13.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman / yavuz.karaman@gmail.com
4+4+4 formülüyle açıklanan 12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması Türkiye’de yeni okul talebi yaratacak. 7 ile 14 yaş arasında 10.5 milyon çocuğun bulunduğu Türkiye’de 5-6 yaşında ise yaklaşık 2 milyon çocuk bulunuyor. Yeni eğitim sisteminin devreye girmesiyle birlikte bu çocuklar için de ekstra okul ve derslik talebi gündeme geliyor.
EVA Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, durumun ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, “Herkes olaya derslik diye bakıyor ama metrekare önemli” dedi. Öğrenci başına 2 metrekarelik derslik düşmesi halinde 4 milyon metrekare dersliğe ihtiyaç olacağını vurgulayan Yazıcı, “Yurtdışında bir derslikte ortalama 20-25 çocuk öğrenim görüyor. Bu rakam Türkiye’de ise 45’e kadar çıkabiliyor” dedi.
Yazıcı, bir okulun ortalama 3-4 bin metrekare büyüklüğünde olduğundan yola çıkarak, bu kadar öğrenci için çok büyük ölçekli yatırımlara ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. İlköğretim ve lise olmak üzere Türkiye’de 60 bin okul olduğunu belirten Yazıcı, “2 milyon öğrenci için 50 binin üzerinde derslik ve 800 civarında okul yapmak gerekiyor. İstanbul’da 10 yılda yalnızca 24 bin derslik yapılabilmiş” diye konuştu.
İstanbul için 100 okul gerek
İstanbul’daki 5-6 yaş arasındaki çocuk sayısının 270 bin olduğunu ifade eden Yazıcı, “Bu durumda İstanbul’da 6 bin 800 derslik gerekiyor. Bu da sadece İstanbul için 100 yeni okul anlamına geliyor.
Öğrencilerin belli bir bölümünü özel okulda okuduğunu ama bu oranın çok yüksek olmadığını dile getiren Yazıcı, “İstanbul’da 7-14 yaş arasındaki çocukların eğitim göreceği 98 bin derslik var. Özel okuldaki derslik sayısı ise 5 bin” dedi.
Maliyet 1.9 milyar lira
Cansel Turgut Yazıcı, bu kadar sayıda okul yapmanın, bu okulların yapılacağı arsaları bulmanın kolay olmadığını vurgulayarak, “Arsanın bedava olduğunu düşünürsek İstanbul’da 256 milyon liralık okulların inşaat maliyeti çıkıyor. Türkiye genelinde ise bu rakam 1.9 milyar liraya çıkıyor. Bunlar arsa hariç rakamlar” değerlendirmesini yaptı.
İstanbul’da arsaların az ve pahalı olması nedeniyle okulların yapılacağı alanların ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Yazıcı,
“İstanbul’a 100 okul gerekiyor ve bunlar için ihtiyaç duyulan arsa 300-400 bin metrekare. İstanbul’da arsanın metrekaresini de ortalama 2 bin liradan hesaplarsak en az 600 milyon lira arsa değeri çıkabiliyor. İnşaat maliyetiyle bu miktar İstanbul için 1 milyar liraya ulaşıyor. Türkiye genelinde ise 800 okul için ise rakam epey yükseliyor” diye konuştu.
Zorunlu eğitimE 12 yıl formülü
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, 4+4+4 olarak bilinen yasa ilköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.
Yasada, “Bu okullarda kesintisiz eğitim yapılır” ifadesi ise kanundan çıkarılıyor. İlköğretim 6-14 yaş grubundaki çocukların eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olacak.
12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 14 yaşını bitirip 15 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
İngiliz sermayesini ‘fon bulma ekibi’ ile Türkiye’ye çekecek
İspanyol N+1 firmasıyla ortaklık kuran Daruma, Türkiye’de ticari gayrimenkule 300 milyon euro akıtacak. Bunun için İngiltere’de özel bir ‘fon bulma ekibi’ de çalışmalara başladı
Kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren Daruma Corporate Finance ile İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'da hizmet veren yatırım bankası N+1 International yeni bir ortaklık kurdu. ‘N+1 Daruma’ adındaki bu ortaklığın sonucunda İngiltere’deki sermaye Türkiye’deki projeleri fonlayacak. Gayrimenkul sektöründe 2013 yılında aktif olarak faaliyetlere başlayacağı ortaklığın İngiltere’de fon arayan özel bir ekibi de bulunuyor.
