EkonomiKaradeniz’de gaz için yeni sondaj yapılacak

Karadeniz’de gaz için yeni sondaj yapılacak

09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yıl içinde Karadeniz’de yeni doğal gaz sondajı yapılacağını belirterek, “Sakarya gaz sahası bugün itibarıyla yaklaşık 1,5 milyon hane halkının günlük ihtiyacını karşılama noktasında” dedi.

Karadeniz’de gaz için yeni sondaj yapılacak

A Para TV yayınında konuşan Bayraktar, denizlerdeki hidrokarbon arama ve üretimi kapsamında yeni gemilerin filoya katılabileceğini belirterek, “Şu anda filomuza katmayı hedeflediğimiz bir üretim gemimiz var.

Haberin Devamı

Sondajla alakalı ise Türkiye yalnızca Akdeniz ve Karadeniz’de değil, aynı zamanda Libya’da, Afrika’da da sondaj yapacak. Oralar için de filomuzu genişletebiliriz. Irak, Libya’dan başlayarak oradaki projelere TPAO ve BOTAŞ’ı buralarda oyuncu yapmak istiyoruz” dedi.

Karadeniz gazı için çok yoğun bir mesai harcandığını dile getiren Bayraktar, “Mesaimizi mevcut Sakarya gaz sahamızın üretimi artırmaya odaklıyoruz. Karadeniz’de Yavuz, Fatih, Kanuni çalışıyor. Bu takvimde boşluklar oluşturup gemilerimizden birini yeni sondajlar için ayırmaya gayret ediyoruz. 2023 yılı içerisinde Karadeniz’de yeni sondajımız var. Sakarya gaz sahası bugün itibarıyla yaklaşık 1,5 milyon hane halkının günlük ihtiyacını karşılama noktasında. Bundan sonraki süreçte bu 4 milyon metreküplük günlük üretimi, 10 milyon metreküpe, ondan sonraki süreçte de 40 milyon metre küpe çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

'ŞIRNAK ÜS OLACAK'

Akdeniz’de de Abdülhamit Han gemisinin Akseki-1 kuyusunu kazmaya devam etiğini anlatan Bayraktar, “Oradan da bir müjde gelsin isteriz” ifadesini kullandı. Bayraktar, Gabar petrolünün de Şırnak’ı enerji üssü haline getireceğini belirterek, “25 bin varil üretime çıkmış durumdayız. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 1 milyon varillik günlük tüketimimizin yüzde 10’unu ifade ediyor. Van, Hakkâri buralarda yeni kuyular kazıyoruz. Keşif amaçlı kazılan arama kuyularıdır. Ciddi bir sismik çalışma. Sondajı bitirmeden keşiften söz edemeyiz” dedi.

TRAKYA'YA NÜKLEER İÇİN ÇİN'LE TEMAS

29 Ekim 2024’te Akkuyu nükleer santralinde ilk reaktörü devreye almayı hedeflediklerini aktaran Bayraktar, “Diğer santralleri de 3-4 yıl içerisinde peyderpey devreye almak istiyoruz. Artan enerji talebini karşılamak için ilave santrallere ihtiyaç var. Bir diğer nükleer lokasyon Sinop. Trakya için Çin ile görüşüyoruz. Birkaç ay içinde sonuçlandırmak istiyoruz. Sinop için de hem Rusya’nın, Trakya’da Güney Kore’nin ilgisi var. 20 bin megavatlık bir nükleer güce ihtiyacımız var” bilgisini verdi.