EkonomiKilit kralı fabrikayı taşıyor, büyük gayrimenkul projelerine giriyor

Kilit kralı fabrikayı taşıyor, büyük gayrimenkul projelerine giriyor

10.08.2008 - 00:35 | Son Güncellenme:

Kale Kilit dünya kilit sektöründeki en büyük 3 entegre tesisten biri. Şimdi rekor büyüklükte yeni bir fabrikanın yapımına başlıyor.

Kilit kralı fabrikayı taşıyor, büyük gayrimenkul projelerine giriyor

55 yıllık bir şirket. Kurucusu Sadık Özgür, kısa süre önce Onursal Başkanlık koltuğuna geçerek, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı oğlu Sedat Özgür’e bıraktı. Kızlarından  Sema Safiye Gürün ve Seza Sefa Çizer de yönetimde.
Fakat grupta yönetimle ilgili başka yenilikler de var. İki eski Koç Holding profesyoneli Kale’ye katıldı. Başka bazı holdinglerin de yönetim-istişare gibi kurullarında yer alan Cengiz Solakoğlu, Kale Endüstri Holding’in yönetim kurulu üyesi oldu. Koçbank ve Yapı Kredi’nin bir dönem genel müdürlüklerini yapan Kemal Kaya da yönetime katılıyor. 

Gayrimenkul projeleri
Kale Endüstri Holding’in asıl işi Kilit. Bu konuda Türkiye’nin bir numarası, hem üretim hem ihracatta en önemli şirket. Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna, İran, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Libya, Suriye, Irak gibi ülkelerde 50, bazılarında daha yüksek oranda pazar payına sahip.
Türkiye’de, böyle özel bir iş kolunda uzmanlaşmış şirket sayısı azdır. Kale Kilit, bunlardan biri. Genç patronu, kilit işinde de büyük yatırım ve yeniliklere hazırlanıyor.
Bununla birlikte, ilgisini çeken başka bir iş alanı da var; gayrimenkul! Bu röportajda, Kale Kilit, çok ciddi bir gayrimenkul portföyüne sahip... İstanbul- Güzelce’de, Topkapı’da, Çobançeşme’de, Firuzköy’de, Gürpınar’da çok büyük arazi ve arsaları var. Bunların bir ikisinde gayrimenkul projeleri başlamış.
Diğerleri için de hazırlık yapılıyor. Kale’yi önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektörünün büyük oyuncuları arasında görebiliriz. Kale Kilit söz konusu olduğunda ortaklık ve satın alma tekliflerine çok soğuk bakan Sedat Özgür, gayrimenkul tarafında uzman şirketlerle ortaklıklara açık

