Binlerce kişiyi 356 milyon lira dolandırdıkları iddia edilen kripto para borsası Thodex çalışanları hakim karşısına çıktı. Firma sahibi Faruk Fatih Özer'in firari olduğu davada 6'sı tutuklu 21 sanık yargılanıyor.
Kripto para borsası Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırarak yurtdışına kaçtığı iddia edilen firari Faruk Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 21 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya 6 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmada tutuklu sanıklar Güven Özer, Serap Özer ve Cem Uzunoğlu savunma yaptı. Üç sanık da üzerlerine atılı suçlamayı reddetti. Firari sanık Faruk Fatih Özer'in avukatı sanıklara soru sormak istedi. Mahkeme başkanı, Fatih Özer'in noter aracılığıyla avukatına yetki vermediğini belirterek beyanının alınmasını reddetti. Sanık avukatlarından birisi söz alarak reddi hakim talep etti. Mahkeme heyeti, talebin davayı uzatmaya yönelik olduğunu değerlendirerek reddi hakim talebini reddetti.
6 SANIĞIN TUTUKLULUK HALİ DEVAM ETTİ
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık Faruk Fatih Özer hakkında yakalama kararının beklenilmesine karar verdi. Tutuklu yargılanan 6 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, Faruk Fatih Özer'in babası Zülküf Özer'in tanık olarak dinlenmesi için hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetti. Heyet, savcının Mehmet Çiçek ve Recep Taş'ın tutuklanması yönündeki talebi de oy çokluğuyla reddetti. Duruşma 1 Temmuz 2022 tarihinde görülmek üzere ertelendi.
Duruşmada ilk olarak firari sanık Faruk Fatih Özer'in ağabeyi olan tutuklu sanık Güven Özer savunma yaptı. Üzerine atılı suçlamalara inanmadığını söyleyen Özer, "Ne ben ne burada bulunanlar vatanına milletine karşı böyle bir şey yapmaz. Aile içindeki düzen örgüt olarak ifade edilmemeli" dedi.
"ASIL MAĞDUR THODEX VE ÖZER AİLESİ"
Kardeşi Faruk Fatih Özer'in kendisinden kullanmadığı banka hesaplarını istediğini anlatan sanık, "Ben de aramızdaki güven ilişkisi sonucu hesap bilgilerimi verdim. O hesaplarla suç işlediğini sanmıyorum. Kardeşimin yurt dışına çıktığını olay günü haberlerden öğrendim. Birileri itibar suikastı gerçekleştirdi. Dosyada adı geçen sözde mağdurlar gerçek mağdurlar değildir, gerçek mağdurlar Thodex ailesi ve Özer ailesi" dedi.
"NORMAL BİR FİRMAYDIK"
Güven Özer'in ardından Faruk Fatih Özer'in ablası olan tutuklu sanık Serap Özer savunma yaptı. Sanık Özer yaptığı savunmada, şirkette muhasebeci olarak çalıştığını söyleyerek, "Olaydan kısa bir süre önce Faruk çağrı merkezini büyütmek istediğini söylüyordu. Bizimle toplantı yaparak 50 kişilik çağrı merkezi kurmak istediğini söyledi. Biz Türkiye standartlarında normal bir firmaydık" dedi.
125 MİLYONU KİM YATIRDI?
Kardeşi Faruk Fatih Özer'in daha önce kendisinden kimlik ve pasaport bilgilerini istediğini anlatan Özer, "Kardeşim olduğu için verdim sonra unuttum bile. Polisler bana yaptığım al-satları sorunca hiç yapmadığımı söyledim" dedi. Bu ifadenin üzerine mahkeme başkanı, "Yani senin hesabındaki 125 milyonu sen yatırmadın ve Faruk mu yaptı kim yaptı bilmiyorsun" diye sordu. Sanık ise "Evet" şeklinde cevap verdi. Duruşma sanık savunmaları ile devam ediyor.
"SİSTEMİ DURDURMAK ZORUNDA KALDIK"
Tutuklu sanık Cem Uzunoğlu olay günü Faruk Fatih Özer'in kişisel Twitter hesabından, "Arıza var" şeklinde paylaşım yaptığını söyleyerek, "Sıcak cüzdanda para bitmişti. Bunun alarmı verilmesi gerekiyordu. Ancak biz Fatih beye ulaşamadık. Hiçbir şey yapılamamıştı. Faruk Fatih Özer'in hiçbir şey yapmaması sonucunda sistem durdurmak zorunda kalmıştır" dedi.
