EkonomiTMSF’ye tüm borçlarını ödedi ama zimmetten 11 yıl 8 ay hapis cezası aldı

TMSF’ye tüm borçlarını ödedi ama zimmetten 11 yıl 8 ay hapis cezası aldı

11.02.2010 - 01:27 | Son Güncellenme:

İşadamı Mehmet Emin Karamehmet, Pamukbank’tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin yargılandığı davada 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza Yargıtay’dan dönebilir

TMSF’ye tüm borçlarını ödedi ama zimmetten 11 yıl 8 ay hapis cezası aldı

Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Pamukbank’tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin yargılandığı davada 11 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Karamehmet’in zimmet suçunu birden çok kez işlediği bildirildi. Ayrıca Karamehmet’e 471 milyon 950 bin lira adli para cezası verildi. Karamehmet’in avukatlarının temyize gitmesinin ardından dava Yargıtay’da görülecek.
Yargıtay kararı onarsa ceza kesinlecek, bozarsa dava yerel mahkemede tekrar görülecek. Karamehmet bankalarına el konulanlar arasında borcunu tam olarak ödeyen işadamları arasında. Karamehmet TMSF’ye toplam 4.2 milyar dolar ödeme yaptı. Bunu yapabilmek için de aralarında Turkcell’in de olduğu kimi varlıklarının bir kısmını sattı. Ayrıca Yapı Kredi Bankası’nı da elinden çıkardı. Çukurova kaynakları dün mahkemeye giderken yanlarına TMSF’ye olan tüm borçlarını ödediklerine dair resmi bir belge de almışlardı.

Haberin Devamı

Para cezası verildi
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, Mehmet Emin Karamehmet, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 12 sanıklı Pamukbank davasından işadamı Mehmet Emin Karamehmet’i, yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı dönem içerisinde Pamukbank’tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin olarak “zimmet” suçundan 11 yıl 8 ay hapis ve 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına mahkum etti.

Avukatlar beraat talep etti
Mahkeme, Karamehmet’in Pamukbank A.Ş. de Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde kendi bünyesinde bulunan birçok kuruma bankadan kullandırdığı kredilerle zimmetine 188 milyon 788 bin TL geçirdiğine hükmederek ceza kararı verdi. Yaklaşık 4 saat süren duruşmaya sanıklardan sadece Pamukbank Eski Genel Müdürü Orhan Emirdağ katılırken, diğer sanıkları avukatları temsil etti.
Duruşmada ilk olarak savcı yazılı olarak esas hakkındaki mütalaasını verdi. BDDK ve TMSF avukatları da sanıklardan şikâyetçi olduklarını belirterek, cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme Başkanı sanık avukatlarına esas hakkındaki mütaalaya ilişkin savunmalarını istedi. Avukatlar savunmalarında müvekkillerinin suçsuz olduklarını ifade ederek, beraatlarını talep etti.

Yurtdışı yasağı geldi
Son savunmasını yapan Pamukbank Eski Genel Müdürü Orhan Emirdağ, “Görevde bulunduğum 7 yıl içerisinde bankanın gelişmesi için çalıştım. Çukurova grubuna yeni bir kredi verilmemiştir. Daha önceden verilen kredilerin bankaya dönüşü için çalıştım. Sermaye artırımlarını sağladım. Özellikle grup şirketi olan Turkcell’in satışı ile ilgili olarak 160 milyon dolar bankaya tahsilat sağlanmıştır. Neden zimmet suçuyla yargılandığımı bilmiyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum.” diye konuştu.
Bunun ardından mahkeme sanıklar hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme, Bankalar Kanunu’na muhalefetten Karamehmet, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 12 sanık hakkındaki kamu davasının zaman aşımından düşmesine hükmetti. Ayrıca, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar’ın yurtdışına çıkış yasağı da kaldırıldı.

Haberin Devamı

Oğlu Turkcell’de çalışan hâkim çekilmişti
“Bankalar Kanunu’na muhalefet” iddiasıyla açılan davada İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu, 7 Mart 2007’de oğlunun Turkcell’de çalışması nedeniyle davadan çekilmişti. Banka suçlarıyla ilgili ihtisas mahkemesine o dönemde atanan hâkim Tokalakoğlu’nun isteği bir üst mahkeme olan İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Uzun yıllardır mahkeme başkanlığı yaptığını ve etik nedenlerle bu kararı aldığını söyleyen Tokalakoğlu, “En ufak bir söz, laf gelsin istemiyorum” diye açıklama yapmıştı.

Haberin Devamı

Berkmen ve Emirdağ’a da ceza verildi
Davada, Pamukbank Yönetim Kurulu üyesi Osman Berkmen ve Orhan Emirdağ hakkında da karar çıktı. Sanık Emirdağ için nitelikli zimmet suçundan 10 yıl 4 ay 13 gün hapis ve 471 milyon 950 bin TL adli para cezası kesildi. Osman Berkmen için de aynı suçtan 9 yıl 8 ay 20 hapis kararı verilirken, 471 milyon 950 bin TL para cezası ile cezalandırıldı. Ayrıca, Karamehmet, Berkmen ve Emirdağ hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Dava 2004 yılında açıldı ve 22 celsede karara bağlanmış oldu.

KEŞFETYENİ
Bayhan'ın baba acısı! 'Ateş düştüğü yeri yakar'
Bayhan'ın baba acısı! 'Ateş düştüğü yeri yakar'

Cadde | 29.04.2025 - 07:27

Şarkıcı Bayhan Gürhan trafik kazasında hayatını kaybeden babası Sabahattin Gürhan ile ilgili konuştu. Ünlü şarkıcı, 'Ateş düştüğü yeri yakar' dedi.

Yazarlar