EkonomiSavunma sanayisi ‘SAHA’ için hazır

Savunma sanayisi ‘SAHA’ için hazır

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ekimde İstanbul’da düzenlenecek ve 1200’ü aşkın firmanın katılacağı savunma sanayii fuarı SAHA EXPO’da 2 milyar dolara yakın iş hacmi bekleniyor. SAHA İstanbul Genel Sekreteri Uça, “Türkiye, savunma sanayiinin şampiyonlar liginde olacak” dedi.

Savunma sanayisi ‘SAHA’ için hazır

Hande Atılgan / ANKARA - Dünyanın en prestijli savunma sanayii fuarlarından SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı bu yıl güçlenmiş bir organizasyon ile 22-28 Ekim’de İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açacak. Türk savunma sanayisinin gücünü sergileyeceği, yerli yabancı 1200 firmanın katılacağı dev organizasyon için geri sayım sürerken, SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça ve SAHA EXPO Genel Müdürü Murat Çakır son durumu anlattı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) desteğiyle, 22-28 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleşecek SAHA EXPO, 2018’den beri dördüncü kez düzenleniyor. 2022 yılındaki son fuar, bir öncekine göre metrekare düzeyinde yüzde 50, katılımcı düzeyinde yüzde 112, ziyaretçi düzeyinde de yüzde 226’lık artışla büyüyerek gerçekleşirken, oranlar paralelinde bu yıl fuar alanı bin 200’ün üzerindeki firma için 90 bin metrekareye çıkarıldı. 500’den fazla resmi ve ticari delegasyon, 150 binden fazla ziyaretçi beklenen fuarda, Milli Savunma Bakanlığı’na ait 26 araç ve ekipman da ziyaretçiler için hazır olacak. 2022’deki fuarda yüzde 60’ı ihracat odaklı olmak üzere imzalanan 144 anlaşma ile yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ekonomik çıktı oluştuğuna dikkat çeken SAHA İstanbul yetkilileri, bu yıl iş hacminin 2 milyar doları bulacağı hesaplamalarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Uça, bu yıl uzay çalışmalarına özel önem verildiği, deniz savunması ürünlerinin küresel çapta gözde çalışmalar olduğu ve fuar alanında daha çok KOBİ’yi ağırlamak için düzenlemeler yapıldığını vurguladı. Uça, şunları söyledi:

Uzaya özel önem

“Platform ve sistem/altsistem üreticilerini bir araya getirerek ülkemizde üretilmeyeni üretmek için yeni iş birlikleri kuruyoruz. Bu çerçevede dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli yetenekler geliştirmek maksadıyla 52 farklı sektörden firma, bünyemizdeki 11 komite vasıtasıyla projeler geliştiriyoruz. Bunların yanı sıra firmalarımızın ihracat gayretlerini desteklemek amacıyla onları yurt içinde ve dışında yabancı pek çok ana yüklenici firma ile buluşturuyor, B2B, B2G görüşme etkinlikleri ve teknik ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Yerli savunma sanayii, artık tüketen değil üreten konumda. Savunma, havacılık ve uzay sanayiinde önümüzdeki dönem hasat zamanı. Türkiye, uluslararası savunma sanayinin şampiyonlar ligi dediğimiz noktasında hak ettiği yeri bulacak.”

Halk günleri

Uça, bu yıl talepler doğrultusunda planlanan halk günlerine de dikkat çekerek, “Fuar geçtiğimiz yıllarda 4 gün olarak düzenleniyordu, bu yıl 5 güne çıkarıldı. Vatandaşlar için fuarın halka açık gün sayısı ikiye çıkarıldı. Buna göre, 25-26 Ekim günleri 18 yaş sınırı çerçevesinde halk günleri olarak planlandı” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Ek 10 ülke pavilyonu

SAHA EXPO Genel Müdürü Murat Çakır da yeni açılan sektörel ve ülke pavilyonlarına dikkati çekti. Buna göre, 2022 fuarında bulunan “test ve sertifikasyon, uzay, yazılım” sektör pavilyonlarına ek olarak, “yapay zeka” ve “siber güvenlik” pavilyonları ekleniyor. 2022’de bulunan “İngiltere, Azerbaycan, Katar, Ukrayna, Pakistan ve Balkanlar” pavilyonlarına ek olarak da “BAE, Fransa, Vietnam, Suudi Arabistan, Çin, Çek Cumhuriyeti, ABD, Hindistan, Kore, İtalya” ülke pavilyonlarının kurulması çalışmaları da devam ediyor.