28.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ - Tech Köşe
Yaz tatili yaparken siber güvenliği de ihmal etmemek gerekiyor. Yaz tatilleri sosyal medya kullanımının, online alışverişin ve online bankacılık işlemlerininin de tavan yaptığı dönemler oluyor. Bu nedenle siber saldırganlar tatile çıkanları gözüne kestirebiliyor. Ortak kullanımlı kablosuz internet önemli bir sorun olabilir. Sahte sipariş siteleri, oltalama, fidye yazılım saldırıları gibi kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Tatilde internet kullanırken dikkat edilmesi gerekenler var.
Ortak Wi-Fi’ye dikkat
Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Teknik Müdürü Mehmet Gülyurt, her Wi-Fi’a güvenilemeyeceğini vurguluyor. Artık her otelde, restoranda veya havuzda kablosuz internet bağlantısı var. Halka açık alanlarda olduğu kadar otellerde de bulunan ücretsiz ve şifreli Wi-Fi bağlantıları da birçok riski barındırıyor. Gülyurt, özellikle katlara yerleştirilen router’ların hackerlar için oldukça kolay aşılabilecek güvenlik protokollerine sahip olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Gülyurt, “Akıllı cihazlardaki ve tabletlerdeki otomatik bağlanma özelliği kapatılmalı. Ayrıca açık bir Wi-Fi’ye bağlanırken senkronizasyon özelliği devre dışı bırakılmalı. Eğer bulunulan yerde Wi-Fi yoksa, kullanıcılar kendi akıllı telefonlarını Wi-Fi Bağlantı Noktası olarak kullanmamalı ya da güçlendirilmiş bir şifre uygulanması ile telefonlarını ortak bağlantıya açmalılar” diyor.
Eset Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral da herkese açık internet ağlarını kullanırken bankacılık işlemleri ya da online alışveriş gibi işlemlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini, işlemlerin ve şifrelerin görüntülenebileceğini vurguladı. Veri hırsızlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Tuğral, “İnternet kafelerde internet bankacılığı, e-posta şifreleriniz, sosyal medya siteleri giriş bilgileriniz gibi önemli bilgileri girmekten kaçınmaya dikkat edin. Bu makinelerde, klavyeden basılan tuşları kaydeden ve şifrelerinizi çalabilen keylogger yazılımları olabilir” dedi.
Yedeklerinizi alın
Tatile çıkmadan önce önemli veriler ve fotoğrafların da yedeklenmesi öneriliyor. Böylece bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon bozulduğu ya da kaybolduğunda veriler de kaybolmamış olur. Tuğral, tatile çıkmadan hem işletim sistemleri hem de yazılımları da mutlaka güncellemek gerektiğine değinerek, “Sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin. İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor” bilgisini verdi.
Kolay ve tahmin edilebilen şifreler kullanmak da en çok yapılan hatalardan. Erkan Tuğral, şifrelerin ‘12345’ gibi basit değil haflr ve rakamlardan oluşması ve her hesap için farklı şifre kullanılması gerektiğini kaydetti.
Sahte sitelere kanmayın
Siber saldırganların kullanıcıları aldatmakta kullandıkları bir başka yöntem ise popüler alışveriş sitelerinin neredeyse birebir aynısı olan sahte versiyonları. Mehmet Gülyurt, “Bu versiyonlar arama motorlarında çıkan ilk sonuçlar arasında yer alabiliyor. Bu sitelerden alışveriş yapan tüketiciler, kart bilgilerini orijinal siteye verdiklerini düşünürken siber saldırganlara kendi elleriyle vermiş oluyorlar. Tüketicilerin, özellikle alışveriş dönemlerinde güvendikleri sitelere arama motoru kullanmadan giriş yapmaları gerekiyor. Bu şekilde olası riskleri en aza indirebilecek tüketiciler, kişisel ve kart bilgilerinin çalınmasının önüne de geçebilirler” dedi.
Konumunuzu bildirmeyin
Tatildeyken herkes konumunu bildirip eğlencesini paylaşmak istiyor. Ancak siber güvenlik uzmanları tatildeyken sosyal medyadan konum bildirmenin risk taşıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Konumunuzu bildirip hırsızlara davetiye çıkartabilirsiniz. Evde olmadığınız anlaşıldığında hırsızlık riskini de artırabiliyorsunuz. Ayrıca kullanıcıların kendileri ve ailelerine ait kişisel bilgileri paylaşmamaları gerekiyor. Bunlar siber saldırganlar tarafından kolayca kullanılabilir.