EkonomiRus sermayesi kısıtlandı! Türkiye'ye yönelim artar mı?

Rus sermayesi kısıtlandı! Türkiye'ye yönelim artar mı?

08.04.2022 - 09:45 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, Rus sermayesinin uluslararası dolaşımını önemli ölçüde kısıtladı. Rusya'nın gelişen piyasa tahvil endekslerinden çıkarılması Türkiye'nin lehine olabilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, "Özellikle ABD ve Avrupa ile hızlı bir şekilde iyileşen ilişkiler Türkiye’nin gelişen piyasalar arasında pozitif ayrışmasına sebep oluyor." dedi.

Rus sermayesi kısıtlandı Türkiyeye yönelim artar mı

Rusya'nın endekslerden çıkarılması Türkiye'ye avantaj sağlıyor. Türkiye, 31 Mart'ta JP Morgan gelişmekte olan piyasa tahvil endeksi ve Bloomberg gösterge endeksinde yaklaşık yüzde 4 ile ağırlığı en fazla artan ülke oldu.

Haberin Devamı

Bank of America Merrill Lynch’in EDFR Global verilerinden derlediği bilgilere göre Ukrayna'daki savaşın tetiklediği satışlarla bu yıl gelişen ülkelerin fon havuzundan 15 milyar dolardan fazla çıkış oldu.

Endeksteki ağırlıkların değişimi girişleri tetikleyebilir, Türkiye tahvillerine daha fazla ilgi olabilir, bu da borçlanma maliyetlerini düşürebilir.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Rusya’nın gelişen piyasa tahvil endeksinden çıkarılması diğer gelişen ülkeleri etkiledi. Bu etkileşim uluslararası yatırımların yön arayışı ile alakalı bir durumdur. Diğer taraftan sadece Rusya’nın çıkarılması değil, aynı zamanda Türkiye’nin takınmış olduğu politika küresel piyasalarda pozitif olarak algılanmasına neden oldu.

'TÜRKİYE’YE YÖNELİMİ ARTIRAN BİR UNSURDUR'

Bu da gelişen ülkelerle birlikte Türkiye’ye yönelimi artıran bir unsurdur. Özellikle ABD ve Avrupa ile hızlı bir şekilde iyileşen ilişkiler Türkiye’nin gelişen piyasalar arasında pozitif ayrışmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönem içerisinde F-16 haberlerinde olduğu gibi ilişkilerin boyutu hızlı şekilde yeniden pozitife doğru ivmelenirse o zaman şüphesiz Türkiye bu işten kuvvetli bir şekilde çıkacaktır. Ancak hala gerek borsaya gerekse tahvillere yabancı ilgisinin istenilen düzeyde olduğunu söylemek mümkün değildir.

Fed’in almış olduğu faiz kararlarında sonra TCMB de aksiyon alırsa o zaman Türk tahvillerine yönelim daha da artacaktır. Neticede uluslararası yatırımcıların baktığı ana nokta vade sonunda ne kadar getiri sağlayacağı ile ilgili bir durumdur. Vade sonunda getiri sağlayacağız umudu artarsa burada Merkez Bankası’nın alacağı kararlar etkili olacaktır. O zaman Türk tahvillerine yönelim daha da artabilecektir.

'YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİNİN ARTMASINA SEBEP OLACAK'

Son dönemde Türkiye’nin gerek küresel çapta takındığı tavır gerekse Akdeniz’de İsrail ile ilgili takındığı tavır, Körfez ülkeleri ile ikili iş birliklerinin oluşması istikrar unsuru olarak değerlendirilmekte. Bu durum Türk tahvillerine ve borsasına ilgiyi beraberinde getirmektedir.

Tek başına bu unsur yeterli olmayacaktır. Risk priminin istenilen noktaya gerilemesine diğer taraftan yabancı yatırımcının ilgisinin artmasına sebep olacaktır.

Haberin Devamı

İhracat tarafındaki ivmelenme Türk ürünlerinde talebin arttığını göstermektedir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin yeni dünya düzeninde önemli bir aktör olduğunun işaretidir.

Türkiye’nin yeni fonksiyonu, bundan sonra alacağı tavır doğal olarak hem Türk borsasına ilginin artmasına sebep olacak hem doğrudan yatırımların Türkiye’ye ilgisini artıracak hem de tahvil piyasasına da sıcak para şeklinde girecek yabancı yatırıma ilgi artacaktır."