14.01.2025 - 06:53 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Önceki dönemlerde ara sıra gündeme gelen hurda araç teşviki geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yeniden gündeme taşındı. Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk geçtiğimiz aylarda Özel Tüketim Vergisi kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifi Meclis’e sunmuştu.
TÜRKİYE’DE ÜRETİM DETAYI!
25 yaş ve üstü araçların yenilenerek ekonomiye kazandırılması amaçlanan teklifte aracını dönüşüme verenlere bir defalığa mahsus olmak üzere Türkiye'de üretilmiş olmak kaydıyla alacakları yeni araçlar için Özel Tüketim Vergisi'nden muaf tutulması talep edildi.
ESKİ ARAÇ SAHİPLERİ HURDA TEŞVİKİNİ BEKLİYOR
Özellikle elinde 25 yaş ve üzeri araç bulunan pek çok vatandaş hurda araç teşviki için bekleyişe başladı. Peki hurda araç teşviki tek seferlik mi olacak? Eski araçların piyasadan çekilmesi ve yeni araçlara talebin artması bakımından olası bir hurda teşviki piyasayı nasıl etkiler? Hurda araç teşviki ne zaman olur?
TEŞVİK TEK SEFERLİK Mİ OLACAK?
Piyasaya dair merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Geçmiş yıllarda da hurda teşviki düzenlemesi gerçekleştirilmiş ve süreli olarak belirlenmişti. Yasalaştığı taktirde trafikte bulunan araçları gençleştirmek, yerli üretim araç alımını teşvik etmek gibi konularda faydalı olacaktır, ancak sürekli geçerli bir kanun halinde yasalaşması uzun vadede rekabet, satış adetleri dağılımı, sıfır/ikinci el piyasası dengeleri gibi iç pazar dinamiklerine birtakım etkileri olabilir. Dolayısıyla tüm senaryoların detaylı hesaplanarak yasalaşması oldukça önemli.
SEKTÖRDEN UYARI GELDİ: ÖNLEM ALINMALI
Öte yandan hurda teşviki hayata geçtiği taktirde amacına uygun olarak kullanılması adına, hurda tanımına uyan araç piyasasının manipüle edilmemesi, bu araçların fahiş fiyatlara satılmaması ya da toplu alınarak teşvikin kar gütme maksadıyla suistimal edilmemesi gibi hususlarda da mutlaka önlem alınmasının önemli olacağı kanaatindeyiz.
PİYASA NASIL ETKİLENİR?
Ülkemizde trafikte bulunan araçların %70’i 5 yaş ve üzerinde. Bu %70'lik dilimin %50’sinden biraz fazlasını ise 10 yaş ve üzeri araçlar oluşturuyor. Son yıllarda sıfır otomobil satış adetlerinde yükseliş trendi görülse de genel tabloda eski otomobillerin ağırlıkta olduğunu söyleyebiliriz. Teklif yasalaştığı taktirde kapsama uyan araç satışlarında mutlaka artış görülecek, yıllık genel satış adetlerine de pozitif yansıyacaktır. Öte yandan eski araçların yenilenmesi ve yerli üretim araç oranının artması gibi hususlarda da fayda sağlayacaktır.
‘12 MODEL KAPSAM DAHİLİNE GİRİYOR’
Teklifte yerli üretim araçların kapsam dahiline alınması öngörülüyor. Teklif olduğu gibi yasalaştığı taktirde 6 farklı markanın 12 modeli kapsam dahiline giriyor. Bu modeller Togg T10X, Toyota CH-R, Hyundai Bayon, Hyundai i20, Hyundai i10, Ford Tourneo Custom, Ford E-Transit, Ford Transit, Fiat Fiorino, Fiat Egea Cross, Fiat Egea ve Türkiye’de yeni üretilmeye başlanan VW Transporter.
HURDA TEŞVİKİ İNDİRİMİ İLE FİYATLAR NE KADAR DÜŞER?
Fiyatların ne kadar gerileyebileceğine dair yorum ancak kanun yasalaştığı taktirde yapılabilir. Zira ÖTV ve KDV teşvikinin boyutu, koşulları gibi hususlar henüz netleşmiş değil.
DÜZENLEME MECLİS’TEN GEÇİP YÜRÜRLÜĞE NE ZAMAN GİRER?
Hurda teşviki araçların gençleşmesi, yerli üretime pozitif etkisi ve en önemlisi vatandaşlarımıza sunacağı fiyat avantajları gibi hususlarda elbette faydalı olacaktır. Öte yandan son dönemde ülkemizin yürüttüğü disiplinli para politikası, vergi muafiyeti noktasında belirleyici faktörlerden bir tanesi. Tüm koşullar, olanaklar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak en doğru karar alınacaktır.
İKİNCİ ELİ NASIL ETKİLER?
Teşvik teklifi mevcut haliyle 12 model otomobili ve elinde hurda araç bulunan vatandaşlarımızı kapsıyor. Dolayısıyla hurda aracı olmayan kullanıcılar güncel rakamlardan otomobil alabilecekler. Bu sebeple bu modellere ait ikinci el fiyatlarda düşüş olmasa dahi, satışlarında bir miktar durağanlık görülebilir.”