EkonomiSavunma payı hakkında 10 soru 10 cevap! Limit düşürmeyen bankaya ceza var

Savunma payı hakkında 10 soru 10 cevap! Limit düşürmeyen bankaya ceza var

15.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Savunmaya kaynak için limiti 100 bin TL ve üzeri kredi kartlarından yıllık 750 TL katkı payı alınmasının öngörülmesi tartışmaya neden oldu. Limit düşürmek isteyenler, ek kartı olanlar ne yapacak? İşte merak edilen sorulara yanıtlar...

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - 100 bin lira ve üzerinde limiti olan kredi kartlarından Savunma Sanayii Destekleme Fonu için 750 lira kesilmesine yönelik kanun teklifi, son günlerin en çok tartışılan konularından birisi oldu.

Haberin Devamı

Henüz yasalaşmayan düzenlemeden etkilenmek istemeyen pek çok kişi, kredi kartı limitlerini 100 bin liranın altına düşürmek için şimdiden harekete geçti. Bazı bankalar, şubelerden ya da cep telefonu uygulamaları üzerinden limitleri düşürürken, bazıları ise talepleri beklemeye aldı. Limit düşürmeyle ilgili talebin 7 gün içinde yerine getirilmesi gerekiyor, aksi halde bankalara para cezası kesilebilir.

AK Parti tarafından savunma sanayiine sürekli kaynak sağlamak amacıyla TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na katkı payı alınmasının öngörülmesi, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Teklifin gündeme gelmesinin ardından, kart limiti 100 bin lira ve üzere olan pek çok kişi, limitlerini düşürmek için harekete geçti.

Haberin Devamı

BANKA ÖDEYEBİLİR Mİ?

Banka müşterilerinin büyük kısmı, limitlerini 100 bin liranın hemen altına, 95 bin - 99 bin TL aralığına çekmek isterken, bankalardan farklı yanıtlar alıyor. Bazı bankalar, doğrudan talep ya da cep telefonu uygulamaları üzerinden limitleri düşürürken, bazıları ise talepleri beklemeye alıyor. Talepte bulunan bazı müşterilere yasa teklifinin henüz yürürlükte olmadığına dair mesaj gönderilirken, kimi müşteriler de ekstre borçları gerekçe gösterilerek limitlerinin belli bir miktarın altına inemeyeceği uyarısını alıyor. Buna karşılık yüksek limitli müşterini kaybetmek istemeyen bazı kuruluşlar da belli bir ekstre tutarı olanlar için 750 liralık fon kesintisini ödeme vaadinde bulunuyor.

YA LİMİT DÜŞÜRMEZSE

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kredi kartında limit artırımı, gelir durumu gözetilerek bankaların inisiyatifinde bulunurken, limit düşürmeyle ilgili talebin 7 gün içinde karşılanması gerekiyor. Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik’e göre, kredi kartı sahibi, bankaya talep ileterek belli bir kartın limitini veya toplam kart limitini azaltma, kartı iptal ettirme ve sözleşmeyi feshetme haklarına sahip. Kart limitinin veya toplam kart limitinin azaltılmasına, kartın iptal edilmesine ve sözleşmenin feshine ilişkin kart hamilince yapılan talebin en geç 7 gün içinde kart çıkaran kuruluşça yerine getirilmesi zorunlu. Kart limitinin düşürülmesi ya da kartın iptal edilmesi taleplerinin belirtilen süre içinde karşılanmaması halinde, müşterinin şikâyeti üzerine bankalara idari para cezası uygulanabiliyor.

Haberin Devamı

Savunma payı hakkında 10 soru 10 cevap Limit düşürmeyen bankaya ceza var

AYNI BANKADAN ÇOK KART VARSA TOPLAM LİMİTE BAKILACAK

TBMM’ye sunulan kanun teklifine ilişkin merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:

- Kesintiler ne zaman başlayacak?

Teklifin mevcut haline göre, kredi kartlarından fon kesintisi 1 Ocak 2025’ten itibaren başlayacak. 100 bin lira limiti aşan kartlar için katılma payı, kredi kartı çıkaran kuruluş tarafından her yılın ocak ayının 5. günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılacak, ilgili dönemin hesap ekstresinde gösterilecek.

- Her kart için ayrı kesinti mi yapılacak?

Teklifin aynen yasalaşması halinde 100 bin lira limiti geçen her kredi kartı için ayrı fon kesintisi yapılacak. Farklı bankalardan, 100 bin lira ve üstü limiti olan 4 adet kredi kartı olan bir kişi, toplam 3 bin lira fon kesintisi ödeyecek. Buna karşın 200 bin lira limitli bir kart için 2 kere kesinti yapılmayacak.

Haberin Devamı

- Aynı bankadan birden fazla kart çıkaranlar ne olacak?

Aynı bankadan birden fazla kredi kartı olan müşteriler, toplam limite göre katılım payı ödeyecek. Tek bir bankadan 4 tane kredi kartı olan birisi, bu kartların her birisinin limiti 100 bin liradan az olsa bile, toplam limitin 100 bin liraya ulaşması halinde, 750 lira ödeyecek. Yani tek tek kartların limitini azaltmak müşterilere fon istisnası sağlamayacak, toplam tutara bakılacak.

- Ek kartlar da kapsamda mı?

Bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve sanal kartlar için ayrıca kesinti yapılmayacak.

- Kredi kartını kaybeden yeniden fon ödemek zorunda kalır mı?

Kredi kartını kayıp vb nedenlerle yenileyenler, o yıl için fon payını ödediyse, yeniden ödeme yapmayacak.

- İptal edilen kredi kartı için yapılan ödeme geri alınacak mı?

Haberin Devamı

Kredi kartının herhangi bir sebeple iptal edilmesi halinde, ödenen fon payı iade edilmeyecek.

- Yılbaşından sonra kartını iptal edenlerin durumu ne olacak?

Ocak ayından sonra kredi karti limitini düşürmenin kesintiye etkisi olmayacak.

- Önümüzdeki yıl içinde limiti artanlar katılım payı verecek mi?

Ocak ayından sonra yıl içinde limiti artan ve 100 bin liranın üzerine çıkan müşteriler ile yeni alınan 100 bin TL üzeri limitli kartlarda da fon kesintisi uygulanacak.

- Banka limit düşürme talebimi henüz karşılamadı, ne yapmalıyım?

Bankalar limit düşürme talebini 7 gün içinde karşılamak zorunda. Aksi halde şikâyet yolu açık.

- Bankalarla ilgili şikâyetimi nereye iletebilirim?

Bankaların faiz, ücret, masraf ve komisyonları ile ilgili şikâyetler Merkez Bankası’na iletilirken, bunun dışında kalan şikâyetler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yapılıyor. Limitle ilgili şikâyetler de BDDK’ya yapılabiliyor. Şikâyet başvuruları kurumun internet sitesi üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.