EkonomiKonutta reel kayıp! Son veriler geldi: İstanbul ve İzmir’de dikkat çeken tablo

Konutta reel kayıp! Son veriler geldi: İstanbul ve İzmir’de dikkat çeken tablo

17.08.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Temmuz ayına ilişkin konut fiyatları verisi açıklandı. Konut fiyatlarında enflasyona göre bakıldığında reel bazlı kayıp sürdü. Merkez Bankası verilerine göre İstanbul ve İzmir’de tablo dikkat çekti. Peki 3 büyükşehirde fiyatlar ne durumda? İlerleyen süreçte konutta reel bazlı kayıp sürer mi? İşte detaylar..

Konutta reel kayıp Son veriler geldi: İstanbul ve İzmir’de dikkat çeken tablo

Milliyet.com.tr/ÖZEL Son dönemde konut fiyatları artış gösterse de bu artış enflasyonun altında kaldı. Merkez Bankası’nın son açıkladığı veri konut fiyatlarında reel bazlı kaybın sürdüğünü gösterdi. Konut Fiyat Endeksi verisine göre konut fiyatları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,9, geçen yıla göre 38,7 artış gösterdi.

Haberin Devamı

KONUTTA FİYAT ENFLASYONUN ALTINDA ARTTI

Yıllık bazda 38,7 oranında artış yaşanmasına rağmen enflasyona göre indirgendiğinde fiyatlar reel bazda 14,3 oranında kayıp gösterdi.

İSTANBUL VE İZMİR’DE DİKKAT ÇEKEN TABLO

İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları aylık bazda yüzde 0.2 oranında düşerken, Ankara’da yüzde 0.6 arttı.

Peki konut fiyatlarında reel bazlı kaybın nedeni ne? Enflasyona göre bakıldığında fiyatlarda ilerleyen süreçte düşüş sürer mi? İstanbul’da nerelerde fiyatlar daha uygun? Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özlemacıklı şu ifadeleri kullandı: “Konut Fiyat Endeksi verilerine baktığımızda bir toparlanmayı görüyoruz. Bazı artışlar yaşanmaya başladı. Yani reel bazlı düşüşün azaldığını görmeye başlıyoruz.

Haberin Devamı

‘REEL BAZLI KAYIP BİR MİKTAR TOPARLANDI’

Geçen ay açıklanan verilerde reel bazlı kayıp yüzde 14.9 seviyelerindeydi, temmuz ayında ise reel bazlı kayıp yüzde 14.3 seviyesine gelmiş oldu.

Konut Fiyat Endeksi’nin gelecek ayki rakamlarında biz reel düşüşün biraz daha baskılanacağını düşünüyoruz. Temmuz ayı konut satışlarının çok önemli artış gösterdiği bir aydı. Ben reel bazlı düşüşün nispeten önümüzdeki aylarda hafifleyeceğini düşünüyorum.

KONUTTA REEL DÜŞÜŞÜ SINIRLAYAN EN BÜYÜK ETKEN!

Konut fiyatlarında reel bazlı düşüşü engelleyen en önemli nedenlerden bir tanesi yüzde 66 seviyesinde artan inşaat maliyetleridir. İnşaat maliyetleri artarken, yeterli bir arz soku da yok. Kira gelirleri artmış vaziyette bu da gayrimenkulde amortisman sürelerini düşürdü.

‘İSTANBUL’DA KİRA AMORTİSMAN SÜRESİ 17 YILA DÜŞTÜ’

Yüzde 25 kira sınırlamasının kalkmasıyla taşınmazların tekrar kiraya verme süreci hızlandı. Ülkemizde birçok ilde kira amortisman oranlarının hiç olmadığı kadar düşük seviyelere indiğini görüyoruz. İstanbul’da kira amortisman süreleri 17 yıla kadar düştü. İki yıl önce bu oran 25 yıla çıkmıştı.

‘İSTANBUL’DA KİRALIK DAİRE FİYATI ARTACAK’

Üniversite tercihlerinin artması, İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecinin genişletilmesi kiralık daire kısmında fiyatları artıracak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

REEL DÜŞÜŞÜN EN ÖNEMLİ NEDENİ!

Reel kaybın en önemli nedeni konut kredilerinin kullanılamamasıdır. Bu krediler maliyetlerin yüksek olması nedeniyle kullanılamıyor. 120 ay vadede aylık yüzde 3 faiz oranı nedeniyle piyasada krediye erişim oldukça kısıtlı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli konut satışlarının payı yüzde 9’a kadar düştü.

‘ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA GAYRİMENKUL ÖN PLANA ÇIKACAK’

Mevduat faizleri yüksekken vatandaşın öncelikli tercihi gayrimenkul olmadı. Bu seyir yavaş yavaş tekrar toparlanmaya başlayacak gibi gözüküyor. Ben bunun ilk sinyallerinin temmuz ayında gelmeye başladığını düşünüyorum. KKM’ye getirilen stopaj, dövizin çok yükselmemesi, borsadaki yatay seyir, önümüzdeki aylarda gayrimenkul tarafını ön plana taşıyacakmış gibi gözüküyor.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE KONUT FİYATLARI NE DURUMDA?

Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne baktığımızda bunlar ekspertiz raporlarına konu taşınmazlar olduğu için metrekare değerleri ilan fiyatlarıyla çok tutmuyor. Ortalama Türkiye genelinde Merkez Bankası verileri çerçevesinde konut fiyatlarının metrekarede yaklaşık 33 bin 500 TL olduğunu söylemek mümkün. İstanbul’da bu rakamlar 47 bin TL seviyesindeyken, Ankara’da 27 bin TL seviyesinde. İzmir’de yaklaşık fiyat 38 bin TL seviyesinde diyebiliriz.

Haberin Devamı

İnternet sitelerinde ilan fiyatlarına baktığımızda İstanbul’da satılık metrekare fiyatları açısından rakamlar 40 bin TL, İzmir’de 34 bin TL, Ankara’da 22 bin TL seviyesinde.

‘İSTANBUL VE İZMİR’DE FİYATLARDA KISMİ DÜŞÜŞ VAR’

Konut Fiyat Endeksi’nin içindeki kırılımlara baktığımızda İstanbul ve İzmir’de konut fiyatlarında yüzdesel bazda hala düşüşler göze çarpıyor. Ankara’da yüzde 6 seviyelerinde bir artış var. İstanbul ve İzmir’de hala kısmi düşüşler olduğunu söylemek mümkün.

İSTANBUL’DA NERELERDE FİYATLAR UYGUN?

İstanbul’da şehir merkezinin dışındaki ilçelerde uygun satılık gayrimenkuller bulunuyor. E-5 güzergahında Beylikdüzü, Büyükçekmece, Silivri tarafı. Kuzeye baktığımızda Esenyurt fiyatların daha uygun olduğu yerler. Anadolu yakasında Sultanbeyli, Çekmeköy gibi bazı bölgelerde uygun fiyatlı konutlara erişebilirlik var.”