EkonomiKAYA GAZINDA TÜRK KOVBOYUN BORUSU ÖTECEK

KAYA GAZINDA TÜRK KOVBOYUN BORUSU ÖTECEK

17.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borusan’ın Houston’da kaya gazı ve petrolü için boru üreten fabrikası ilk yılında 130 milyon $ ciro elde etti. Hedef, devler liginde ilk 5’e girmek...

KAYA GAZINDA TÜRK KOVBOYUN BORUSU ÖTECEK

Dünya, kaya gazı ve petrolünün tetiklediği enerji devrimiyle çalkalanırken, ‘muharebe meydanı’nda bir Türk firmasının borusu ötüyor.
Borusan Holding bünyesindeki Borusan Mannesmann şirketi, ABD’nin Houston kentinde petrol ve doğalgaz sondaj borusu üretmek için kurduğu fabrikada henüz ilk yılında 130 milyon dolar ciro elde etti.
Alman ortağın yüzde 16 hisse ile temsil edildiği Borusan Mannesmann, Houston fabrikasını ABD’nin en büyük ilk 5 üreticisinden biri haline getirmeyi planlıyor.

Boru eğilip bükülüyor!
Kayalar arasındaki hapis durumdaki gaz ve petrolün çıkarılmaya başlanmasıyla enerjide adeta bir devrim yaşanıyor. Kaya gazı ve petrolü, yer altına indirilen ve giderek daralan çaptaki çelik borular yardımıyla çıkarılıyor.
Bu işlemde borunun önemi çok büyük. Önce yeraltına dikey inen boru, sonra neredeyse yatay bir hale gelecek şekilde bükülüyor.
Böylece yatay kaya katmanlarına ulaşım mümkün oluyor.
Tabii bu esnada borunun kırılmaması önemli. Daha sonra boruya basılan tazyikli su ile çatlatılan kayadaki gaz ve petrol son damlasına kadar yeryüzüne çıkarılıyor.
Yılda 50 bin kuyunun açıldığı ABD bu işin merkezi. 50 bin kuyu, çok sayıda çelik boru demek.
ABD’yi en büyük petrol üreticisi yapacak bu süreç, düşen petrol fiyatlarıyla bir nebze gölgelense de kaya petrolü üreticileri varil başına 50 dolarda masrafı çıkarıyor. Petrol şu sıralar 60 dolara yakın seyrediyor.

500 milyon $ ciro yolda
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Holding CEO’su Agah Uğur ve Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen’le Houston’da 150 milyon dolar yatırımla kurulan boru fabrikasını ziyaret ettik. Bu yıl nisanda üretime başlayan fabrika şu an yüzde 30 kapasiteyle işliyor.
2015’te hedef yüzde 70 kapasite. Tam kapasitede yılda 300 bin ton üretim yapılacak ve 300 kişi istihdam edilecek. Bu safhaya ulaşınca şirket 500 milyon dolara yakın cirosu ve yüzde 5’lik pazar payıyla ABD’de bu tür boru üreten en büyük 5 firmadan biri olacak.
ABD’de olmak iş bağlantıları için de Borusan’ın elini güçlendirmiş. Dallas’tan fabrikanın bulunduğu Baytown’a yapılacak bir boru hattı için imzalanan 130 milyon dolarlık kontrat bunun en önemli göstergesi. Şirket bu hatta kullanılacak boruları Gemlik’ten yollayacak.
Borusan CEO’su Agah Uğur ABD yatırımı ile ihracat pazarlarına hizmet veren yerel bir üretici olmaktan çıkarak dünyanın en rekabetçi pazarlarında varlığını kanıtlamış, küresel bir şirket olmaya bir adım daha yaklaştıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Borusan Road’da inecek var...
Houston’daki fabrikanın bulunduğu Baytown tam bir sanayi bölgesi. Fabrikaya giden yola verilen “Borusan Road” ismi Amerikalıların bu yatırıma verdiği önemi gösteriyor.

Pazarlama işleri kızından sorulacak
Borusan’ın patronu Ahmet Kocabıyık’ın kızı Defne Kocabıyık, grubun en büyük işi haline gelmeye aday olan Houston fabrikasında önemli bir rol üstlenecek. Taze yatırımın pazarlama işleri yakında Defne Hanım’dan sorulacak.
Defne Kocabıyık, Amerika’ya uzak bir isim değil. Yıllar önce dedesi Asım Kocabıyık’ın tedavisi sürecinde Teksas’ta doğan Defne Kocabıyık, yüksek öğrenimini de bu ülkede aldı. New York Üniversitesi’nde işletme ve psikoloji okuyan Defne Hanım, Houston’daki işine başlamak üzere tesisi ziyaret ettiğimiz sırada kendisine bir ev tuttu.

Haberin Devamı

Holding dönüşüyor
Borusan’da yeni bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını açıklayan CEO Agah Uğur, “Artık müşterimiz neredeyse orada olacağız. Yüzümüzü değiştiriyoruz. 2024 vizyonunu şimdiden belirledik. Temel hedef Borusan’ı global bir şirkete dönüştürmek” diyor.
Geçen yıl 4.1 milyar dolar olan holding cirosunu 4.5 milyar dolara çıkardıklarını belirten Uğur, 2015’te ise hedefin bu rakamı 5 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtiyor.

Enerjide rüzgâra kapılıyor
Distribütörü oldukları Caterpillar’ın (CAT) 3. havalimanın da etkisiyle satışını yukarı çektiğini anlatan Uğur, yeni havalimanı için şimdiden 110 milyon euro değerindeki 300 civarı iş makinesi sattıklarını dile getiriyor.
Türkiye’de yapacakları yatırımlarda aslan payını enerjinin alacağını vurgulayan Uğur asıl odak noktalarının ise rüzgâr olacağını belirtti. Bugün 700 megavatlık yatırım yapılabilir portföye sahip olduğuklarını söyleyen Uğur, “Bu rakam 2020’de 2 bin megavata ulaşacak. Ağırlık rüzgârda olmak üzere, portföyü güneş, jeotermal ve hidroelektrik olarak çeşitlendireceğiz” diyor.