EkonomiRusya-Azerbaycan yeni gaz anlaşması imzalayabilir

Rusya-Azerbaycan yeni gaz anlaşması imzalayabilir

29.06.2009 - 17:22 | Son Güncellenme:

.

Rusya-Azerbaycan yeni gaz anlaşması imzalayabilir

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in bugün Azerbaycan’a yaptığı sürpriz bir günlük ziyaret sırasında gaz konusunda yeni bir anlaşma imzalanabileceği bildirildi.
Rus haber ajansı RİA Novosti, Kremlin’e yakın kaynaklara dayandırarak yayımladığı haberde, Medvedev’in bir günlük Bakü ziyareti sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geleceğini belirterek, görüşmede Azeri gazının satın alınması, Hazar’a sahili olan ülkelerin Bakü’de yapılacak 3’üncü zirvesinin hazırlıkları, ticari ve ekonomik işbirliği konularının ele alınacağını duyurdu.
Medvedev’in Bakü’de olacağı gün Rusya’da “Azerbaycan kültür yılı”nın başlayacağı belirtilen haberde, tarafların görüşmede Dağlık Karabağ konusunu da ele alacakları kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza geçen hafta yaptığı açıklamada, temmuz ayı ortalarında Moskova’da yapılması planlanan Ermenistan-Azerbaycan zirvesinde Dağlık Karabağ sorunun çözümüyle ilgili bir anlaşmanın çıkmasını ümit ettiklerini söylemişti. Moskova’da yapılması planlanan Ermenistan-Azerbaycan zirvesi konusunda ne Moskova ne de Bakü’den şu ana kadar bir açıklama yapılmazken, Medvedev’in ziyareti sırasında zirvenin Moskova’da yapılıp yapılmayacağı konusunun da netliğe kavuşması bekleniyor.
Bakü’ye Gazprom Başkanı Aleksiy Miller’ın da Medvedev’e ziyareti sırasında eşlik etmesi iki ülke arasında yeni bir doğal gaz anlaşması imzalanabileceği yorumlarına neden oldu.
Miller geçen hafta sonu yaptığı açıklamada, Medvedev’in Bakü ile yakın zamanda Azeri Devlet Petrol ve Doğal Gaz şirketi ile Şahdeniz yataklarındaki doğal gazın satın alınmasıyla ilgili anlaşmanın imzalanacağını ümit ettiğini belirterek, “Gazprom Azeri gazını 1 Ocak 2010’dan itibaren satın alabilir. Azerbaycan’a çok uygun şartlar öneriyoruz. Azeri doğal gazını almak için diğer rakiplerin tekliflerinden daha önemli kozlara sahibiz” ifadelerini kullanmıştı.