. Bağırsak sağlığına faydalı bitki bazlı bileşikler fitokimyasalar ve polifenollerle dolu olan OMW’nin bu konuda sızma zeytinyağından en az 10 kat daha zengin olduğu bildirildi.

Zeytinyağının atık suyu ‘süper gıda’

Bilimsel araştırmalar, zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan atık suyun sağlığa çok faydalı olduğunu gösteriyor.

Beyni ve kalbi güçlendiriyor

Zeytinyağının atık suyunun iltihaplanma ve kansere karşı güçlü bir silah olduğunu belirten Prof. Adriana Albini: “OMW dediğimiz söz konusu atık su, nörolojik rahatsızlıkların iyileşmesine ve egzersiz sonrası toparlanmaya da iyi geliyor. Ürün, en az 30 farklı polifenol türü içeriyor. Bunlar arasında en bol olanı ‘hidroksitirozol’. Zeytin ve zeytinyağında da bulunan ‘hidroksitirozol’ün beyin ve kalbe iyi geldiği, vücuttaki iltihabı azalttığı araştırmalarla kanıtlandı.”

Haberin Devamı

‘Doğa atık bırakmaz’

İtalya’nın Toskana bölgesinde bir aile çiftliği olan “Fattoria la vialla”, zeytinyağının atık suyunu İngiltere’deki müşterilerine minik şişelerde satıyor. Çiftliği işleten üç kardeşten Gianni Lo Franco, “Bu suları, antioksidan özelliği bilinen polifenolün suyu gibi de düşünebilirsiniz. Büyükannemiz Nonna Caterina ‘acoua mora’ dediğimiz bu karanlık sudan her gün yarım bardak içerek 98 yaşına kadar hiçbir şikayeti olmadan yaşadı. Bu nedenle biz de karanlık suyu soğuk filtreden geçirerek satmaya başladık. Küçük bir şişe karanlık su, bir litre kaliteli sızma zeytinyağından çok daha fazla polifenol içeriyor. Bu da bize doğanın atık yaratmadığını gösteriyor” dedi.