20.08.2014 - 11:59 | Son Güncellenme:
Beko, yaşam odasının Torba Yasa’dan çıkartılmasının ise ölüme davetiye olduğunu öne sürdü. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Torba Yasa’yla ilgili sert eleştiriler yaptı. Beko, özellikle Soma’da yaşamını yetiren maden işçileri, yaralı kurtulan işçiler, ailelerin geleceğiyle ilgili maddelerin yer aldığı, kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatı, toplu sözleşme hakları, SSK, Bağkur prim ve vergi borçlarının yapılandırılması gibi maddelerin yer aldığı, ancak 1 Ekim’de açılacak TBMM’nin yeni yasama dönemine sarkan Torba Yasa’nın eksikliklerle dolu olduğunu söyledi. Beko, sendikaların Soma’da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın bir daha yaşanmaması için yaptığı girişimleri dikkate alan Hükümet’in konuyla ilgili çalışma başlatmasını sevindirici bulduklarını, ancak daha sonra 20-25 maddelik Torba Yasa tasarısının 135 maddeye çıktığını, torbanın çuvala döndüğünü dile getirdi.
TORBADAN ÇIKAN YAŞAM ODASI KARARI ÖLÜME DAVETİYE
Avrupa’da 1946 yılından itibaren madenlerde yaşam odaları bulunduğunu ve işçi sağlığı güvenliği önlemleri alındığını belirten Beko, bu nedenle Soma benzeri maden kazası yaşanmadığını söyledi. DİSK ve bağlı sendika Dev Maden Sen olarak maden kazalarının yaşanmaması için gerekli önlemleri içeren dosyayı sorumlu bakanlık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler, Meclis Başkanlığı’na verdiklerine dikkat çeken Beko, Başbakanla da görüştüklerini söyledi. Beko, 2014 yılının ilk altı ayında Türkiye’de binlerce işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini, 20 bin işçinin de yaralandığını, sakat kaldığını söyledi. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi, Soma faciasından sonra dünyada ise ikinci sıraya yerleştiğini dile getiren Beko, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin ne kadar hayati ve önemli olduğunu yetkililere iletmemize karşın Torba yasa içeresinde olan komisyonlarda konuşulan, özellikle madenlerin olmazsa olması yaşam odaları malesef Torba Yasa tasarısı hazırlanırken içinden çıkartıldı. Bu durum önümüzdeki dönemde maden işçilerine bir ölüm davetiyesidir. Bu Torba Yasa bu şekliyle çıkarsa gelecekte iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlememiz mümkün olmayacaktır" dedi.
MADENLER ÖZELLEŞMEMELİ; TAŞERON ÇALIŞMAMALI
Kani Beko, Türkiye’nin iş yaşamında her geçen gün taşeron cumhuriyetine dönüştüğünü, 2.5 milyon taşeron işçi bulunduğunu söyledi. Bu işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili önlem alınmadığını tespit ettiklerini dile getiren Kani Beko, "Sigortasız, ilkel koşullarda çalışılan işyerleri var. Belediyelerde ve devlet kurumlarında teşerona kesinlikle son verilmelidir. Hükümet Sözcüsü ve Çalışma Bakanlığı Torba Yasa öncesi taşeron işçilere müjde olacak düzenlemeler olacağını açıklamıştı. Ama Torba Yasa içinde ne belediye ne de devlet işletmelerinde çalışan işçilere maalesef kadro düzenlemesi yeralmadı. Biz özellikle madenlerde özelleştirme olmaması gerektiğini, taşeron işçi çalıştırılmamasını savunuyoruz. Bu ölümlerin olmaması için madenleri Türkiye Kömür İşletmeleri çalıştırmalıdır. Madenler TKİ denetiminde çalışmalıdır" diye konuştu.