EkonomiKimlik avcılarının gözdesi WhatsApp

Kimlik avcılarının gözdesi WhatsApp

21.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kimlik avı dolandırıcıları arasında hangi mesajlaşma uygulamalarının popüler olduğunu bulmak için Kaspersky Internet Security tarafından Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında yapılan araştırmaya göre kötü amaçlı bağlantıların en büyük kısmı WhatsApp (yüzde 84.9) aracılığıyla gönderiliyor. Oltalama saldırılarının en fazla yaşandığı ülkeler ise Rusya (yüzde 46), Brezilya (yüzde 15) ve Hindistan (yüzde 7) oldu. Küresel olarak günde 480 saldırı tespit kaydedildi.

Kimlik avcılarının gözdesi WhatsApp

Araştırmaya göre, mesajlaşma uygulamaları kullanıcılar arasındaki popülerlik açısından 2020’de sosyal ağları yüzde 20 oranında geride bıraktı ve en popüler iletişim aracı haline geldi. Anket sonuçları ayrıca 2020’de mesajlaşma uygulamalarının küresel ölçekte 2.7 milyar kişiye ulaştığını ve 2023 yılına kadar 3.1 milyara ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Kaspersky Internet Security for Android, kullanıcıların mesajlaşma uygulamalarında (WhatsApp, Viber, Telegram, Hangouts) ve SMS yoluyla aldıkları kötü amaçlı bağlantıları açmasını engelleyen yeni bir Güvenli Mesajlaşma özelliği ekledi.

İstatistiklere göre Android için Kaspersky Internet Security, kısmen dünyanın en popüler mesajlaşma programı olması nedeniyle en fazla sayıda kötü amaçlı bağlantıyı WhatsApp’ta tespit etti. WhatsApp’ı Telegram (yüzde 5.7) ve Viber (yüzde 4.9) izlerken, Hangouts’un payı yüzde 1’den az.

Neler yapılabilir?

Mesajlaşma uygulamaları üzerinden dolandırıcılık ve kötü niyetli bağlantılar alma riskini azaltmak için şu basit ipuçları tavsiye ediliyor:

 Dikkatli olun, bağlantılarda yazım yanlışları veya diğer düzensizlikler olup olmadığına bakın.

Haberin Devamı

 Dolandırıcıların kullanıcılardan tanıdıkları bir kişiden gelmiş gibi meşru görünen kötü niyetli bir bağlantıyı bağlantılarıyla paylaşmasını istediği zincirler yaygın bir uygulamadır. Bunların farkında olun, şüpheli bağlantıları kişilerinizle paylaşmayın.

 Dolandırıcılar, meşru bir kaynakta (örneğin, çeşitli pazar yerleri ve konaklama rezervasyon hizmetleri) bulunan kullanıcılarla iletişim kurmak için genellikle WhatsApp ve diğer mesajlaşma araçlarını kullanır. Mesajlar ve web siteleri gerçek görünse bile, linkler büyük olasılıkla yanlış yazımlara sahip olacaktır veya sizi farklı bir yere yönlendirecektir.

 Mesaj en iyi arkadaşlarınızdan gelse bile hesaplarının da ele geçirilmiş olabileceğini unutmayın.

 Güvenilir bir güvenlik çözümü kurun ve tavsiyelerine uyun.