14.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Alüminyum, çelik, gübre, çimento sektörleri için Düşük Karbonlu Yol Haritalarımızı hazırladık. Bu 4 sektörde karbonsuzlaşma projeleri için 2053 yılına dek 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörüyoruz” dedi. Kacır, Meclis Genel Kurulu’nda bakanlığının 2025 yılı bütçesine ilişkin sunumunda özetle şunları söyledi:
1 MİLYON ARAÇ HEDEFİ: 1,5 yılda 45 bin Togg sahipleriyle buluştu. Elektrikli otomobillere ve yeni teknolojilere yönelik gösterdiğimiz kararlılık, Ford, Toyota, Renault gibi birçok küresel markanın yeni nesil araç üretimlerini Türkiye’ye taşımasının önünü açtı. Hedefimiz, yılda en az 1 milyon elektrikli araç üretim kapasitesine hızla ulaşmak.
YENİ ÇİP ÜRETİM TESİSİ: Önümüzdeki dönemde yeni bir çip üretim tesisiyle savunma, otomotiv, beyaz eşya gibi endüstrilerde kullanılacak sensörlerin tasarım ve imalatını ülkemizde gerçekleştireceğiz. HIT-30 programında çip çağrısıyla da 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlayacağız.
DÖRT SEKTÖRDE DÜŞÜK KARBONLU YOL HARİTASI: Alüminyum, çelik, gübre, çimento sektörleri için Düşük Karbonlu Yol Haritalarımızı hazırladık. Bu 4 sektörde karbonsuzlaşma projeleri için 2053 yılına dek 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörüyoruz.
UZAY LİMANI KURACAĞIZ: Ay Araştırma Programı’nda yörüngeler arası transferde kullanacağımız milli hibrit roket motorumuz, 20 ateşleme testini başarıyla tamamladı. Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimize devam edecek ve 2030’a kadar uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kuracağız.
DEPREM MAĞDURU 57 BİN KOBİ’YE 18 MİLYAR TL KAYNAK: 6 Şubat depremlerinden bu yana, afet bölgesindeki illerimizde 15 OSB ve 16 sanayi sitesi projesi için 10 milyar 76 milyon lira kaynak sağladık. Depremden yoğun şekilde etkilenen 65 ilçede gerçekleştirilen yatırımları, en üst seviyede teşviklerle destekliyoruz. Bu kapsamda 204 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip, 52 bin 861 kişiye istihdam sağlayacak bin 120 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Deprem felâketinden etkilenen 57 bin 155 KOBİ’ye KOSGEB eliyle 18,6 milyar lira kaynak sağladık.”
SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİLİK ORANI YÜZDE 80’LERE YÜKSELDİ: Bugün AB’nin savunma sanayinde yerlilik oranı halen ancak yüzde 20’ler düzeyindeyken, Türkiye’nin savunma sanayinde yerlilik oranı yüzde 80’lere yükselmiş durumda.
BAKAN KACIR'DAN AĞBABA'YA YANIT: SİZ DE TOGG KULLANIN
Bakan Kacır, bütçe görüşmelerinde Togg ile ilgili eleştirilerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya sosyal medya adresi X üzerinden videolu yanıt verdi. Bütçe görüşmelerine Togg ile geldiğine ilişkin görüntüleri paylaşan Kacır, “Togg’u kullanmaktan gurur duyuyorum. 86 milyonun iftihar kaynağı. Togg’u polemik konusu yapmaktan vazgeçin. Siz de Togg kullanın” ifadelerini kullandı.