EkonomiTarım sigortaları yüzde 84 büyüdü

Tarım sigortaları yüzde 84 büyüdü

08.10.2008 - 00:46 | Son Güncellenme:

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kuruluşundan bu yana geçen iki yılda tarım sigortalarında prim 4 kat arttı. Sigortalı tarım alanlarının tüm tarım alanlarına oranı ise yüzde 3’te kaldı

Tarım sigortaları yüzde 84 büyüdü

Sigorta sektörü 2008’in ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 12 büyüyerek, son yıllardaki en yavaş büyümeyi gerçekleştirdi.
Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 10.61, Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) ise yüzde 17.03 arttığı ekonomik ortamda sigorta sektörünün büyümesi çok düşük kaldı. Sigorta sektörünün genelindeki reel büyüme olmadan geçirilen 6 aya rağmen tarım branşı yüzde 84 artış kaydetti. 2007’nin ilk 6 ayında 70 milyon YTL prim üreten tarım sigortaları, 2008’in aynı döneminde 129 milyon YTL üretim gerçekleştirdi.
2007’nin ilk 6 ayında yüzde 115, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) henüz devrede olmadığı 2006 yılının ilk 6 ayında ise önceki döneme göre yüzde 9 artış kaydedilmişti.
Tarım sigortalarının toplam pastadaki payı 2006’nın 6’ncı ayında yüzde 1’den 2008’in aynı döneminde, yani 2 yılda yüzde 2’ye yükselerek, yüzde 100’lük artış gösterdi. Ancak tarım alanlarının hâlâ yüzde 3’ü sigortalı. 

‘İleriki yıllarda gelişecek’
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, tarımsal üretimdeki sıkıntılar veya teminat kapsamının üreticiler tarafından yeterli bulunmaması gibi durumlar nedeniyle çeşitli zorluklar yaşanabileceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye’de daha yeni diyebileceğimiz devlet destekli tarım sigortaları sisteminde, yapılacak düzenlemelerle birlikte, ilerleyen üretim sezonlarında sigortalılık oranının daha fazla artacağını düşünmekteyiz.”
TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü de şunları söyledi:
“Toplam prim üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan bitkisel ürünler sigortasında prim üretim artışı yüzde 108 olarak gerçekleşti. 2008’in ilk altı aylık döneminde harcanan çabaların karşılığının büyük ölçüde alındığı görülmektedir.” 

‘İhtiyaçlar dikkate alınmalı’
Sigortalılık oranını artırmak için devlet destekli poliçelere her bölgenin ihtiyacına yönelik ürünler geliştirip entegre etmenin gerekliliğinin altını çizen Başak Groupama Genel Müdür Yardımcısı Tayyar Akman şunları söyledi:
“Örneğin İç Anadolu Bölgesi için tahıllarda kuraklık, Karadeniz Bölgesi için sel-su baskını teminatı, kiraz ve pamuk yetiştirilen bölgelerde ise aşırı ve zamansız yağmur gibi teminatlar mevcut devlet destekli poliçelere entegre edilebilirse, prim üretimi birkaç ildeki üreticinin tarım sigortasına olan ilgisine mahkum edilmemiş olur.”
Tayyar Akman, sağlıklı bir fizibilite ve reasürans yapılmadan söz konusu teminatların verilmesinin ise ‘intihar olacağını’ ileri sürdü.

KEŞFETYENİ
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı

Cadde | 19.04.2025 - 14:40

Derin Talu'nun Instagram'daki bornozlu fotoğraflarına kısa sürede yorum yağdı.

Yazarlar