Haberin Devamı

 Kale Kilit, başka sektörde de faaliyet gösteriyor mu?
Bizim kapı kilitleri ve çelik kapı üretimimiz var. Para kasaları, kapı pencere bağlantı elemanları, vida üretimi var. Yanı sıra dış ticaret bölümümüz de grubumuzda olmayan ürünlerin ithalatını üstlendi. Her şeyi bünyemizde yapmıyoruz. Onları da tedarik ediyoruz sektöre. Esas ana üretim alanımız, lokomotifimiz kilit üretimidir.
Bununla beraber gayrimenkul işimiz var. Zaman içinde aldığımız yerleri durum müsait oldukça, fırsat buldukça değerlendiriyoruz.
Ne yapıyorsunuz?
Genelde iş merkezi ağırlıklı çalıştık bugüne kadar, kiraya veriyoruz. Gelirleriyle bekleyen arazileri değerlendiriyoruz. Kendi içinde dönen bir sistem kurduk. 700-800 bin metrekare kapalı alanlı yerimiz var.
En son alışveriş merkezi (AVM) yaptık  Güngören’de. Türkiye’nin en lüks AVM’lerinden birini yaptık. Altına bir tekerlek koyarak Etiler’e götürseler Türkiye’nin en lüks alış veriş merkezlerinden biri olur. 90 bin metrekare kapalı alanı, 120’nin üzerinde mağazası var. Türkiye’nin en büyük atriumu. Gündüz girdiğinizde sanki sokakta gezer gibisiniz. Mimarisi çok güzel. Kim, hangi dükkâna gitmek istiyorsa, çok kolay bulabiliyor.
Konut düşünmüyor musunuz?
Elimizde bulunan bazı arazileri de konutta değerlendirmek istiyoruz. 170 dairelik bir konut işimiz var Gürpınar’da. Villa ve daire yapıyoruz.
Önümüzdeki dönemde Güzelce’de başlayacak. Ayağa kalktığınızda denizi görebileceğiniz bir yerde bin dairelik bir projemiz var. Daha başlamadı ama bürokratik prosedürleri tamamlandı. Kendi içinde AVM’’si de olacak.
Sizin inşaat şirketiniz de var...
Grubumuzun işlerini yapıyor. Kale Yapı, gayrimenkul işlerinin sahibidir. Taşeronu da Kale İnşaat’tır.
Başka önemli gayrimenkulleriniz var mı?
Topkapı’da Yeşil Kundura Fabrikası’nın yerini almıştık. Arkasında da Man Fabrikası vardı. Orayı daha önce almıştık. Bir de tekstil fabrikası yeri almıştık. Şimdi orada 44 bin metrekare arazimiz oldu. 2010’un içerisine programlıyoruz. Oraya bir gayrimenkul projesi geliştireceğiz. Ofis ve rezidans da olabilir. Mimarlarla görüşüyoruz. Enteresan bir yer olacak.
Çobançeşme’de açık oto pazarının yeri bizim. Orası da aşağı yukarı 10 bin metrekaredir. Proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Orası da ofis ve otel olur. İki bloklu bir şey de olabilir. Geçen hafta iddialı bir mimarla görüştük. Bize bir hazırlık yapacak.
Firuzköy yolu üzerinde BMV Borusan’ın karşısında 436 dönüm vardır. Orada belki rezidans tarzı bir şey olabilir. Bunların hepsi gündemimizde. Sanıyorum 6 ay, 1 yıl içinde bunları nasıl geliştireceğimizin planları netleşmiş olabilir. Bir gayrimenkul yatırım ortaklığına gidebilir, belki bir ortaklık olabilir, bir fonla da olabilir.
 Peki sektör için biraz sıkıntı olduğu söyleniyor. Siz bu kadar proje geliştiriyorsunuz....
İnşaatta da bir durulma vardı ama önü açılmış sayılır. Kapatma davası olumlu bitti. Tedirginlik geçiyor. Türkiye büyüdüğü sürece, inşat sektörü de büyüdüğü sürece biz de büyüyeceğiz.
Bu fabrikayı taşımayı düşündüğüzü açıklamıştınız....
Güngören’deki kilit fabrikasını Çerkezköy’e taşıyacağız. Buraya (Güngören) geldikten sonra 100 dönüm arazi almıştık. Bir kısmını kendimize ayırdık, diğerlerini parsellemiştik ama bu fabrikada zaman içinde sıkışmaya başladık.
Elimizdeki diğer binalara da makineler koyduk ama taşımacılık çoğaldı. Buraya sığamaz duruma geldik. Şehir içinde kaldık. Buranın avantajları da var. İşçi bulmak kolay, evlerimize yakın ama gitmeye mecburuz.
Çerkezköy’e taşınırsak çelik kapı ve zırhlı kasaları burada kalacak. Kilit ve pencere aksesuarları üretimi Çerkezköy’e gidecek.
380 dönüm fabrika arazisi aldık. Bu fabrikayı herhalde bitirince metrekare olarak dünyanın en büyük kilit fabrikası olacak. Tek bir alanda bu büyüklükte bir kilit fabrikası yok. Hedeflerimiz var.
Dünyada daha iyi yerlere gelmek istiyoruz, birinciliğe de oynuyoruz, odaklanmış durumdayız. Türkiye pazarının yüzde 70’e yakınını biz karşılıyoruz. Teknolojiyi hiç geri bırakmıyoruz. Ar-Ge’miz tam gaz çalışıyor. Çok sürpriz şeyler olacak.
Nasıl bir sürpriz?
