Ekonomi‘Küresel arenada’ Rönesans dönemi

‘Küresel arenada’ Rönesans dönemi

28.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya müteahhitlik liginin önemli oyuncularından ‘Rönesans’, bu alandaki tecrübelerini 6 Şubat’ta 11 ilde yaşanan deprem felaketinde sosyal projeler yoluyla ortaya koydu. Grubun projeler ve büyümede iddialı hedefleri var.

‘Küresel arenada’ Rönesans dönemi

Global çapta büyük projelere imza atan, gelirlerinin yüzde 70’ini yurt dışından sağlayan Rönesans Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, bulundukları coğrafyalarda atacakları yeni adımlarla 4 milyar euro olan ciroyu bu sene 5 milyar euro’ya taşıyacaklarını söyledi. Grup, Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika’daki 30 ülkede doğrudan faaliyet gösteriyor. “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde (ENR), dünyada 24’üncü, Avrupa’da ise 8’inci sırada yer alan Rönesans’ın 64 farklı milletten 18 bin çalışanı olduğu bilgisini paylaşan İpek Ilıcak Kayaalp, “2022’yi 4.1 milyar euro ciro ile tamamladık. Bu yıl 5 milyar euro hedefliyoruz. Rönesans’ın aktif büyüklüğü ise 7.5 milyar dolar” dedi.

Haberin Devamı

‘Depremde aktif çalıştık’

Şubat başı yaşanan deprem felaketinde arama kurtarma ve deprem sonrası yardımlarında aktif çalışan gruplardan biri olan Rönesans’ın Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “Deprem sabahı saat 05.00’te bir kriz grubu oluşturduk. O sırada 8.500 çalışanımız vardı bölgede. 2 bin arkadaşımız, hiçbir talimat almadan gönüllü olarak bölgeye gitti. Biz de 147 iş makinamızı, ekipmanımızı sevk ettik. Arama kurtarma ekiplerimiz için belirli bölgeler oluşturduk. Ekiplerimizin yaptığı arama kurtarma çalışmalarında 189 kişi enkazdan canlı olarak kurtarıldı.254 adet yardım TIR’ı kaldırdık. Rönesans olarak çok zorlu iklim şartlarında ve coğrafyalarda mühendislerimize, mimarlarımıza şantiyeler kurabiliyoruz. 25 bin kişilik yaşam alanları oluşturabiliyoruz. İş gücümüzle, makinalarımızla lojistiğimizle, satın almamızla, kriz anında çok hızlı acil malzemelere ulaşabiliyoruz. Tüm bu tecrübemizi bu kez de ülkemiz ve depremzede vatandaşlarımız için seferber ettik.”

Haberin Devamı

Deprem bölgesindeki 10 ilde 200’ün üzerinde bina inşaa ettiklerini hatırlatan İpek Ilıcak Kayaalp, “Hepsi gayet iyi durumda. Hiçbir hasarla karşılaşmadık. Kahramanmaraş’taki AVM’miz neredeyse fayın üzerinde olmasına rağmen depremde hasar görmedi. Adana Şehir Hastanemiz depremde güvenli bölgelerden biri oldu. Bütün hastalar oraya sevk edildi. Tüm şehir hastanelerimizde 7.500 yatan hastamız oldu” dedi.

10 bin vatandaşa yuva

Depremlerin üzerinden yaklaşık 2.5 ay geçti. Rönesans’ın bu alanda da çalışmaları var. Bu kapsamda Malatya Yaşam Kent’in açılışı yapıldı. İpek Ilıcak Kayaalp, şunları kaydetti: “Depremin ilk haftası tüm konteynerlerimizi bölgeye sevk ettik. Malatya ve Adıyaman bölgelerinde 2 binin üzerinde konteyner kurulacak alan oluşturuyoruz. Adıyaman bölgesinde 504 tane konteynerimizi şu anda AFAD’a teslim ettik, vatandaşlarımız konaklıyorlar. 1.435 konteyneri tamamladık, 673’ü haziran sonu tamamlanacak. Tüm bu alanı geçici bir barınma merkezi olarak planlamadık. Sosyal donatılarla beraber kreşlerin, kadın yaşam merkezlerinin, çocuk alanlarının olduğu kalıcı bir yaşam alanı olarak tasarladık. Tüm bu konteynerlerde 10 bin kişi yaşayacak.”

Haberin Devamı

‘Küresel arenada’ Rönesans dönemi

Konteyner kentte kadın ve çocuklar

Kurulan konteyner kentlerin, kadın, çocuk ve genç dostu olmasını çok önemsediklerinin de altını çizen İpek Ilıcak Kayaalp, “Biz henüz depremin ilk günlerinde, Malatya’da konteyner kent planlarını hızlıca hayata geçirdik. Burada kalanların yüzde 30’u çocuk, yüzde 35’i de kadın. Kadın ve çocukları ön plana koyarak onlar için neler yapabiliriz, diye düşündük. UNICEF ve UNFPA ile çalışmayı planlıyoruz. Konteyner kent planlarına bu ihtiyaçlara uygun sosyal donatı alanları ekledik, projelerin mimarisini bu ihtiyaçlar doğrultusunda hazırladık. Kentlerde, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını kolaylaştırmak için beceri kazandırma eğitimleri ve atölyelerin düzenlenebileceği alanlar yarattık. Depremden etkilenmiş çocuklara, gençlere ve kadınlara yardım edebilmek için Genç ve Çocuk Dostu Alanların, Psikososyal Destek Merkezi ve Anne-Bebek ünitelerinin kurulumu konusunda UNICEF’i desteklemeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Japonlardan teşekkür yazısı

Rönesans Holding Mühendislik Grup Başkanı Serdar Binzet, “Yaptığımız bütün binalarda dünyadaki en ileri teknolojileri kullanıyoruz” dedi. “Mesela Ataşehir’de şu an Allianz Tower olarak bilinen binayı biz inşa ettik. Bu bina mesela Türkiye’de belli bir mühendislik tekniği açıcısından ilktir” diyen Binzet, “Hatta bununla ilgili biz Japonlar’dan teşekkür yazısı aldık. “Biz Avrupa’da depreme bu kadar dayanıklı yapı görmedik” dediler.

Diğer yandan mesela İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi dünyanın en çok sismik izolatöre sahip yapısıdır. Rönesans, bilime ve teknolojiye sonsuz önem veriyor. Erman Bey ve İpek Hanım’ın buradaki vizyonu çok önemli. Onların sayesinde dünyanın ileri derecede mühendislik firması haline geldik” ifadelerini kullandı.