EkonomiYerli işlemci Çakıl IDEF’te

Yerli işlemci Çakıl IDEF’te

21.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen, ‘Çakıl Milli İşlemci Projesi’ne ilişkin olarak, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk. Mikro işlemciler günümüz teknoloji  dünyasının olmazsa olmazları ve dünyadaki çip krizinin aslında bir parçasını elimizde tutuyoruz” dedi.

Yerli işlemci Çakıl IDEF’te

 

IDEF 2021 fuarını ziyaret eden Varank, sergilenen ürünleri yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Fuar ziyaretinde savaş gemisi, uçuş ve atış simülasyonlarını da deneyimleyen Varank, ASELSAN standında sergilenen Çakıl Milli İşlemci Prajesi, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi Projesi ve AB - SGS Sınır Güvenlik Sistemi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Kısıtlamalar var

Özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirten Varank, şunları söyledi:

“Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu  işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN’la beraber Savunma Sanayi  Başkanlığı’nın desteklediği bir projeyle TÜBİTAK Bilgem olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve ürettik. Şu anda elimizde tutuyoruz. Normalde bu  süreçler çok uzun süreler alıyor. Tasarladığınız işlemcinin ilk üretimde  çalışması nadir rastlanan hususlardan bir tanesi ama biz burada işbirliği  sayesinde TÜBİTAK Bilgem’in ASELSAN’la beraber geliştirdiği işlemciyi, ilk  üretimde çıkan ürünleri kullanabiliyoruz, çalıştığını görebiliyoruz.”

Haberin Devamı

Yolcu görüntüleme

Bakan Varank, Terahertz (THz) Gerçek Zamanlı Yolcu Görüntüleme Sistemi  Projesi’nin de TÜBİTAK’ın geliştirdiği bir sistem olduğunu anımsatarak, “Burada özellikle gümrük kapılarında, üzerinde yabancı cisim taşıyan insanların tespit edildiği bir sistem. Bu ürünü ilk olarak TÜBİTAK Bilgem geliştirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile işbirliği yaptık” dedi.

Sınır Güvenlik Sistemi

Sınır güvenliğinin de çok önem verdikleri bir alan olduğunu vurgulayan  Varank, “Fiziki duvarların yanında özellikle elektro optik sistemlerle her türlü sınır geçişini kontrol altında tutuyoruz. İzinsiz geçiş olduğunda güvenlik güçlerimiz geçiş yapanları yakalayabiliyor” dedi.