EkonomiTarımda kadın emeği güçleniyor

Tarımda kadın emeği güçleniyor

19.08.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca, genç ve kadınlara yönelik tarım politikalarında pozitif ayrımcılık uygulanması kapsamında desteklerin yanı sıra eğitim faaliyetlerine de önem veriliyor. Arıcılıktan sakız ağacı yetiştiriciliğine kadar pek çok alanda eğitim verilen kadın sayısı 1,8 milyona ulaştı. Tarımsal ve ev ekonomisi konularında eğitim verilen kadın sayısının 2028’de 3,4 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Tarımda kadın emeği güçleniyor

Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanlığı, kadın çiftçilerin bilgi ve becerilerini artırarak, sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin yapılması ve kaliteli ürün artışının sağlanması için çeşitli eğitimler düzenliyor. Bakanlığın bu yılın ilk altı aylık raporuna göre, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında 357 kadın çiftçi eğitim aldı. Benim Engelim Üretim Yapmama Engel Değil Projesi ile 130 kadın çiftçiye eğitim verildi. Arılar Olsun Yarınlar Yaşamla Dolsun Projesi ile Uşak’ta 40 aileden; 43 kadın ve genç girişimciye arıcılık konusunda eğitimler verilerek, 60 kadın ve genç girişimciye 300 adet kovan dağıtıldı. Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor Projesi kapsamında da İzmir’de 38 kadın çiftçiye 300 adet sakız fidanı dağıtıldı, 32 kadın çiftçiye sakız fidanlarının bakımı, havai köklendirme ve hasat konularında eğitim verildi.

Haberin Devamı

Eğitimler artacak

Eğitimler ve uygulanan projeler ile sosyo-ekonomik yönden güçlenmiş girişimci kadın ve genç sayısının artırılması için çalışmalara devam edilecek. Bakanlığın stratejik planına göre toplamda 1,8 milyona ulaşan tarımsal ve ev ekonomisi konularında eğitim verilen kadın sayısının 2028’de 3,4 milyona çıkarılması hedefleniyor. Kırsalda yaşam kalitesini artırmaya, kırsalı korunan, yaşanan ve üreten alanlar haline getirmeye yönelik çevresel destek ve teşviklerin de artırılacağı öngörülüyor.

Öte yandan Bakanlığın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla da kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda eğitim, kapasite geliştirme ve proje desteği sağlanması için çalışmalar yürütülecek. Cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik faaliyetlerin kayıtlarının tutulmasına, etkisinin ölçülmesine yönelik sistemler oluşturulması da hedefleniyor.

Haberin Devamı

254 BİN KADININ GELİR KAPISI

Türkiye’nin ikinci el platformu Dolap, Sürdürülebilirlik Etki Raporu’nu yayınladı. Döngüsel tüketim alışkanlığının çevresel ve sosyal etkilerini inceleyen rapora göre, platform sayesinde Türkiye’de her yıl 15 milyondan fazla ürün yeniden hayat buluyor. Bu sayede yılda 50 milyon metreküp su, toplam 10 bin tonun üzerinde metal, plastik ve tekstil tasarrufu sağlanıyor. Ürünlerin bir başka tüketicide yeniden hayat bulması, 204 bin ton karbondioksit eşdeğerindeki sera gazı emisyonunun engellenmesine yardımcı oluyor. Bu miktar, Edirne’den Kars’a yapılacak 3 milyon uçak seferine ya da dünyanın etrafını otomobille 28 bin kez dolaşmaya karşılık geliyor. Dolap platformunda yapılan satışlar, 254 bini aşkın kadının ana gelir kaynağını oluşturuyor. Ev ekonomisini güçlendiren ikinci el ürün satışı sayesinde aynı zamanda tüketiciler de istedikleri bütçeye göre alışveriş yapma imkânı buluyor.

‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’

BU YARIŞMADA SEÇİLECEK

Garanti BBVA’nın, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Ekonomist dergisi iş birliğiyle 18’inci kez düzenlediği “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” için başvurular başladı.

Haberin Devamı

Bankadan yapılan açıklamaya göre, adaylar, 15 Kasım’a kadar yarışmaya başvurabilecek. Şubat 2025’te gerçekleşecek ödül töreni sonrası kazananların açıklanacağı yarışmada, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülünü alacak girişimci 250 bin lira, “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi”, “Türkiye’nin Teknolojide Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi”, “Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi” ve “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi” kategorilerinin birincileri ise 200 bin liralık ödülün sahibi olacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, banka olarak kadın girişimci programı sayesinde kadınların güçlenmesi, potansiyellerini yansıtabilmesi, sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılmasına katkıda bulunduklarını belirtti. Kaya, “18 yıldır kadının iş hayatına katılması ve ülkemizdeki kadın girişimciliği desteklemek amacıyla ilkleri hayata geçirdik. 2006 yılından bu yana kadın girişimcilere verdiğimiz aralıksız destek, yıllar boyunca başta bankacılık olmak üzere farklı sektörlerdeki şirketler tarafından örnek alınarak desteklerin artmasına vesile oldu. Finansman sağlama, eğitim, cesaretlendirme ve yeni pazarlara açılma olmak üzere 4 temel başlıkta ele aldığımız çalışmalarımızın en önemli ayağını Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması oluşturuyor” dedi.