Elimizdeki proje gelişirse, cep telefonu ile belli şifreleri vererek uzaktan kapınızı açabileceksiniz. Bu bir elektronik sistem, bir program. Turkcell ile çalışıyoruz. Vodafone ile başka bir çalışmamız devam ediyor. Bütün sistemlerinde bizim kilitlerimizin kullanılacağı, bilgi işlemlerini koruyan bir sistem... Şu an çok ham.
İhracatınız nasıl?
Yurtdışına asıl ciddi ölçekte açılmamız İran ve Irak’la, Özal’ın hamlesiyle başladı. O zaman gayet güzel siparişler aldık. Zaman içinde kendimizi yeniledik, ödün vermedik, en iyi makineleri getirdik. Ortadoğu’ya açıldık. İhracat departmanı kurduk. Çok seyahat ettim. 90’dan fazla ülke gezdim. Biniş kartlarım 3-5 bini geçmiştir. Kale Kilit’i tanıttık.
Afrika’nın en ufak ülkelerinden Güney Amerika’ya kadar kilitlerimizi görebilirisiniz. 100’ü aşkın ülkeye ihracat yaptık, her yıl 60’tan çok ülkeye ihracatımız oluyor. Türkiye’nin kilit ihracatının yüzde 70’ini yapıyoruz. Bu yl yüzde 80’i bile bulabilir. Türkiye’de 15-20 irili ufaklı kilit fabrikası var. Rolex saate pim üreten makinelerle bize kilit pimi üreten makineler aynıdır. Bu yüzden rolex kalitesinde üretim yaptığımızı söyleyebiliriz.
Size de ortaklık teklifi geldi mi?
Geldi. Dünyanın en büyük kilit fabrikası, İsveç kökenli Assa Abloy’dan geldi. Bize ilk 1999’da gelmişlerdi. “Yüzde 100’ünü satın alırız, prensibimiz bu. Türkiye ve siz ilgimizi çekiyorsunuz” dediler. O teklifi kabul etmedik. Fabrikamızı satma düşüncemiz yok. Çok üstümüze geldiler ve gördüler ki sıcak bakmıyoruz.
Babama, fuarda ‘Gün gelecek bu fabrikayı bize vereceksiniz, bütün dünyada alıyoruz, siz tek başına kalacaksınız’ dediler. Ama satmamakla daha iyi ettik. Babam, ‘İyi para verirlerse kurucusu olduğum halde satarım, otomotiv fabrikası kurarım’ dedi. Hepimiz karşı çıkmıştık.
Bu son birkaç yılda gelmedi mi?
Son yıllarda da geldi. Yüzde 100 satın alma istiyorlar. Biz şu anda o işe sıcak bakmıyoruz. Yapacağımız daha çok işler var. Kendi konumuzda gelişiyoruz.
Elektronik kilitlere doğru yönleniyoruz. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak mekanik kilit yaptık. Üretim mallarını hammaddeyi sürekli içerden alırız. Dışardan daha iyi teklifler de gelse içeriyi tercih etmeye çalışırız. Girdilerimizin yüzde 90’ını içerden alıyoruz.
Teknolojimiz, makine parkımız İtalyan ve İsviçre ağırlıklı. Çok hassas, seri ve kaliteli makineler. Türkiye’de kilit normları  ağırlıkla İtalyandır. Kendi geliştirdiğimiz kilitler de var. Patentini alıyoruz. Her yıl geliştiriyoruz. Faydalı modelini de alıyoruz. Kilitlerimiz çok taklit ediliyor, mecbur olduk.
Dışarıda üretim var mı?
Almanya’da aldığımız bir kilit fabrikası vardı, küçük ortağımıza devrettik. Yeri binası bize ait, Düsseldorf’ta. Ekonomik değildi. Dışarıda yatırımı düşünmedik.
Çin’de ofisimiz var ama ağırlıkla Kale’nin 5-6 yıl önce yaptığı malların taklitleri çıktı, onları kovalıyor. Taklit mallar bazı ihracat pazarlarına girebiliyor. Bunun üzerine hızlı gittik. Araştırmacı ekipler var, kiraladık, gümrüklerle görüştük.
Marka imajını bozduğu için bunu yapmak zorundaydık. Neredeyse kökünü kuruttuk. Çok mallarını yakalattık. Şimdi yapamaz duruma geldiler. Kale Kilit üreten fabrikayı bile gezdim. Müşteri gibi gittim.
Birçok sektörde ucuz işçilik ülkelerinde üretim yaptırma eğilimi var...
Dışarıda üretim, ileride olmaz demiyorum, şu anda yok. Kalitemize çok güveniyoruz. Türk cumhuriyetlerinde çok iyiz. Kazakistan’da bir numarayız. Ama o civarda üretim yatırımı şimdilik gündemimizde yok.
Ne kadarlık bir yatırım planı var gündeminizde?
2009’a kadar 100 milyon doları geçen bir yatırımımız olacak. İki arazi aldık. 40 milyon dolar. Fabrika binası 30-40 milyon dolardan aşağı çıkmaz. 10 küsur milyon eruo’luk makine siparişi verdik. İnşaat yatırımları var. Güzelce projesi 100 milyon doların altında değil.
Gürpınar’da fabrikayı taşımak için 150 bin metrekare yer almıştık fakat çok konut bölgesi oldu ve fabrika yapmaktan vazgeçtik. Onu da konut olarak değerlendireceğiz. Satın almak isteyenler, ortak yapmak isteyenler var.
Kale Kilit, gayrimenkulde ciddi bir yatırımcı olacak gibi gözüküyor.
Sistemi güzel kurarsak gayrimenkul tarafı da gelişebilir. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul yatırım ortaklığı kuruluşu gerekebilir.

