EkonomiTHY uçaklarında restoran konforu

THY uçaklarında restoran konforu

25.09.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Catering şirketi Do&Co'nun sahibi Atilla Doğadan'la ortak ikram şirketi kuran THY yılda 10 milyon YTL tasarruf edecek. Doğadan, 'Yemekleri lokantadaki gibi sunacağız' dedi

THY uçaklarında restoran konforu

Turkish Do&Co adıyla ve 40 milyon dolarlık sermayeyle kurulacak şirkette THY ile Do&Co'nun yüzde 50-50 ortaklığı bulunacak. Turkish Do&Co'da ilk etapta 600 kişi çalışacak, bu sayı kısa zamanda 1000'i bulacak. Tesisler DHMİ'nin, havalimanları içerisinde belirleyeceği alanlara inşa edilecek. Türk Hava Yolları'nın (THY) kendi ikram şirketini kurma çalışmaları çerçevesinde Formula 1'in VIP ikram hizmetlerini yürüten ve Atilla Doğadan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Avusturya merkezli Do&Co firmasıyla ortak kuracağı şirketin yapısı belli oldu. THY İkram Başkanı Ahmet Doğan, dünyadaki bütün büyük havayolu şirketlerinin kendi servislerinin üretimlerini kendilerinin yaptığını belirterek, "Kendimiz işin içerisinde olursak ikram hizmetimizin kalitesi ve hızı konusunda daha belirleyici olabiliriz diye düşündük. Diğer havayollarına da hizmet verebiliriz" dedi.Doğan, 2004'te ikram hizmetleri için THY'nin 55 milyon dolar harcadığını, bu rakamın bu yıl 65, 2007'de ise 75-80 milyon dolar arasında olmasını beklediklerini, ancak yeni şirketle her yıl 10 milyon YTL tasarruf etmeyi planladıklarını anlattı. Do&Co Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Doğadan ise yaklaşık iki yıldır THY'ye hizmet verebilmek için uğraştığını, sonunda 'ortak şirket kurmanın kısmet olduğunu' söyledi. Doğadan, diğer havayollarının 'dondurulmuş ve standart' hizmetlerine karşın, yemekleri lokantalarda servis edildiği gibi sunacaklarını söyledi. Menü kartlarının bile lokantalarındakinin aynısı olacağını belirten Atilla Doğadan, THY'de her sefere göre değişen butik menüleri olacağını belirtti.1981 yılında Viyana'da Deli Shop adlı bir şarküteri dükkanıyla iş hayatına atılan Doğadan, bugün Avusturya borsasında işlem gören ve geçen yılki cirosu 200 milyon dolar olan Do&Co'nun en büyük ortağı ve Avusturya'nın en zengin 10 kişisinden biri. Şirketin bünyesinde birçok milletten 2 bin çalışan bulunduğunu, hepsiyle birer aile gibi yaşadıklarını ifade eden Doğadan, "Kötü ve kapitalist değil, sosyal düşünceli bir patronum. Bu işlerde firma, çalışanların kalitesi ile görülür" dedi.Do&Co, aralarında Emirates, British Airways, Austrian Airways ve Lufthansa da bulunan birçok havayolu şirketinin belli seferlerinde, Formula 1 yarışlarının Avustralya ve Brezilya hariç bütün ayaklarında ve British Museum'un da ikram hizmetlerini yürütüyor. Butik menüler olacak THY'nin son 15 yılda ikram hizmetini, önceden THY'nin bir kuruluşu olan daha sonra özelleştirilen Gate Gourmet Usaş'tan alıyordu. Beş yıllık sözleşmenin dolacağı 1 Ocak 2007 tarihi için nisanda yapılan ihaleye LSG Sancak Catering ile Gate Gourmet Usaş katıldı. THY, teklifleri yeterli bulmadı ve ihaleyi iptal etti. Daha sonraki ihalede Usaş'ın 73 milyon YTL'ye düşmesi bile yönetimin 'kendi şirketini kurma' düşüncesini engelleyemedi. Usaş'ın gelirlerinin yılbaşından itibaren yüzde 40 azalacağı belirtiliyor. Usaş'ın geliri yüzde 40 düşecek