15.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
Ebru Sungur / Amsterdam - Hollanda’da 2015’te aldıkları müteahhitlik şirketi Ballast Nedam’ı üç yılda kara geçirdiklerini, bu şirketle Avrupa’daki işlerini artırdıklarını belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Gelirlerimizin yüzde 50’sinden fazlasını yurt dışından elde ediyoruz. Konsolide ciromuzun yaklaşık üçte biri Ballast Nedam’dan geliyor. Bugüne kadarki yurtdışı kazancımızı 40 milyar euro’ya ulaştırdık. Bunun 8 milyar euro’su ile Türkiye’ye yatırım yaptık” diye konuştu.
Bir grup gazeteciye Rönesans’ın güncel faaliyetlerini anlatan İpek Ilıcak Kayaalp, gelirleri stabilize etmek için Avrupa’daki işlerini 2009’dan bu yana genişlettiklerini, yatırımda ise önceliklerinin Türkiye olduğunu söyledi. 30’dan fazla ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten İpek Ilıcak Kayaalp şöyle devam etti:
“Bu ülkelerin büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Dolayısıyla ekonomileri stabil değil, bizim de bu ülkelerdeki operasyonlarımız, yarattığımız cirolar, elde ettiğimiz karlar, zaman içerisinde dalgalanabiliyor. Ancak Hollanda’da elde ettiğimiz ciro, şirketi satın aldığımız yıldan bu yana çok fazla dalgalanmıyor, buradaki operasyonlarımızı daha iyi öngörebiliyoruz. En basitinden, Hollanda bizim kur riski olmayan iş yaptığımız tek ülke diyebilirim.”
Sanayici oluyor
“Önümüzdeki 5 yıl Rönesans olarak yeni bir döneme giriyoruz” diyen İpek Ilıcak Kayaalp şunları söyledi:
“Bu yeni dönemde yatırım grubunun büyümesine ve çeşitlenmesine odaklanacağız. 5 yıl sonra hacmen daha büyük ve gelir yaratma kabiliyeti bakımında daha çeşitli bir Rönesans fotoğrafına bakacağımızı umuyor ve planlıyoruz.”
Grubu bu noktaya taşıyacak yatırımların başında 2021’de Adana Ceyhan’da temeli atılan petrokimya tesisi, depolama tankı ve terminal projesinin geldiğini vurgulayan İpek Ilıcak Kayaalp, 2 milyar euro’ya mal olacak bu tesisle ilgili şu bilgileri verdi:
“Ceyhan PdhPP, sanayi alanındaki ilk yatırımımız olacak. Tesiste Rönesans’ın yüzde 66, Cezayirli petrol şirketi Sonatrach’ın yüzde 34 ortaklığı var. Türkiye’nin yıllık plastik hammadde tüketimi 8 milyon ton, bunun sadece 1 milyon tonu Türkiye’de üretiliyor, geri kalan 7 milyon tonu ise ithal ediliyor. Bu alandaki dış ticaret açığımız 10 milyar dolara ulaşmış durumda. Çeşitli sektörlerde kullanılan polipropilen ve polietilen, en büyük dış ticaret açığımızın bulunduğu ürünler arasında yer alıyor ve yıllık 4.5 milyon ton ithalat yapılıyor. Çevre dostu teknolojiler kullanarak Ceyhan’da hayata geçireceğimiz tesisimiz, yılda 470 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak ve Türkiye’nin dış ticaret açığının azaltılmasına her yıl 250 milyon dolar katkı sağlanacak. Tesiste yakıt olarak doğalgaz yerine, proses sırasında açığa çıkacak hidrojen kullanılacak.”
Holdingin cirosunun son 10 yılda 1 milyar euro’dan 3 milyar euro’ya ulaştığını belirten İpek Ilıcak Kayaalp, “Önümüzdeki dönemde hedefimiz 4-5 milyar euro bandı” dedi.
Rönesans’ın 5 yıllık yatırım ajandası
- Adana’nın Ceyhan’daki petrokimya tesisi, depolama tankı ve terminal projesi.
- Kuzey Marmara Otoyolu’nun 8. kısmını oluşturan Nakkaş-Başakşehir Otoyolu.
- Kazakistan’ın Kokshetau kentindeki 630 yataklı hastane projesi.
- Yenilebilir enerji alanındaki projeler.
Setlerin dörtte birine talip
Toprakları deniz seviyesinin altında kalan Hollanda kanal, nehir ve deniz kıyılarına sürekli setler örüyor. Arnhem’deki 1.2 kilometrelik setin inşasını 24.5 milyon euro’ya Ballast Nedam üstlendi. Ballast Nedam, gelecek 5 yılda ihalesine çıkılacak 300 kilometrelik set inşasının dörtte birini yapmayı hedefliyor.
Ballast Nedam’dan notlar
- Altyapı, üst yapı, endüstriyel projeler olmak üzere inşaatın farklı kollarında faaliyet gösteriyor. Konut da yapıp satıyor.
- 1800 çalışanı var.
- Hollanda’nın her bölgesinde proje üstleniyor.
- Yıllık cirosu 1.3 milyar euro.
Sürdürülebilirlikte hızla öne çıkıyor
Hollanda’da ihale kazanmanın en düşük fiyatla değil, kalite ve metodolojinin de puanlandığı bir süreçle mümkün olduğunu belirten İpek Ilıcak Kayaalp, sürdürülebilirliğin öne çıktığı bu kriterlerde Ballast Nedam’ın gruba kattığı know how’ın önemine dikkat çekti. Bu sayede Avrupa’da rekabet avantajı sağladıklarını anlatan İpek Ilıcak Kayaalp, bu tecrübeyi diğer ülkelerdeki şirketlerine de aktardıklarını, finansmana daha kolay eriştiklerini ve holdingin 2040’ta karbon nötr olmasını hedeflediklerini söyledi.