Haberin Devamı

Cengiz Solakoğlu, Kemal Kaya Kale Endüstri’nin yönetiminde
Hissedarlık yapısı nasıl?
Kale Kilit bir aile şirketi. Babam kurucusu. Dört kardeşiz, üçü kız. Annem de hayatta. Kız kardeşlerden ikisi yönetim kurulunda. Küçük kız kardeşimin çocukları ufak, onlarla ilgileniyor. Halka açılma planımız şimdilik yok.
Yönetimde profesyonel var mı?
Ceniz Solakoğlu yönetim kurulu üyesi ve danışmanı oldu. Eski Koçbank ve Yapı Kredi Genel Müdürü Kemal Kaya da danışman ve yönetim kurulu üyesidir. Bu konuda çalışmalarımız var.
Sosyal sorumlulukta neler yapıyorsunuz?
Babam Sadık Özgür Sivas-Divriği’den. Annem Rodoslu. Sadık Bey ilk olarak ekonomik olarak zayıf ama başarılı çocukları getirerek İstanbul’da yatılı okutmakla başladı. Divriği’de bir ilkokul, sonra bir ortaokul, daha sonra meslek ticaret lisesi, bir öğrenci yurdu yaptı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı Divriği Maden Yüksek Okulu’nun binasının tamamına yakınını yaptı.
Yine Divriği’de ilçe hastanesi için röntgen cihazı aldık. Belediye’ye, Gazi Lisesi’ne araçlar aldık.
Babam, kendi köyüne 15 km’den içme suyu getirtti. Divriği’de 100 yataklı bir hastane yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde temelini atıyoruz. Protokolü imzalandı. Sadık bey, İstanbul’da 8 katlı bir bina alarak köyünün vakıf binası olarak verdi. Kirasından gelen paralarla vakıf dönüyor. 55 öğrenciye bu vakıf aracılığıyla 10 yıldır burs veriliyor. Yaşlı, yoksul kimselere destek oluyoruz.

