EkonomiKonut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler

Konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler

26.10.2017 - 10:15 | Son Güncellenme:

Türkiye genelindeki konut fiyatlarında pek çok etkene bağlı olarak artış görülüyor. Peki, konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler neresi? İşte detaylar...

Konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler

Hükümet tarafından konut sektörünü canlandırmak adına uygulanan vergi indirimleri geçtiğimiz günlerde sona erdi. Konut sektörünü hareketlendiren ve konut metrekare fiyatlarında da indirime yol açan bu dönemin sona ermesiyle ve diğer etkenlere de bağlı olarak fiyatlarda artış görüldü. Peki, en pahalı evler nerede bulunuyor? İşte konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler.

Türkiye genelinde görülen konut fiyatlarındaki artışlar yalnızca İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde görülmüyor. Özellikle son yıllarda konut metrekare fiyatlarının oldukça yükseldiği Anadolu şehirleri bulunuyor. Sizler için haberimizde konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu 5 şehir sıralandı. İşte o şehirler:

İSTANBUL İLK SIRADA

Yeniemlak.com 'da yer alan habere göre; Türkiye genelinde konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler sıralamasında ilk basamaktaki yeri İstanbul alıyor. Megakent İstanbul'da 2013 yılının başında bin 800 TL seviyesinde olan konut metrekare birim fiyatları, 2017 yılı Ekim'inde 3 bin 700 TL seviyesine kadar yükseldi.

Konutta yatırımın geri dönüş süresini gösteren amortisman süresinde İstanbul'un ortalaması 20 yıl olarak belirlendi. Öte yandan İstanbul'da konut sahibi olmak isteyenler ortalama 377 bin TL seviyesinde ödeme yapıyor.
İstanbul'un kira fiyatlarına bakıldığında ise ortalama bin 500 TL seviyesinde bir rakam karşımıza çıkıyor. İstanbul'da kira metrekare fiyatı ise 15.80 TL olarak belirlendi.

İKİNCİ SIRADA SÜRPRİZ ŞEKİLDE MUĞLA YER ALIYOR

Konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler sıralamasının ikinci sırasını sürpriz olarak nitelendirilebilecek şekilde Muğla alıyor. Muğla'nın listede bu denli yukarıda yer almasının sebebi olarak Bodrum, Datça ve Fethiye gibi turistik beldelerin Muğla sınırları içerisinde olması yatıyor. Özellikle Bodrum'da son yıllarda inşa edilen lüks projelerle fiyatların oldukça yükseldiği belirtiliyor.

Muğla'da Ekim 2017 itibariyle konut metrekare birim fiyatı olarak 2 bin 437 TL seviyesinde bir rakam karşımıza çıkıyor. Şehirde amortisman süresi 24 yıl olarak belirlenirken ortalama konut satış fiyatları 243 bin 500 TL seviyesinde olduğu görüldü.

İZMİR LİSTEDE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Özellikle son yıllarda İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden göç almaya başlayan ve birçok ilçesinde markalı konut projelerinin inşa edilmeye başlandığı İzmir'de konut metrekare birim fiyatlarında da artışlar görüldü.

Türkiye genelinde konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler sıralamasında üçüncü sırada yer alan İzmir'de metrekare birim fiyatları 2 bin 435 TL seviyesinde ölçüldü. Bu rakamlar 2013 yılının başındaki bin 350 TL seviyesindeydi. Öte yandan İzmir'de amortisman süresi 19 yıl olarak belirlenirken kira metrekare fiyatları 10.60 TL seviyesinde olduğu görüldü.

SON YILLARIN YÜKSELEN YILDIZI YALOVA

Türkiye genelindeki konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler sıralamasında en büyük sürprizi dördüncü sırada yer alarak Yalova yaptı. Konut sektöründe son yılların yükselen yıldızı olarak nitelendirilen Yalova'da fiyatlarda büyük artışlar görülüyor.

Yalova'da 2013 yılında satılık konutların metrekare birim fiyatları ortalama bin 70 TL seviyesindeyken bu rakam, 2017 yılında 2 bin 268 TL olarak görüldü. Konut fiyatlarında ciddi şekilde artışların görüldüğü Yalova'da amortisman süresi 20 yıl olarak belirlendi. Konut fiyatlarındaki artışa paralel olarak Yalova'da kira fiyatları da yükseldi. 2017 yılında Yalova'da ortalama kira fiyatı 930 TL olarak kaydedildi.

ÇANAKKALE BEŞİNCİ SIRADA YER BULDU

Türkiye genelindeki konut metrekare fiyatlarının en yüksek olduğu şehirler sıralamasında Çanakkale, Ankara ve Bursa gibi şehirleri geride bırakarak kendisine beşinci sırada yer buldu.

Çanakkale'de 2017 yılında konut metrekare birim fiyatı olarak 2 bin 175 TL seviyesinde bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu rakam 2013 yılında bin 100 TL seviyesindeydi. Öte yandan Çanakkale'de amortisman süresi ortalama 20 yıl olarak belirlendi. Çanakkale'nin kira fiyatlarında ise 2017 yılı itibariyle ortalama 920 TL seviyesinde bir rakam karşımıza çıkıyor.