EkonomiKesintisiz elektrik için zorlu mücadele

Kesintisiz elektrik için zorlu mücadele

30.12.2024 - 07:03 | Son Güncellenme:

Doğudaki illerde kış şartlarında vatandaşa kesintisiz enerji sağlamak için zorlu bir mücadele veriliyor. Erişilemeyen bölgelerin enerji nakil haritalaması ise İHA ile yapılıyor.

Kesintisiz elektrik için zorlu mücadele

MELTEM GÜNEŞ / Erzurum - Türkiye’nin doğu illerini etkisi altına alan kar yağışı ve kötü hava koşulları, enerji nakil hatlarına zarar verirken, bakım ve onarım ekipleri vatandaşa kesintisiz enerji sağlamak için mücadele veriyor. Bu zorlu mücadeleye, Milliyet de eşlik etti.

Haberin Devamı

ARAS Elektrik Dağıtım AŞ’nin Genel Müdürü Fikret Akbaş, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan ve Iğdır’da 2.2 milyon vatandaşa elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini söyleyerek, coğrafyadaki zorlu iklim koşullarına uyum sağlamak için personele sürekli eğitim verildiğini anlattı.

Akbaş, enerji arzı ve sürekliliğini sağlamak için 11 yılda 32 milyar TL’lik yatırım yaptıkları bilgisini vererek, 2025’te de 4 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını söyledi.

Kar motorlu ulaşım

Teknolojiden faydalanarak bölgede daha önce yüzde 44 olan kayıp kaçak oranını yüzde 14’e düşürdüklerini belirten Akbaş ayrıca yeni iletişim platformu ARİMER Aras İletişim Merkezi ile yönetici ile müşteriyi doğrudan buluşturduklarını kaydetti. Ekiplerin karlı dağların eteklerinde yer alan enerji nakil hatlarındaki bir arızayı onarımını yerinde gördük. Arızayı gidermek için kar motoru ve paletli araç kullanarak zirveye çıkan ekipler, tüm teknik donanıma sahip ekipmanlarıyla direklere tırmanarak arızayı giderdi. İş güvenliğinden ödün vermemek, kaza riskini minimuma indirmek için her faaliyet öncesinde ekipler, takım liderlerini “bas-konuş” cihazıyla arayarak görüntülü olarak onların direktif ve komutasında hareket ediyor. Ekiplerde, kadın teknisyenler de yer alıyor.

Haberin Devamı

İHA 1200 km haritalandırdı

Enerji nakil hatlarına ulaşım ve bunların haritalandırılmasında da son teknolojiden yararlanılıyor. Trinity F9 model İnsansız Hava Aracı (İHA) ile enerji nakil hatları için haritalar oluşturuluyor. Oluşturulan bu haritalar aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile paylaşılarak katma değer artırılıyor. 1.2 milyon TL değere sahip olan İHA ile bugüne kadar 1200 kilometre enerji nakil hattı haritalandırıldı.