EkonomiPrim yüzsüzleri açıklanacak

Prim yüzsüzleri açıklanacak

22.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kayıtdışılıkla mücadele ettiklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, prim borcu en yüksek şirketlerin kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

Prim yüzsüzleri açıklanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Maliye Bakanlığı nasıl paylaşımda bulunuyorsa biz de prim borcu en yüksek olan şirketleri kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Prim borcu 500 milyon liraya, hatta 1 milyar liraya ulaşmış şirketler bulunduğunu bildiren Bakan Işıkhan, bu şirketlerin kamuoyuna açıklanmasıyla tahsilatın artacağını öngördü.

Haberin Devamı

Kayıt dışılığın vatandaşların sosyal güvenlik haklarının zedelenmesine sebep olurken, SGK açısından da prim kaybına neden olduğunu belirten Bakan Işıkhan, sorunu çözmek için yoğun çalışmalar yaptıklarını, 2002’de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52 seviyelerindeyken, bugün bu oranın yüzde 24.2’lere indiğini ifade etti.

Kayıt dışılığın önlenmesinde işletmeye önce ceza kesmek yerine rehberlik, danışmanlık hizmetleri sunduklarını, risk odaklı çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Işıkhan, kayıt dışı çalışanların tespiti konusunda da dijital teknoloji ve yapay zekadan faydalandıklarını söyledi.

Vatandaşlardan kayıt dışılıkla mücadele noktasında tespit ettikleri durumları bildirmeleri ricasında bulunan Işıkhan, sene sonuna kadar denetimleri sürdüreceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Belediyelere haciz

Prim borcu olan belediyelerden son birkaç haftada 7.9 milyar lira nakit ödeme aldıklarını söyleyen Işıkhan şöyle devam etti:

“Bunun kat kat fazlasını da taksitlendirdik. Gayrimenkul teklifinde bulunan belediyeler söz konusu. Verilen gayrimenkul değeri, bizim borcumuzu karşılayacak düzeyde değil. Bizimle iletişim kurmayan belediyeler var. Adana Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da Beşiktaş, Sarıyer, Maltepe, Kartal belediyeleri, İzmir Karşıyaka Belediyesi... İlgili kanun gereği biz haciz işlemlerini başlatacağız.”

Belediyelerin toplam prim borcunun faizle 140 milyar liraya ulaştığını bildiren Işıkhan, büyükşehir belediyelerinden İzmir’in 8, Ankara’nın 7, İstanbul’un 4 milyar lira borcunu yapılandırdığını da kaydetti.

‘2025 asgari ücretiyle standartlar iyileşecek’

Bakan Işıkhan, aralık ayında toplanıp 2025 ücretini belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu sürecine ilişkin şunları kaydetti:

“2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için de Asgari Ücret Tespit Komisyonu var. Aralık ayı başında bu süreci başlatacağız. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı komisyon toplanacak. Çalışmalarını belli bir dönem sürdürecek ve sonrasında nihayete erdirdikleri, hem işçiyi hem de işvereni memnun edecek rakamın gündemimize gelmesi ve daha sonra da karar verilmesi süreci söz konusu olacaktır. Tabii AK Parti hükümetleri olarak biz her zaman işçimizin, işverenimizin bu süreçte maksimum faydayı elde etmesini sağlıyoruz, o yönde çabalarımızı sürdürüyoruz. 2025 yılı asgari ücreti belirlerken de bu hassasiyetimizi sürdüreceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu kararı alırken enflasyon oranını dikkate almak, ekonomik büyümemizi, iş gücü piyasamızın ihtiyaçlarını ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını göz önüne alarak bu ücreti belirlemekte. Yaşam standartlarını iyileştirecek, ekonomimizin de genel istikrarına, yapısına zarar vermeyecek düzeyde belirleneceğini umut ediyorum.”

Haberin Devamı

Esnek çalışma için hazırlık

Esnek ve uzaktan çalışma modelleri konusundaki çalışmalara değinen Işıkhan, şunları söyledi:

“SGK’nın genel yapısını, teknolojik altyapısını saat başı çalışma sistemine uydurmak zorundayız. Ocak ayından başlayarak 2-3 ayda bu teknolojik altyapıyı gerçekleştiren bir sistem kurulması önemli. 2025 yılının ilk çeyreğinde özellikle kısmi çalışma, part-time çalışma, platform çalışmaları gibi yeni nesil çalışma modellerini çalışma hayatıyla buluşturacağız. Part-time, saat başı çalışsa dahi çalışanlarımızın sosyal güvenliğini korumak bizim öncelikli amacımız olacak.”

Haberin Devamı

Emeklilikle ilgili çalışma yok

2024 ila 2025 yılında emekli olacakların maaşlarında oluşacak yüzde 30’luk farka ilişkin soru üzerine Işıkhan, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür tartışmaların gündeme geldiğini belirterek, “Sistemde kalıp çalışmayı tercih etmelerini ben rica ediyorum” dedi. Işıkhan hem genel emeklilik şartlarıyla ilgili hem de tamamlayıcı emeklilik sistemiyle de ilgili herhangi bir çalışma bulunmadığını açıkladı.