EkonomiTürkiye Rusya'dan indirim isteyecek

Türkiye Rusya'dan indirim isteyecek

19.06.2014 - 11:32 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile mevcut kontratların Türkiye'ye 2015 yılı başından itibaren doğalgaz fiyatında revizyon hakkı verdiğini, bu hakkın kullanımına yönelik talebi Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'a bugünkü görüşmeleri sırasında ileteceğini söyledi.

Türkiye Rusyadan indirim isteyecek

21. Dünya Petrol Kongresi'ne katılmak üzere bulunduğu Moskova'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorundan Türkiye'nin etkilenmemesi gerektiğini, iki tarafın da yükümlülük ve sorumluluklarını yerine getirdiğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in AB üyesi ülkelerin liderlerine yazdığı mektupta belirttiği şekilde Kasım ayından itibaren doğalgaz akışında yaşanabilecek sorunları aşmaya çalıştıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

"Novak ile görüşmemizde hem bölgedeki gelişmeleri, hem de Türkiye-Rusya enerji ilişkilerini değerlendireceğiz. Ukrayna ile ilgili gelişmeler, doğalgaz akışı, AB gaz akışı Türkiye'ye gaz akışının durdurulup durdurulmayacağı konularını da ayrıca konuşacağız. Doğalgaz fiyatlarında revizyon için doğan hakkımızı da gündeme getireceğiz" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Rusya'nın en büyük müşterilerinden biriyiz. Türkiye de büyüyen yanını enerji arz güvenliğiyle desteklemek zorunda, buna tedarikçilerin de dikkat ettiğini biliyoruz. İran ile yaptığımız görüşmede de bunu aynı şekilde gördük, İran, Azerbaycan ve Rusya'nın bu konuda hassas olduğunu gördük. Nijerya ve Cezayir ile tedarik noktalarını artırmaya çalışıyoruz, onların da ek LNG imkanları varsa kullanmak istiyoruz."

Haberin Devamı

Türkiye'nin Ukrayna üzerinden geçen Batı Hattı'ndan günlük 42-43 milyon metreküplük gaz çekişi olduğunu ve kesinti olması halinde bunu İstanbul ve Marmara Bölgesini bekleyen hattan doğacak açığı kapatmanın mümkün olamayacağını vurgulayan Yıldız, Türkiye'ye gaz akışında bir sorun olmayacağına inandığını bildirdi. Doğalgazın yükselen maliyetlerini dengelemeye çalıştıklarını, Irak başta olmak üzere yaşanan bölgesel gelişmelerin fiyatlarda yukarı yönlü baskı yarattığını vurgulayan Yıldız, "Rusya'dan doğalgaz fiyatlarında bir indirim alsak bile doğalgaz fiyatlarının düşmesi zor. Konutlara, sanayiciye bir artan maliyetleri yansıtmamak için çaba gösteriyoruz. Eğer bir indirim alır, maliyetlerimizi aşağı çekerse bu, BOTAŞ'ın zararını azaltmak için kullanılır" dedi.

BOTAŞ, halen beş ülkeden aldığı gazı maliyetinin altından tüketicilere satıyor. Türkiye ile Rusya arasında Karadeniz'in altından geçen Mavi Akım hattından ek 3 milyar metreküplük gaz alınacağını söyleyen Yıldız, bu gazın Türkiye'ye gelişinin 2016 yılına sarkacağını bildirdi.

Bu gazın Türkiye'ye 2015 ortasında gelmesi bekleniyordu. Yıldız, bu gazın Türk özel sektörü tarafından Türkiye'ye getirileceğini belirtti. Yıldız, Rusya'dan LNG istediklerini ancak buna imkan olmadığının görüldüğünü belirterek, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanabilecek gaz akışı sorunundan bağımsız olarak Katar'dan ek LNG almaya karar verdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Alınacak ek LNG'nin miktarına dair bilgi vermeyen Yıldız, bunların teslimatlarının Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yapılacağını bildirdi. Türkiye'de LNG yatırımı yapmak isteyen şirketlere sıcak baktıklarını kaydeden Yıldız, "Yerli ve yabancı ortaklı bir şirket Ege Bölgesi'nde 6 milyar metreküp kapasite ile LNG tesisi kurmak için talepte bulundu, buna sıcak bakıyoruz" diye konuştu. IRAK Irak'ta son dönemde yaşanan sorunlar ve Beiji rafinerisindeki üretimin durmasının işlenmiş petrol ürünlerinin Türkiye'den tedarik talebini artıracağının altını çizen Yıldız, "Irak'ın işlenmiş petrol ürünü talebinin artması Habur gümrük kapısının yoğunluğunun artmasına neden olur, güvenlik dahil fiziki şartlar belirler bu talebin karşılanmasını zorlar" dedi.

Yıldız, bu konuda şu ana kadar resmi bir talebin Türkiye'ye iletilmediğini ancak talebin gelmek üzere olduğunu gördüklerini bildirdi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün geçen hafta Irak'ta Musul'u alması ardından da ilerlemesi bölgede enerji kaynaklarının ihracatı konusunda soru işaretlerini gündeme getirdi. Yıldız, Kuzey Irak'tan günlük 120,000 varil petrol akışının halen sürdüğünü ve şu anda Ceyhan'daki depolarda biriken petrolün 2.3 milyon varil olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Yıldız, Kuzey Irak yönetiminin petrolü hangi ülkeye sattığı gibi konularla ilgilenmediklerini yineledi. Musul'a satılan elektriğin kontrat süresinin bitmek üzere olduğunun altını çizen Yıldız, bu kontratı merkezi hükümetle yapılacak görüşmeyle yenileyebileceklerini bildirdi.

Yazarlar