EkonomiNabucco'da ilginç gelişme

Nabucco'da ilginç gelişme

12.07.2009 - 09:55 | Son Güncellenme:

Reuters, Nabucco'da Türkiye'nin yüzde 15 talebinden vazgeçtiğini yazdı.

Nabuccoda ilginç gelişme

Reuters Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Nabucco'da Türkiye'nin gazın yüzde 15'ini almaktan vazgeçtiğini söylediğini yazdı.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco’da Türkiye’nin gazın yüzde 15’ini almaktan vazgeçtiği şeklindeki iddialar üzerine, “Türkiye’ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin. Bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım” dedi. Bakan Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Nabucco’da Türkiye’nin gazın yüzde 15’ini almaktan vazgeçtiği” iddialarına açıklık getirdi. “Türkiye’ye verilmiş böyle bir hak yoktu ki zaten vazgeçilsin” diyen Yıldız, şöyle konuştu: “Yüzde 15’ten amaç nedir. Amaç arz güvenliği ile alakalı güvencedir. İstenilen gazı tedarik etmekle alakalıdır. Burada önemli olan Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanması ve arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın imzalanacak hükümetler arası anlaşmada bir madde var. O madde de şu; (ortak ülkelerin istemeleri halinde öncelikle gazın yüzde 50’sine varıncaya kadar olan miktar bu ülkeler için kullandırılır) der. Yani 31 milyar metreküpün yarısı olan 15,5 milyar metreküpe kadar olan kısmı kullandırılır der istemeleri halinde. Bu bir imtiyazdır ortak ülkelere...

Ben burayı istersem kullanabilirim yani bana yüzde 15 ile gelecek miktar 4,5 milyar metreküptür, ama daha fazlasını kullanma imkanım var. Niçin bunun adını öyle koyalım. Niçin yüzde 15 olarak isimlendirelim. Adının yüzde 15 olması değil ki amacımız, üzüm yemektir. Biz üzüm yiyoruz.” Arz güvenliği ile alakalı ülkelere imkan sağlandığını ve bunun anlaşmada yer aldığını vurgulayan Bakan Yıldız, bu nedenle yüzde 15 rakamının olup olmamasının fark etmediğini söyledi.

Yüzde 15 verilmiş bir haktı da ondan geri adım atıldı anlayışını kabul etmediğini ve böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, “ben böyle bir ifade kullanmadım. Tabi yüzde 15 olmayan, ama daha fazla hak edindiğimiz bir gaz alma imkanımız var” dedi. 

Haberin Devamı

Nabucco’da imza yarın atılıyor

Doğal gazın Türkiye-Bulgaristan-Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya’ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi’ne ilişkin hükümetlerarası anlaşma yarın Ankara’da imzalanıyor.Ankara Rixos Otel’de, yarın Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Nabucco Hükümetlerarası Anlaşması İmza Töreni ve Zirve Toplantısına Avrupa’dan Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar düzeyinde katılımlar olacak. Projeye finansman desteğinde bulunacak olan Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası ile Nabucco Uluslararası Şirketi’nden üst düzey yöneticiler da Ankara’ya gelecek. Zirvede, Nabucco Uluslararası Şirketi’nin 6 ortağından birinin Alman şirketi RWE olması sebebiyle Almanya, transit ülke Gürcistan, Nabucco boru hattına doğal gaz tedarik edebilecek muhtemel üretici ülkeler Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye, Mısır, Katar de temsil edilecek. Törende projeye destek veren AB Komisyonu ile ABD, bölgenin en önemli doğal gaz tedarikçisi olması sebebiyle Rusya Federasyonu da yer alacak.Hükümetlerarası anlaşma imza töreni dolayısıyla doğal gaz üreticisi, tüketicisi ve transit ülkelerin de iştirakleriyle düzenlenecek zirvede, kaynak ülkelerin projeye gaz tedariki konusu ve bu çerçevede hayata geçirilmesi öngörülen projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak. Nabucco Konsorsiyumu’nda Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE olmak üzere 6 paydaş bulunuyor.8 MİLYAR EURO’LUK PROJE Yaklaşık 8 milyar Euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Doğal gaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülüyor. Boru hattından ilk gazın 2014’te pompalanması beklenen projede, ilk etapta 8-10 milyar metreküplük bir gaz akışı sağlanacak. Daha sonra yıllar itibariyle bu miktarın artırılması ve kapasitenin yıllık 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.Bu doğalgazın öncelikle Azerbaycan ve Türkmenistan’dan sağlanması öngörülüyor. Ancak projeye şüpheyle bakan bazı uzmanlar, Rusya’nın Türkmenistan’la imzaladığı anlaşmalar nedeniyle, Nabucco’ya yeterli miktarda Türkmen gazı sağlanamayacağı görüşünü öne sürüyorlar.