EkonomiTürkiye’nin en büyük 2. bankası

Türkiye’nin en büyük 2. bankası

27.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “2020’de yaşanan tüm zorluklara rağmen, seferberlik ruhuyla çalışarak Türkiye’nin en büyük 2. bankası olduk” dedi.

Türkiye’nin en  büyük 2. bankası

Üstünsalih, bankanın 67. olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, “Salgının etkisini gösterdiği ilk günden itibaren üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyen kredi paketlerimizle milli ekonomiye destek olmaya devam ettik. Devletimizin politikalarına mutlak bir uyumla, milli ekonomiyi salgından koruma mücadelesinde ön saflarda yer aldık. Tüm bunları gerçekleştirirken modern bankacılık anlayışımızdan asla taviz vermedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yerlikaya ayrıldı

Üstünsalih, “30 yıldır bu ailenin bir üyesi olarak genel müdürlük görevini üstlenmemin ardından bize emanet edilen mirası korumak ve çoğaltmak için tüm gücümüzle çalıştık. Bu sayede, çalışma arkadaşlarımızla birlikte bankamızı gurur verici bir noktaya taşıdık. SKY, VBanko Çek gibi sektörde ilk ve öncü ürün ve hizmeti bireysel ve ticari müşterilerimize sunarak tüm paydaşlarımızın daima yanında olduk” dedi.

VakıfBank Olağan Genel Kurulu’nda, bankanın yönetim kuruluna, eski güreşçi Hamza Yerlikaya’nın yerine Mustafa Saydam girdi. Eski bakan Abdülkadir Aksu ise yönetim kuruluna bağımsız üye olarak seçildi. Abdi Serdar Üstünsalih’in de bankada genel müdür olarak görevine devam edeceği ifade edildi. Genel kuruldan sonra bankanın yönetim kurulu üyeleri Mustafa Saydam, Dr. Cemil Ragıp Ertem, Abdi Serdar Üstünsalih, Dr. Adnan Ertem, Şahin Uğur, Dilek Yüksel, Serdar Tunçbilek ve Sadık Yakut olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Toplam varlıklar 700 milyar lira

Üstünsalih’in görev başladığı Haziran 2019’dan Aralık 2020’ye kadar bankanın kaydettiği bazı büyüme rakamları şöyle sıralandı:

Varlık büyüklüğüne göre 6. sırada olan banka 2020 yıl sonu itibarıyla 2. sıraya yükseldi.
Bu süreçte bankanın varlıkları yüzde 84 artışla 700 milyar TL seviyesine yaklaştı.
Nakdi krediler, aynı dönemde yaklaşık yüzde 69’luk artışla 422 milyar TL’yi aştı.
Ticari krediler yüzde 62’nin üzerinde artarak 315 milyar TL’ye yükseldi.
Bireysel krediler yüzde 94 artışla 107 milyar liraya ulaştı.
Gayri nakdi krediler de dikkate alındığında reel ekonomiye 523 milyar TL’yi aşkın destek sunuldu.
2020 yıl sonunda takibe dönüşüm oranı yüzde 3.97 ile sektör ortalamasının altında gerçekleşti.
Mevduatta, sektör ortalamasının üzerinde, yüzde 93 oranında artış sağlanarak 414 milyar TL seviyesi yakalandı.
Haziran 2019’dan 2020 sonuna kadar uluslararası piyasalardan toplamda 7 milyar dolar tutarında kaynağı ülke ekonomisine kazandırdı.
2020 yılı sonunda bankanın kârı yüzde 79 oranında artarak 5 milyar TL’nin üzerine çıktı.