04.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
BURSA'da toplam 1 milyon metrekarelik alana kurulu bulunan ve yıllık üretim kapasitesi 250 bin aracı bulan Tofaş Fabrikası, sadece Türkiye'ye değil dünya pazarına üretim yapıyor. Fabrikada çalışan 5 bine yakın işçi, son kalite sistemleri ve teknoloji uygulamalarını öğrenmek için periyodik olarak eğitime tabi tutuluyor.
Milliyet'in kampanyası dahilinde Türk tüketicisine sunulan Uno, Kartal ve Şahin'lerin gövde, motor ve motor aksamları Tofaş fabrikasında yüzde 100 yerli malzeme ile üretiliyor.
Fabrikaya gelen saçların kalıplarının çıkarılmasından, montajına, boyanmasından test sürüşlerine kadar üretimin tüm süreçleri bu fabrikada gerçekleştiriliyor. ISO 9001 ve Kayzen gibi dünya normlarındaki kalite sistemlerinin uygulandığı üretim sürecinde otomobiller defalarca kontrolden geçirilip tüketiciye sunuluyor.
Halen günde 500 otomobilin üretildiği Bursa Fabrikası'nda, Palio ve Sienna gibi "dünya otomobilleri" de üretiliyor. Geçtiğimiz ay piyasaya çıkan Palio, sadece Türkiye'ye değil, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına da ihraç edilecek.
TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası murahhas azası Jan Nahum, Milliyet'in kampanyasının Tofaş'ın yıllardan beri izlediği politikalarla uyum içinde olduğunu söyledi.
Tofaş'ın politikasının halka dönük otomobil üretmek olduğu belirten Nahum,
"Milliyet Gazetesi'nin kampanyası da tüketicinin rahat otomobil alabilmesine yönelik. Milliyet'le beraber tasarlanmış olan bu kampanya, tüketicinin bir günde herhangi birşeye rahatlıkla harcadığı parayı ayırarak otomobil sahibi olmasını amaçlıyor. Tofaş ve Milliyet, bu konuda büyük özveride bulundular" diye konuştu.
Tofaş'ın hala B kategorisinde, ekonomik, iç hacmi büyük fakat dış ölçüleri şehir hayatının ihtiyaçlarına müsait otomobil üreten tek üretici olduğunu anlatan Nahum, Uno, Şahin ve Kartal'ın bu kategoride bugüne kadar en çok satan araçlar arasında ilk sırada bulunduğunu ifade etti.
Nahum, Kartal, Şahin ve Uno'nun kampanya için seçilebilecek en uygun otomobiller olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti; "Şahin, Türkiye'de en çok satılmış, yedek parçası bol, tamiri ve bakımı en yaygın ve ucuz olan otomobil. Türkiye'deki taksilerin yüzde 90'ının Şahin olması da önemli bir gösterge. Kampanyanın kapsadığı araçlar, hem işletme hem de alım maliyetleri bakımından ucuz olan araçlar."
Jan Nahum, Milliyet Gazetesi tarafından verilecek otomobillere, Tofaş olarak tam garanti verdiklerini belirtti. Teslimat tarihi olan 1999 Şubat'tan itibaren 11 ay içinde tüm otomobilleri teslim edeceklerini açıklayan Nahum, Tofaş'ın siparişleri yetiştirememe gibi bir sorunu olmadığını belirtti.
Jan Nahum, Doğan - Şahin ve Kartal'dan oluşan "Kuş Serisi"nin üretiminin biteceğine dair şüphelere de şöyle açıklık getirdi; "Kuş serisi'nin üretiminin durdurulması söz konusu değil. 1999 yılında, 2000, 2001 yılında otomobillerin piyasada olacak, yani üretilecek. Bu modeller hala Türkiye'nin en çok satan modelleri, böyle bir talep karşısında üretmememiz zaten mümkün değil."
Nahum, Milliyet'le dağıtılacak Uno, Kartal ve Şahin'in 1999 modelleri olacağını da belirterek, "Modellerde çok büyük değişiklikler olmayacak. Zaten bu otomobillerde modeller sık sık değişmediği için ikinci el piyasaları da kuvvetli. Şahin ve Kartal ve Uno'da, Tempra ve Tipo'ların motorlarını kullanıyoruz . Bu nedenle tüm modellerin yedek parçaları piyasada bol ve ucuz bulunuyor."
ÜRETİM kapasitesi, sağladığı istihdam, pazar payı ve ürettiği modellerin çeşitliliği ile Türk otomobil sektörünün lideri konumunda bulunan Tofaş, İtalyan otomotiv devi Fiat ile Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşlarından Koç Holding ortaklığıyla 1971 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.
Tofaş fabrikasında, Kuş serisi olarak nitelendirilen Kartal, Şahin, Doğan'ın yanısıra Tempra, Uno, Tipo ve son olarak da 178 Projesi dahilinde dünyanın en modern araçları Palio, Palio Station Wagon ve Sienna üretimi yapılıyor.
Tofaş fabrikalarının Türkiye'de üretim yapan diğer fabrikalardan çok önemli bir farkı var. Diğer fabrikalar, ürettikleri otomobilin yüzde 90'ına yakın kısmını dışarıdan ithal edip, Türkiye'de montajlarken, Tofaş'ın ürettiği modellerin yüzde 80'inden fazlası Türkiye'de üretiliyor. Yerlilik oranının bu derece yüksek olması, Tofaş'ın; Bursa ve çevresinde otomobil yan sanayii alanında çalışan yüzlerce şirket oluşturmasına neden oldu.
Dolayısıyla firmanın Türk ekonomisine olan katkısı sadece fabrikasında çalıştırdığı 5 bin 100 kişi ve yılda 82 milyon dolarlık ihracatı ile kalmıyor, kendisi için üreten ikiyüz yan sanayi firmasına da taşıyor.
İtalyan otomotiv devi Fiat'la geçtiğimiz yıl hisselerini eşitleyen Tofaş'ın pazarı artık sadece Türkiye değil dünya.
Fiat, Türkiye'ye ve Tofaş'a duyduğu güvenden ötürü, Palio ve Sienna gibi dünyada son derece popüler olan otomobillerin Bursa fabrikasında üretilmesini öngördü. Burada üretilen Palio ve Sienna'lar Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına ihraç edilecek.
Türkiye'nin en büyük otomobil üreticisi konumundaki Tofaş, yıllık 250 bin adetlik üretim kapasitesiyle dünyanın da 23'üncü otomobil fabrikası.
Kurulduğunda ana hedef olarak belirlenen yüzde 67 yerli parça kullanım oranına, daha 1973 yılı başlarında ulaşılmıştı. Şu anda ise, ithal parçalar üretimde sadece yüzde 21 oranında kullanılıyor. Tofaş, gelişen Türkiye'nin yeniden biçimlenen yaşam standartlarına ve her kesimden insanın ihtiyaçlarına tam olarak karşılık verebilen otomobiller üretiyor. Fiat'ın modern teknolojisi ve Tofaş'ın köklü birikimiyle üretim yapılan Tofaş fabrikasında bugün, "Kuş serisi" ve "Yeni Kuşak" isimleri altında B,C ve D segmentlerinde, birbirinden farklı otomobiller üretiliyor. Türk insanına tam 22 modelle en geniş yelpazeyi sunan Tofaş, bu özelliği ile her aileyi, herkesi otomobil sahibi yapmayı hedefliyor. Milliyet'le olan işbirliği de bu idealin bir parçası.
Yeşilçam'a damga vuran isim Adile Naşit'in hayatı film oluyor. Usta ismi ise beyazperdede kimin canlandıracağı merak ediliyor.