EkonomiKüçük: Sanayici, üretim için cambazlık yapıyor

Küçük: Sanayici, üretim için cambazlık yapıyor

13.08.2008 - 00:44 | Son Güncellenme:

Finansman darboğazındaki işletmelerin oranının 2001’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını belirten Tanıl Küçük, “Sanayicimiz, üretimini devam için cambazlık yapıyor” dedi

Küçük: Sanayici, üretim için cambazlık yapıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İSO Ekonomik Durum Tespit Anket Çalışmasına göre, finansman darboğazı içinde olan işletmelerin oranının yüzde 60.2’ye tırmandığının görüldüğünü ifade ederek, “Bu, 2001 sonrası dönemin en yüksek oranıdır” diye konuştu.
Finansman darboğazı yaşayan işletmeler, bu konuda en önemli sorun olarak da 2006’daki global dalgalanma ile birlikte kredi maliyetlerinde meydana gelen ve halen devam eden yükselişi gösterdiler.
Küçük, “Akrobatlar vardır, bir ayağında çember çevirir tek ayak üstünde, bir kolunda top çevirir, öbür kolunda başka bir şey çevirir, başında başka bir şey vardır, bunları düşürmeden dengede tutarak gösterisine devam eder.
Zaman zaman, ben en azından sanayicimizin, üretimini devam ettirmek adına bu şekilde cambazlık yaptığını düşünüyorum. Her türlü enstrümanı kullanıyor” diye konuştu.
Küçük, 2008 yılı ilk yarının, üretim açısından 2007 yılı ikinci yarıya göre daha olumsuz geçtiğini belirterek, ilk yarıda işletmelerde üretimde artış bildirenlerin oranının, yüzde 50.7’den yüzde 39.7’ye gerilerken, azalış bildirenlerin oranının yüzde 24.4’ten yüzde 34.7’ye yükseldiğini söyledi.
Küçük, üretimde artış bildiren işletmelerin oranı en yüksek olan sektörün, yüzde 55.2 ile gıda, içki ve tütün sanayi, azalış bildirenlerin oranının en yüksek olduğu sektörün ise yüzde 61.9 ile deri ve ayakkabı sanayii olduğunu kaydetti.

‘Yatırım yapmadık’
Ankete yanıt veren işletmelerin yüzde 49.8’i 2008’in ilk yarısında yatırım yapmadıklarını açıklarken, modernizasyon yatırımı yapanların oranı 2007’ye göre düşerek yüzde 28.7 olarak bildirildi. ‘2008 ilk yarıda yeni yatırıma girdik’ diyenlerin oranı ise sadece yüzde 16.8 oldu.
Ankete katılan işletmelerin yurtiçi satışları 2007 yılı ikinci yarısına kıyasla 2008’in ilk yarısında olumsuz oldu. İç satışlarında artış bildirenlerin oranı 2007’de yüzde 45.6 iken, 2008’de bu oran yüzde 35.7’ye geriledi. Azalış bildirenler ise yüzde 28’den yüzde 37.5’e yükseldi. İç satışlarda en yüksek performansı yüzde 66.7’lik oranla orman ürünleri ve mobilya sanayi gösterdi.

Haberin Devamı

İkinci yarı içinbeklentiler iyi
Tanıl Küçük, bir sonraki 6 aya ilişkin beklentilere ilişkin olarak da, “2008’in ikinci yarısına yönelik beklentilerdeki iyimserlik, daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de, sanayicilerimizin geleceğe yönelik umutlarının devam ettiğini göstermektedir.
Ancak, ekonomik durum tespit anketimizin sonuçlarına geniş bir zaman aralığından bakıldığında beklentilerdeki iyimserliğin aynı ölçüde hayata geçmediği görülmektedir” dedi.
Küçük, tahminlerinin, bundan önceki dönemlerde olduğu gibi 2008’in ikinci yarısındaki gerçekleşmelerin de beklentilerden daha olumsuz olacağına işaret ettiğini dile getirdi.
Küçük, ’kötünün iyisi, ehven-i şer’ denilebilecek ortalama rakamlarla kapatılmış her yılın, Türkiye’nin kayıp yılları hanesine bir yenisinin daha eklenmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Protestolu senet oranı azaldı
Anket sonuçlarına göre, çek ve protestolu senetle karşılaşan işletmelerin oranı 2007’nin ilk yarısında yüzde 64.3 iken 2007’nin ikinci yarısında bu oran yüzde 72.7’ye yükseldi.
2008’in Ocak-Mayıs arası döneminde ise bu oran yüzde 60.6’ya geriledi. Sözkonusu dönemde, toplam 733 bin senet protesto olurken, tutar olarak da 2.9 milyar YTL’lik bir rakama ulaştı. 2008 ilk yarıda protestolu senet miktarı yüzde 5.7, protestolu senet tutarı da yüzde 5.5 oranında azaldı.
Bu düşüşün gerekçesi olarak da, iç satışlardaki nispi yavaşlamanın yanı sıra işletmelerin ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle satışlarda daha dikkatli davranmalarının önemli olduğu belirtildi.

Yazarlar