23.03.2022 - 09:57 | Son Güncellenme:
Petrolde AB'nin Rusya'ya yönelik ambargo planı endişesinin ardından şimdi de ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağına ilişkin haber akışı fiyatları yukarı çekti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın, Avrupa'daki temasları kapsamında Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.
Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların sonuçlarının çoktan görülmeye başlandığını belirten Sullivan, Biden'ın Avrupa temaslarına ilişkin şöyle konuştu:
"Biden, burada Ukrayna'ya askeri yardımın sonraki adımını koordine edecek. Ortak ülkelerimizle Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları duyuracak ve uygulanan yaptırımların ağırlaştırılmasını görüşecek. Ayrıca Avrupa'nın enerji güvenliğinin artırılması ve Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığının azaltılmasını görüşecek. ABD'nin insani yardımlar konusundaki katkısını anlatacak."
117 DOLARIN ÜZERİNİ TEST ETTİ!
ABD tipi ham petrol 111 doları aşarken, Brent petrolde 117 doların üzerini test etti. ANZ Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes piyasaların Avrupa'da yapılacak görüşmeleri kesinlikle yakından takip ettiğini, bu görüşmelerde Avrupa'nın Rus petrolü de dahil olmak üzere yaptırımlarını genişletmesinin oyun değiştirici bir gelişme olacağını belirtti.
OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI ETKİLİ OLDU
Jeopolitik gelişmeler yanında petrolde fiziki piyasada da bazı olumsuz gelişmeler kaydedildi.
Karadeniz'e çıkan Kazak-Rus petrol boru hattında olumsuz hava koşullarının yarattığı hasar dolayısıyla günlük akış 1 milyon varil düşürüldü. ABD ham petrol stokları ise geçen hafta 4,3 milyon varil gerileme kaydetti.
EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Öte yandan Dallas Fed ekonomistleri tarafından yapılan bir çalışma, Rusya'nın enerji ihracatının bu yıl piyasalardan çekilmesi halinde küresel ekonominin bir resesyondan kaçamayacağını ortaya koydu.
Ekonomistler Lutz Kilian ve Michael Plante tarafından yazılan ve Dallas Fed tarafından yayınlanan makalede, "Eğer yılın geri kalanında Rusya'nın enerji ihracatının büyük bölümü piyasadan çekilir ise, küresel bir ekonomik daralma kaçınılmaz görünüyor. Yavaşlama 1991'de olduğundan daha uzun süreli olabilir" ifadeleri yer adı.
Kilian ve Plante'nin işaret ettikleri 1991 yılında Irak'ın Kuveyt'i işgalinin yol açtığı petrol arz şoku ile küresel bir resesyon yaşanmış, Suudi Arabistan'ın üretimini artırması bu şokun etkisini kısmen azaltmış ve resesyon bir yıldan daha az sürmüştü.