Daruma ile N+1’in ortaklığı ile ilgili toplantıda konuşan Okan Altuğ, bu işlemle N+1 International firmasının dünya operasyonunun yüzde 5,25’ine sahip olduklarını söyledi. N+1 International’in ise Daruma’nın yüzde 20’sini aldığını ifade eden Altuğ, uzun vadede 100 birleşme hedeflediklerini kaydetti.
Emlakta balon uyarısı
N+1 International Yönetim Kurulu Başkanı Santiago Eguidazu ise, bu birleşmeyle uluslararası piyasalara açılmak isteyen orta ve büyük ölçekli Türk firmalar ve Türkiye’ye girmek isteyen Avrupalı firmaları hedeflediklerini vurgulayarak, önemli bir uyarıda bulunmayı ihmal etmedi. İspanya’da yaşanan krizin sebebinin gayrimenkul sektöründe yattığını dile getiren Santiago Eguidazu, “İspanya’da bankalar gayrimenkule 300 milyon euro aktardı. Gayrimenkul fiyatları epeyce artmıştı ama fiyatlar sonunda patladı” dedi.
Santiago Eguidazu, Türkiye’de de aynı sürecin yaşanabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türkiye’de 1 milyon konut açığı olduğu söyleniyor. Bu tüm ülkede ciddi bir gelişme demek. Yeni iş alanları açılması demek. Gayrimenkul fiyatlarının artması demek. Brezilya, ABD, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerde de bu gelişmeler yaşandı. Hükümetler inşaat sektörünü çok fazla destekledi. Bu hataya Türk hükümeti de düşebilir. Ama Türkiye’de de fiyatlar patlayabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu nedenle fiyatı şişmemiş gayrimenkullere yatırım yapıyoruz.”
Gayrimenkule 300 milyon euro
Altuğ, bu birleşmeyle Türkiye’de belirledikleri 3 alan olan gayrimenkul, enerji ve mezzanine’de faaliyet göstereceklerini belirterek, “Türkiye’de belli yatırım fonları kuracağız. Gayrimenkulde ticari alana yöneleceğiz ve uzun vadeli kira kontratları olan projeleri alacağız” dedi. Okan Altuğ, gayrimenkule ilk planda 200-300 milyon euro’luk fon aktarabileceklerini ifade etti.
Kentsel dönüşümde sertifikalı yapı ustaları çalışacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili kanunun TBMM’de kabul edilmesinin ardından yapı denetimiyle ilgili çalışmalara ağırlık verildi. Buna göre, Bakanlık kentsel dönüşüm için sertifikalı yapı ustalarıyla çalışacak.
Kentsel dönüşüm kapsamında 20 yıl içinde yaklaşık 14 milyon konut incelenmesi beklenirken, bu kapsamda yapı denetimiyle ilgili çalışmalara yoğunlaşan ve kentsel dönüşüm sırasında sertifikalı ustalarla çalışacak olan Bakanlık, bugüne kadar 235 bin 783 kişiye geçici ustalık sertifikası verdi. Geçici ustalık sertifikasını, 2015 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kurslarda kalıcı hale getirmeyen ustalar, inşaatlarda çalışamayacak.
Yurtdışında da iş bulabilecekler
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, inşaat ustalarının, sertifika alma zorunluluğu sayesinde hem daha iyi hizmet verebileceklerini hem de sertifika sayesinde yurt dışında da kolaylıkla iş bulabileceklerini söyledi.
Yüzde 50’si şimdi, yüzde 50’si 1 yıl sonra
Emlak Konut GYO ve Varyap ortaklığında İstanbul’un yeni finans merkezi Batı Ataşehir’de hayata geçirilen Varyap Meridian’da farklı ödeme seçenekleri sunuluyor. Kampanya kapsamında, yüzde 50 oranında peşin ödeme yapanlar, geri kalan yüzde 50’lik tutarı 1 yıl sonra ödeyebiliyor.
Varyap Meridian’da, stüdyodan 4+1’e kadar farklı tiplerde daireler yer alıyor. Projede, açık ve kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, sauna, seyir terası gibi birçok sosyal alan bulunuyor. LEED sertifikasyon programına dahil olan projede, yağmur suyu ve gri suyun tekrar kullanımı sayesinde LEED kriterlerine uygun olarak yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanıyor.
