EkonomiSahte dolar alarmı piyasayı kilitledi

Sahte dolar alarmı piyasayı kilitledi

29.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sahte dolar endişesi başta Kapalıçarşı olmak üzere piyasaları vurdu. Döviz büroları 50 ve 100 dolarlık banknot alımını durdururken bankalar da bu banknotları almıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı. Döviz bürolarını çatısı altında toplayan TÜYEMDER ise sahte dolar söylemlerinin asılsız olduğunu savunuyor.

Sahte dolar alarmı piyasayı kilitledi

İSMAİL ŞAHİN- Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok ilde sahte 50 ve 100 dolarlık banknot iddialarına ilişkin endişe katlanarak büyümeye devam ediyor. Bankaların beyaz 100 dolarlık ve eski 50 dolarlık banknotların alımını durdurması üzerine Türkiye döviz piyasasının nabzının attığı Kapalıçarşı’da da aynı banknotların alımı tamamen durdu.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu da, İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü ve bu nedenle Kapalıçarşı’daki bazı döviz bürolarının dolar alımını durdurduğu yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Başsavcılık, sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı.

Bilirkişi raporu hazır

Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürüttüğünü ve bilirkişi raporlarını adli mercilerin yanı sıra Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaştığını duyurdu. Türkiye Bankalar Birliği ise para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmelerinin yapıldığını açıklarken Kapalıçarşı’daki dövizciler her iki banknotun alım ve satımını tamamen askıya aldı.

Haberin Devamı

Turist de mağdur oldu

Vitrinine uyarı asan Gandi Döviz Bürosu’ndan Behşat Sayan 1.450 dolarlık 50’lik banknotları bozdurmaya gelen bir müşteriye döviz işlemi yapmadı. Makinelerin güncellenmesini beklediklerini ifade eden Sayan sahte dolarlar yüzünden yüzde 40 civarı bir ciro kaybına uğradıklarını söyledi. Sayan, İstanbul’daki turistlerin de mağdur olduklarına ve ellerindeki dolarları bozduramadıklarına işaret etti. Ahlatçı Döviz yetkilisi, özellikle eski 50 ve 100 dolarların alınmadığını belirterek, “Yastık altında genelde bu dolarlardan var. Bunları bozdurmak isteyenler beklesin, kimse almıyor” dedi. Yazıcı Altın ve Döviz Bürosu yetkilisi İbrahim Akbaş ise sahte döviz haberlerinin kendilerine 1 ay önce ulaştığını, eski 50 dolarlık banknotların alımını durdurduklarını ifade etti. Akbaş, “Makinelerde güncelleme bekliyoruz. Yılbaşına kadar çözerler diye ümit ediyoruz” diye konuştu.

TÜYEMDER: İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ

Dün öğle saatlerinde sahte dolar olduğuna ilişkin iddialar hakkında Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Başkanı Methi Şeren Kapalıçarşı’da açıklama yaptı. Türkiye’de 600 milyon dolar veya 1 milyar dolar sahte para olduğu şeklindeki haberlerin tamamen asılsız ve dezenformasyon amaçlı olduğunu söyleyen Şeren, “Piyasada bırakın 600 milyon dolar ya da 1 milyar dolar sahte parayı 1.000 dolar dahi sahte parayı biz bulamadık. Sadece 2 adet sahte banknota ulaşabildik. Son dönemde kamuoyunda dolaşan sahte dolar iddiaları büyük ölçüde abartılıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir şekilde algı ve dezenformasyon yapılmakta ve halkımız arasında panik havası oluşturulması amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sahte dolar alarmı piyasayı kilitledi

Mor ışıkla sahteyi ayırıyor

Kapalıçarşı’nın hemen girişinde yer alan Hakan Kıymetli Madenler, sahte dolarları tespit etmek için halk arasında mor ışık olarak tabir edilen ultraviyole ışık veren cihazlara güveniyor. Sarı 100 dolarlık ve eski 50 dolarlık banknotları almaya devam ettiklerini ifade eden Mustafa Çalışkan, banknotların içindeki çizgi halinde bulunan hologramlar üzerinden sahte dolarları ayırt ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Eski 50 dolarlıkların içinde hologram sarı renkli, eğer bu hologram yeşil ise paranın sahte olduğunu anlıyoruz. 100 dolarlık banknotların orijinalinde hologram kırmızı, farklı bir renk olursa sahte, o yüzden almıyoruz. 20 dolarlık banknotların gerçeğinde bu bandrol yeşil, başka renk olursa sahte şüphesi olduğu için almıyoruz.”

Çalışkan turistlerin bu sahte dolar krizinden etkilenip etkilenmediği sorusuna ise, “Onlar yeni mavi hologramlı banknotlarla geliyorlar, o paralarda bir sorun yok” diye konuştu.

Yazarlar