EkonomiSatın almak istemeyen için alternatif yöntem! Kiralık telefon dönemi

Satın almak istemeyen için alternatif yöntem! Kiralık telefon dönemi

23.08.2024 - 07:57 | Son Güncellenme:

Son dönemde elektronik ürünleri satın alırken yaşanan taksit sınırlaması, fiyatların yüksek seyri ile birlikte vatandaşların alım gücü düşmüştü. Elektronik sektöründe perakende devleri akıllı telefonlarını kiralama yoluna gitmeye başladı. Peki kiralık telefonda detaylar neler, kiralama bedeli ne kadar tutuyor? Telefon kiralamanın kullanıcı bilgileri açısından bir riski var mı? İşte detaylar...

Satın almak istemeyen için alternatif yöntem Kiralık telefon dönemi

Milliyet.com.tr/ Akıllı telefon fiyatlarında yaşanan artış, ürün alırken kredi kartına taksit yapılamaması gibi engeller tüketicileri zor durumda bırakıyor, vatandaşlar istedikleri telefonları satın alamıyordu. Bu kapsamda elektronik ürün satıcısı şirketler telefon kiralama yöntemine başvurdu. 

Haberin Devamı

NE KADAR SÜRE İLE KİRALANIYOR? 

Türkiye’de telefon kiralama hizmeti ilk olarak 2023 yılında faaliyete geçmeye başlamıştı. Kiralama yapmak isteyen kullanıcılara sıfır ve üretici garantisi kapsamında ürünler teslim ediliyor. Telefonlar 12, 18 ve 24 aya kadar kiralanabiliyor. 

ÖDEMELER NASIL YAPILIYOR? 

Kiralamak istenen telefon için kredi kartına 6 ay, 12 ay taksit imkanı veya aylık ödeme seçenekleri sunuluyor. 

HASAR KARŞILAMA İMKANI 

Kiralama süresi boyunca toplamda cihaz bedelinin %70‘ine kadar oluşabilecek tüm hasarlar ve üretici garantisi dışında kalan onarımlar kiralama paketi kapsamı içinde yer alıyor. Örneğin 30.000 TL’lik bir cihaz için kiralama süresi boyunca toplam 21.000 TL ‘ye kadar oluşacak garanti dışı hasarlar bu hizmet kapsamında bedelsiz olarak gideriliyor ve ek bir ücret ödemeye gerek kalmıyor. 

Haberin Devamı

KİRALAMA BEDELİ NE KADAR TUTUYOR? 

Kiralama bedeli ise modelden modele farklılık gösteriyor. En uygun fiyatlı telefonun aylık kiralama bedeli 500 TL tutarken, firmaların amiral gemisi telefonları için bu tutarlar 5 bin TL’yi geçiyor. Apple’ın 90 bin TL fiyatlı iPhone 15 Pro Max’in aylık kiralama bedeli 5.130 TL tutarken, 128 GB’lık iPhone 14 modeli 2.950 TL, 256 GB’lık iPhone 13 modeli 2.650 TL fiyatla kiralanıyor. 

Samsung Galaxy S22 Ultra için aylık 2.665 TL, Samsung Galaxy S23 için 1.765 TL, Redmi Note 11 Pro için 640 TL isteniyor. 

KİRALAMA BİTTİĞİNDE BİLGİLER TEHLİKEYE GİRER Mİ? SİBER GÜVENLİK UZMANI AÇIKLADI 

Peki telefon kiralamanın bir riski var mı? Kiralama sonrası dosya ve görüntüler silinse dahi bir tehlike var mı? Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Siber Güvenlik Uzmanı Emrullah Akdemir şu ifadeleri kullandı: Firmaların belirttiğine göre sıfır olarak ilk size kiralanan telefon farklı bir kişiye kiralık olarak verilmese de ikinci el satış yöntemi ile yine el değiştiriyor. 

‘SİLİNMEYEN TÜM VERİLER GERİ ALINABİLİR’ 

Öncelikle güvenli silme yöntemleri ile silinmeyen tüm veriler geri getirilebilmektedir. Bundan dolayı standart silme yöntemleri ile telefonun el değiştirmesi bir risk oluşturur. 

Haberin Devamı

‘BİLGİLER TEKRAR ELE GEÇİRİLEBİLİR’ 

Siber güvenlik penceresinden bakarsak ilk sahibi olacağınız telefonu almakta bir sakınca bulunmuyor fakat ikinci el telefon alınmasını kesinlikle tavsiye etmem. Bunun nedeni de aslında dolandırıcıların içerisine belirli casus yazılımları yerleştirerek bu cihazları dolaşıma sokmasıdır. Kiralama sonrası satışı yapılan telefonların da kesinlikle hafıza donanımları değiştirilmeli veya güvenli yöntemler ile verilerin silindiğine dair kullanıcıları tatmin edici Raporlar ve garantiler sunmalılar. Aynı zamanda ikinci el telefonların geçmişinde bir suçta kullanılmış olma ihtimali de olduğu için donanım kimliklerini belirli yerlerde log kaydı olarak bırakmış olabilir. Bu tip durumlar ile karşılaşmamak adına ikinci el telefon kullanımına karşı temkinli yaklaşılmalıdır. 

Aynı zamanda telefonu kiralama yöntemi ile alan kişiler de telefonunun daha sonra el değiştireceğini düşünerek ve bilgilerinin tekrar ele geçirilebileceği ihtimalini düşünerek hareket etmeliler. 

Haberin Devamı

İKİNCİ EL SATANLAR DİKKAT: DEPOLAMA ALANINI DEĞİŞTİRİN 

Elektronik depolama barındıran tüm cihazlar için bu bahsettiğimiz risklerin geçekleşmesi muhtemeldir. Bunu diğer bir yönden incelersek güvenli metotlar ile verileri silinmeden laptopunu ikinci el piyasaya satan kullanıcılar da verilerinin geri getirilerek ele geçirilme ihtimalini düşünmeliler. Bundan dolayı da en azından depolama alanını değiştirerek cihazlarını satışa koymalılar. İlk sahibi olduğunuz ürünler bu bilgisayar ve televizyonlar da dahil olmak üzere ikinci ele göre daha güvenlidir.”