Ekonomi‘Mobilde paylaşım ve ortak altyapı önemli’

‘Mobilde paylaşım ve ortak altyapı önemli’

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, “Mükerrer yatırımların kaynakları boşa sarf edeceği konusuna katılıyorum.

‘Mobilde paylaşım ve  ortak altyapı önemli’

Ancak bu mobil yatırımlar için de geçerli, dolayısıyla mobilde de bir paylaşım ve ortak altyapı yaklaşımı değerlendirilmeli” dedi.

Haberin Devamı

TELKODER’in 9. Olağan Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen toplantıya katılan Doany, Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) konusunda Türk Telekom’un yaklaşımı hakkında bilgi vererek, bu çalışmaların önemli olduğunun altını çizdi. Doany, şöyle konuştu:

“Türk Telekom olarak, TELKODER’in öncülüğünde başlatılan Ortak Altyapı Şirketi çalışmasını önemli buluyoruz. Türkiye’nin uyguladığı kamu-özel sektör ortaklığı yaklaşımının sonucunda, hem altyapının sahipliği devlette kalıyor, hem de devlet gelir elde ediyor. Elde edilen gelir anlamlı seviyede. Çünkü Türkiye’de operatörlerden yıllık alınan lisans ücreti ve vergiler, dünyanın diğer ülkelerine kıyasla oldukça yüksek. Bu noktada kamu menfaati, otomatik olarak gözetilmiş oluyor. Bir diğer önemli nokta da pazarda adil rekabetin sağlanması ve tüketicinin en uygun fiyata ürün ve hizmetleri alabilmesi. Rekabet ile tüketiciye en uygun fiyatlı ürün ve hizmetlerin ulaştırılması sağlanıyor ve burada da kamu menfaati gözetiliyor.”

Haberin Devamı

‘Denge sağlanmalı’

Yatırımcıların sektöre yaptığı yatırımın karşılığı olarak, yatırımcılar ve hissedarların da kazanç sağlaması gerektiğini kaydeden Doany, “Burada haklar ve menfaatlerin dengesini sağlamak, hepimize eşsiz fırsatlar sunacaktır. Nihayetinde altını çizmek istediğim nokta şu ki; operatörlerin kullandığı altyapı devlete ait, bu, imtiyazlar ve lisanslar yoluyla sağlanıyor” dedi. Doany, şöyle devam etti:

“Ortak Altyapı Şirketi önemli bir inisiyatif. Türk Telekom olarak BTK’nin sınırlarını çizdiği ve kurallarını koyduğu şekilde tamamen maliyet ayrımı esasında altyapımızı paylaşmaya devam edeceğiz. Bir kamu şirketi olan Kablonet de bu işbirliği içerisinde yer alıyor ve biz de Kablonet’e sunduğumuz altyapı vesilesiyle dolaylı olarak OAŞ projesini desteklemiş oluyoruz. Bundan ayrı olarak, toptan seviyede, özellikle gelişmekte olan bölgelerde ücret oranlarını tekrar değerlendirebiliriz; daha küçük alternatif işletmecilere pozitif ayrımcılık yoluyla destek olabiliriz ve bu konularda birlikte çalışmaya hazırız. Mükerrer yatırımların kaynakları boşa sarf edeceği konusuna katılıyorum. Ancak bu mobil yatırımlar için de geçerli, dolayısıyla mobilde de bir paylaşım ve ortak altyapı yaklaşımı değerlendirilmeli.”