24.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EYLEM TÜRK
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 44’üncü Olağan Genel Kurulu dün İstanbul’da gerçekleştirildi. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ekonomik ve stratejik olarak dünyanın yeni çerçevesinin çizildiği bir ortamda Türkiye’nin kendisini tüketen, şiddetli, yıkıcı ve kazanımı olmayacak bir kavga ile enerjisini harcadığını belirtti.
Gözleri kör eden söz konusu kavganın temelinde hukuk devleti, güçler ayrımı, temiz siyaset gibi vazgeçilmez demokratik kavramlar konusundaki zaafların yattığını belirten Yılmaz, meseleye sistemi, kurumları altüst ederek çözüm bulmaya çalışmanın doğru olmadığını vurguladı. Yılmaz, “Diğer yandan devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra bu kurumların daha önce nasıl işlediğini, bundan böyle nasıl işleyeceğini sorgulamadan da edemiyoruz” dedi.
‘Gelmeleri mümkün değil’
Emniyet güçleri ve yargı içerisinde varlığı ortaya çıkan gruplaşmaları ve bu gruplaşmaların örgütlü niteliğini devletin kurumsallığı açısından kabul edilemez bulduklarına işaret eden Yılmaz, siyaset dışı örgütlenmelerin, devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışmasının herkesi tedirgin ettiğini dile getirdi.
Birbiri ardına hazırlanan bir takım kanunların da kendilerini tereddüte düşürdüğünü aktaran Yılmaz, internette özgürlük sınırlarını düzenleyen kanun tasarısının iletişim özgürlüğü üzerine kara bir bulut gibi çökeceği görüşünün hayli yaygın olduğunu anlattı.
Yılmaz, “Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezaları veya başka türlü cezalarla şirketlerinin üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen böyle bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir” dedi.
‘HSYK teklifinden rahatsızız’
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) düzenleyen yeni kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Hem 1982 Anayasası’na ilişkin, hem de 2010 Anayasa değişikliğinde sakıncalarına işaret ettiğimiz, HSYK modelini bugün bir kez daha değiştiren gündemdeki kanun teklifi, son günlerde izlediğimiz çatışmayı, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini biraz daha artırarak aşmaya çalışmaktadır.”
Kanun teklifinin bağımsızlığı tartışmalı olan HSYK yapısına yeni sorunlar ilave edeceğini bildiren Yılmaz, çözümün yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını sağlayacak ve Kopenhag kriterlerine uygun bir anayasal reformda olduğunun altını çizdi.
Yeni bir ‘biz’ duygusu...
Siyasal, toplumsal ve kültürel kutuplaşmaların, giderek herkesin aklını ve gönlünü esir alacağını ve toplumdaki ‘biz’ duygusunun zedelenip parçalanacağını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Burada temel ilke çatışma zemininden uzak, komşularla barışık, batı dünyası ile bütünleşmiş, dengeli bir dış politika benimsemek. Toplumun önüne yeni bir mutabakatın ilkelerini, yeni bir ‘biz’ tahayyülünün ipuçlarını koymak mümkün. Siyaseti, hukuku ve eğitimi yapılandırarak zihniyet değişimine kapı açmalı ve bu kapıyı sürekli açık tutacak yeni bir anayasa hazırlamalıyız.”
İşadamı Rahmi Koç: ‘Endişeli değilim’
TÜSİAD’ın dünkü Genel Kurulu’na katılan işadamları arasında Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da vardı. Koç, Genel Kurul’dan ayrılırken gazetecilerin, Türkiye’de son yaşanan olaylara ilişkin yönelttiği soruyu, “Endişeli değilim. Birinci çeyrek bir geçsin bakalım” diyerek yanıtladı.
GENEL KURUL NOTLARI
‘Türkiye 2014’te % 3.4 büyüyecek’
- TÜSİAD’ın 2013 yılında 24 bin TL olan yıllık üyelik aidatı, 2014 yılında yüzde 12 artışla 28 bin TL’ye çıktı.
- TÜSİAD’ın Genel Kurulu’nda paylaşılan “Türkiye Ekonomisi 2014” başlıklı çalışmasına göre Türkiye ekonomisi 2014 yılında yüzde 3.4 büyüyecek.
- Aynı rapora göre, ihracat 161.1 milyar dolar, ithalat ise 260.7 milyar dolar olarak gerçekleşecek. Cari işlemler açığının GSYH’ya oranı yüzde 7 daralacak, reel kur endeksi eksi yüzde 3 (-3.0), ikincil piyasa göstergesi faizi ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşecek.
- TÜSİAD’ın 44’üncü Genel Kurulu’nu her yıl Sedat Aloğlu yönetiyordu. Ancak bu kez Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin yönetti. Zaman zaman zor anlar yaşayan Özyeğin, “TÜSİAD Genel Kurulu’nu yönetmek, Fiba Banka Genel Kurulu’nu yönetmekten daha zor” diye konuştu.
Demokrasi ‘gerginliği’
TÜSİAD 44. Genel Kurulu’nda ‘Demokrasi Raporu’ gerginliği yaşandı. Genel Kurul’da Prof. Dr. Bülent Tanör anısına düzenlenen “Türkiye’nin Demokratikleşme Evreleri” konulu özel oturum Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof Dr. Zafer Üskül’ün katılımıyla gerçekleştirildi.
Bunun ardından, İshak Alaton kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Alaton, “17 yıl boyunca TÜSİAD’dan uzak durdum, bugün boykotumu noktalamaya karar verdim. TÜSİAD’la barışmaya geldim” dedi. Alaton, 1997’de söz konusu raporun TÜSİAD tarafından reddedildiğini öne sürdü.
Alaton’a ‘rapor’ yanıtı geldi
Alaton’un konuşması üzerine tekrar kürsüye çıkan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “1997 yılında tüm tartışmalara rağmen bu rapor kabul edilmiştir; kayıtlarda var olan, bana intikal eden bilgi budur” dedi.
Yılmaz’ın ardından Mehmet Şuhubi söz aldı. Şuhubi, Alaton’a hitaben, “TÜSİAD kolay kolay küsülüp vazgeçilecek, oyuncak gibi kullanılacak bir kurum değildir. TÜSİAD’ı küçültecek sözler söyleyemezsin. Ben seni severim ama bu husustaki konuşmalarını da kabul etmem” dedi.
TÜSİAD eski Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan da, Alaton’un iddialarına cevap verdi. Raporun dağıtılmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Kayhan, “Rapor iki gün önce Meclis Başkanı’na sunuldu, basına tanıtıldı ve buradaki Genel Kurul’da dağıtıldı. İç ve dış kamuoyunda fevkalade olumlu tepkiler alan bir rapordu” şeklinde konuştu.