Babaları düşünen yeni bir kampanya daha başladı
BB Group Homes, Bodrum Tuzla Koyu’nda gerçekleştirilen Adlon Residence projesi için Babalar Günü’ne özel bir kampanya başlatıyor. Kampanya kapsamında projeden daire alanlara yüzde 5 indirim ve bir yıl boyunca geçerli olacak ücretsiz golf üyeliği sunuluyor. İlk etabın Temmuz 2012’de teslim edileceği projede daire fiyatları ise 159 bin liradan başlıyor.
Adlon Residence, 57 ve 132 metrekare aralığında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere 17 ikiz blokta 204 daire ve 15 müstakil konuttan oluşuyor. Müstakil konutların her birinin kendine ait açık havuzunun bulunduğu projede, her bloğun da yine özel havuzu mevcut.
Ege havasını Fedon’la Sancaktepe’de yaşattı
Eviya Gayrimenkul’un yeni projesi EgeBoyu, hem yazın gelişi hem de projenin inşaatının başlaması vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Ünlü şarkıcı Fedon’un yanı sıra DJ performansının da olduğu organizasyonda birçok sürpriz grup da sahne aldı.
Toplam 114 bin metrekare inşaat alanında 17 blok ve 28 üniteli çarşı bölümünden oluşan Ege Boyu projesinde, 49 ile 204 metrekare arasında değişen 644 daire yer alıyor.
Stüdyodan 4+1’e farklı konutların yanı sıra 28 ticari ünite bulunan, 3,25 metre tavan yüksekliğine sahip daireleri ile ferah yaşam alanları sunan projede daire fiyatları, 149 bin 500 ile 740 bin lira arasında değişiyor.
Personel eğitimine 1 milyon dolarlık yatırım
Ev geliştirme perakendeciliği sektörünün öncü isimlerinden Koçtaş, “2020 Daha Güzel Evler, Daha Güzel Hayatlar” vizyonu çerçevesinde insan kaynaklarına odaklandığını açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Koçtaş Genel Müdür Alp Önder Özpamukçu, “Hızla mağazalaşma sürecine girdiğimiz 2005’ten bu yana çalışan sayımızı yaklaşık 5 kat artırdık. Elemanlarımızın gelişimine yaptığımız yatırımın bütçesini ise yüzde 50 oranında artırdık” diyerek, yalnızca 2012 için 1 milyon dolarlık eğitim yatırımı yaptıklarını söyledi.
Özpamukçu, “19 ilde 37 mağazamız bulunuyor. 2020’de 100 mağaza açmayı ve 10 bin çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. Hali hazırda olan 140’a yakın uzman personel sayımız ise 2 yılda 2 katına çıkacak” dedi.
GÜNÜN PROJESİ
ARMA BUSINESS&LIFE
Yüzde 1 peşİnat alıyor kalanını teslİme ötelİyor
Okkalar İnşaat, İstanbul Kurtköy’deki projesi ARMA Business&Life’ta yatırım fırsatını kaçırmak istemeyenler için peşinatı teslimat tarihine öteliyor.
Buna göre, projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 1 peşinat yatırıyor. Kalan yüzde 24’lük kısım ise firma tarafından projenin teslim tarihi olan Aralık 2013’e öteleniyor. Şirket ayrıca, kendi bünyesinde oluşturduğu ödeme sistemiyle 36 aya kadar sıfır faizle taksitlendirme yapıyor.
Homeofislerin fiyatının 137 bin liradan başladığı ARMA Business&Life, 264 homeofisten oluşuyor. Büyüklükleri 48 ile 235 metrekare arasında stüdyodan 3+1’e farklı konutların bulunduğu projede yer alan net 3 metre kat yüksekliğine sahip home-ofisler ferah bir ortam sağlıyor.
14 bin metrekare arsa, 30 bin metrekare inşaat alanına sahip ARMA Business&Life, sadece 3 bin metrekarelik taban alanı üzerine inşa ediliyor. 11 bin metrekarelik alanı ise yeşil alan olarak bırakılan proje, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalanı’na 2, TEM otoyoluna 4 km mesafede. Projenin sosyal donatıları arasında yüzme havuzu, fitness salonu, voleybol ve basketbol sahası gibi donatılar bulunuyor. 30 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen projede peşin ödemelerde yüzde 10 indirim imkânı da sunuluyor.