Ekonomi Kısa vadede fiyat mı orta vadede üretim mi?

Kısa vadede fiyat mı orta vadede üretim mi?

26.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda; tarladan sofraya kadar olan sürecin üretici ve tüketici açısından doğru ve sürdürülebilir yönetimi önemli bir yer buldu.

Kısa vadede fiyat mı orta vadede üretim mi

 

DUYGU ERDOĞAN

Haberin Devamı

Planda, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne geçmek ve enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak hedefiyle ele alınan sistemlerin yanı sıra üreticinin kaybını azaltacak uygulamalar duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan planın takvimi ise hafta başında Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesi üzerinden yayınlandı. Buna göre, gıda ve tarımda planlanan çalışmaların yılsonunda tamamlanacağı öngörüldü.

Ekonomi Reform Takvimi’ne göre eylemlerin bitiş tarihleri şöyle:

- Fiyat İstikrarı Komitesi 30 Haziran.

- Erken uyarı sistemi 30 Eylül.

- Gıda kaybı ve israfını azaltacak çalışmalar 30 Haziran/31 Aralık.

- Tarlada/elde kalan ürünlerin DİTAP’ta satışı 30 Eylül.

- Hal Yasası’nın TBMM’ye sevki 31 Aralık.

Haberin Devamı

‘Altyapı mevcut’

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, yapılacak çalışma ve getirilecek sistemlerin altyapılarının mevcut olduğunu, bu nedenle hayata geçirmek için belirlenen tarihlerin yeterli olacağını söyledi. Uzman kadrolarla, sürdürülebilir bir sistem oturtulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım,  şu yorumu yaptı:

“Örneğin, Fiyat İstikrarı Komitesi’nin aslında ‘Gıda Komitesi’ olarak benzeri var. Erken uyarı sisteminin de hazırlıkları belli bir aşamaya getirilmişti.

Dijital Tarım Pazarı yani DİTAP uygulamada. Hal Yasası için de taslak hazır. Dolayısıyla bunların hayata geçmesi, altyapıları tamam olduğu için kolay. Asıl olarak uygulamanın nasıl olacağını görmek lazım. Kısa vadede fiyat yerine, orta-uzun vadede üretimin artırılmasının teşviki konusunda cesaretlendirici olmamız lazım.”

İsraf için etkili çalışma bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımsal üretim/gıda konusunda yaptığı açıklamada özellikle israf konusuna dikkat çekmişti. Gıda tarafında kayıp ve israfın azaltılması için yapılan çalışmaların artırıldığını anlatan Erdoğan, Türkiye’de yılda 19 milyon ton gıdanın israf edildiğine vurgu yapmıştı. İşte bu alanda yapılacak etkili uygulamaların da yıl genelinde yaygınlaştırılması, ardından ise bilinçlendirme çalışmalarının sürekli hale getirilmesi sağlanacak.