Haberin Devamı




Kendini imha eden kilit  
Kilit teknolojisinde başka sürprizler var mı?
Elektronik kilit için çalışmalar yapıyoruz. Yüksek güvenlikli kilitler geliştiriyoruz. Oteller, hükümet binaları, askeri binalar, uçak kokpit kapıları, konsolosluk binaları...
Çelik kapı hırsızlık problemlerini çözmedi. Bir çareniz var mı?
Çelik kapıyı biz başlattık. Kalitemizden ödün vermedik. Piyasada boru işi yapan da kapıya girdi ama kilitlerini yine bizden alıyorlar.  Güvenli olduğunu söylemek zor.
Kilit sisteminde yenilikler var mı?
Yeni bir kilit çalışmamız var. Piyasaya verdiğimiz zaman hırsızların ağırlıklı açma yöntemlerinden birini tamamen kaldırıyor. Kırsa da mekanizmasını açamayacak. Kapı kendini bloke ediyor. Çalışmaları bitti. Patentleri alınıyor. OBS (otomatik blokaj sistemi) dediğimiz bu sistemli kilit, anahtarı dışında herhangi farklı bir cisim sokulduğunda yarım turda kendini imha ediyor. Yabancı cisimi fark ediyor. Bozuluyor ve açılamıyor. Ancak matkap kullanması gerekir.
Kumandalı giriş sistemi X10 tamamen yerli üretimle gerçekleştirildi. X3 ürününde uzaktan kumanda ile tüm elektronik cihazları yönetebilmek mümkün.
Bir de çelik takviyeli barel kitimiz var. Kırmaya karşı çok güçlendirilmiştir.
Kutularımıza yeni bir sistem getirdik. Sigara gibi ilk alıcısı ilk açanıdır. Dolayısıyla anahtar kopyalaması için bir güvencedir. Kutu açılmışsa bu tehlike vardır.

Haberin Devamı

Sedat Özgür kimdir?
İş hayatına 1984 yılında aile şirketi Kale Endüstri Holding’de başlayan Sedat Özgür, şirketlerde ihracat ve ithalat departmanlarının yönetimi, genel müdürlük gibi görevlerde bulundu. Grubun teknoloji yatırımlarıyla ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerini organize etti ve yatırımların hayata geçmesini sağladı.
1990’da Kale Kilit Yönetim Kurulu Üyesi Murahhas Üyeliği’ne seçildi. 2001- 2008 yılları arasında Kale Endüstri Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2008 yılından itibaren Kale Endüstri Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla grubun bütün şirketlerinin yönetimini yürütüyor.

Haberin Devamı

Kilit kralı fabrikayı taşıyor, büyük gayrimenkul projelerine giriyor

Rakamlarla Kale Kilit
-  Kapı kilitleri, çelik kapı ve kasalar, kapı pencere bağlantı elemanları üretiyor
-  Kale Endüstri Holding’ın altında 7 şirket var
-  2007 yılında 235 milyon dolar ciro yaptı
-  2008 hedefi 285 milyon dolar
-  2007’de 20 milyon adet kilit üretti
-  2008’de 27 milyon üretim hedefliyor
-  Çalışan sayısı 2 bin 500
-  2008 yılı yatırım planı 100 milyon dolar

Kale Kilit’in gündemi
-  İstanbul- Güzelce’de bin dairelik bir proje başlayacak
-  Topkapı’da Yeşil Kundura Fabrikası’nın yerinde büyük bir gayrimenkul projesi geliştirecek
-  Çobançeşme’de açık oto pazarının yerine ofis ve otel planlıyor
-  Firuzköy’de bulunan 436 dönüm arazisine rezidans tarzı bir proje planlıyor
-  Güngören’deki kilit fabrikasını Çerkezköy’e taşıyacak, 380 dönüm arazi aldı.
-  Gürpınar’da 150 bin metrekarelik arazisi üzerinde konut projesi geliştiriyor
-  Kilit geliştirdiği yüksek güvenlikli modelleri piyasaya verecek.
-  Strateji departmanı kurarak, farklı iş kollarını değerlendirecek