"NEDEN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜNÜZ?"
Sanığın ifadesi sonrası mahkeme başkanı, "Sistemi kapatarak neden ekmeğine yağ sürdünüz?" diye sordu. Bu soru üzerine sanık, "Kullanıcıları korumak için sistemin kapatılması gerekiyordu" dedi.
FARUK FATİH ÖZER'İN AVUKATLARININ KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Savunma sonrası Faruk Fatih Özer’in avukatları sanığa soru sormak istedi. Ancak mahkeme başkanı dosyada vekaletleri olmadığını söyleyerek söz hakları olmadığını söyleyince, avukatlar Faruk Fatih Özer’den vekalet alıp dosyaya sunduklarını söyledi. Vekaletnamenin noter onaylı olması gerektiğini ve ıslak imzanın Faruk Fatih Özer'e ait olup olmadığının bilenemeyeceğini söyleyen mahkeme başkanı avukatların katılma talebini reddetti. Avukatların konuşmaya devam etmesi üzerine mahkeme başkanı duruşmaya 10 dakika ara verdiğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar, "Adil yargılama yapılmıyor" diye bağırınca salonda gerginlik yükseldi. Gerginliğin uzaması üzerine üye hakim güvenliklere seslenerek, "Müdahale edin" diye bağırınca salonda bulunan herkes dışarı çıkarıldı.
SANIK AVUKATLARINDAN REDDİ HAKİM TALEBİ
Verilen kısa aranın ardından yeniden başlayan duruşmada sanık Cem Uzunoğlu'nun avukatı söz aldı. Mahkeme başkanının savunma sırasında müvekkiline, "Faruk Fatih Özer'in ekmeğine neden yağ sürdünüz" şeklinde soru sorduğunu belirtti. Bu soru ile mahkeme başkanının hükmünü baştan verdiğini ve tarafsızlığını kaybettiğini söyleyen avukat reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi değerlendirmek üzere duruşmaya yeniden ara verdi. Reddi hakim talebi, duruşmayı uzatma amaçlı olduğundan reddedildi.
"TOKATLAYACAK BİR TİPİ YOKTU"
Tutuklu sanıklardan şirketin yazılımcılarından Mesut Can Arbaz yaptığı savunmada, Faruk Fatih Özer'e güvendiğini ve dolandırıcı olma ihtimalini aklından geçirmediğini söyledi. Yıllardır güven içinde çalıştıklarını söyleyen Arbaz, "İnsanları tokatlayacak bir tipi, hali yoktu" dedi.
"DOLAR KARŞILIĞINI SORDU"
Faruk Fatih Özer'in yurt dışına çıkmadan önce yazılımcılarla online toplantı yaptığını söyleyen Arbaz, "Bizden tüm katılımcıların hesaplarını çıkarmamızı istedi. Hesapların dolar karşılığını da sordu. Biz de hazırlayıp kendisine ilettik" dedi.
"FARUK TEKLİFTE BULUNDU KABUL ETTİM"
Tutuksuz sanıklardan Faruk Fatih Özer'in yengesi Zuhal Özer SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Firmayla alakası olmadığını söyleyen Özer, "Sigortamın ödenmesi için çalışıyor görünüyorum. Bir kez bile işe gitmedim. Sadece genel sağlık sigortası ve emekliliğim için sigortam yapıldı. Kaynımın sadece böyle bir yararı oldu bana. Yararı mı desem onu da bilemiyorum" dedi. Mahkeme başkanı ise, "Eşinin de şirketi var. Neden orada sigortan yapılmadı da kaynının iş yerinde yapıldı" diye sorması üzerine sanık, "Eşim böyle bir teklifte bulunmadı. Faruk bulundu ben de kabul ettim" dedi.
NE OLMUŞTU?
Binlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen ve Arnavutluk'a kaçan Faruk Fatih Özer tarafından kurulan kripto para borsası Thodex'e ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı. Hazırlanan 268 sayfalık iddianamede 2 bin 27 kişi müşteki olarak bulunurken, 21 kişi ise sanık olarak yer almıştı.
‘Thodex’in kurucusu firari Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 sanığın “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme”, “örgüte üye olma”, “bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 40 bin 564'er yıla kadar hapsi istenmişti. İddianamede, bu suçlar sebebiyle toplamda 356 milyon lira değerinde zarar oluştuğu belirtilmişti.