Ekonomi‘İş var, umut var’

‘İş var, umut var’

20.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, “Diyarbakır Güneydoğu’nun üretim üssü olacak. İş var, umut var” dedi

‘İş var, umut var’

Namık Durukan -  Büyük yatırımlarla dikkat çeken Diyarbakır, Güneydoğu’da Gaziantep’ten sonra ikinci üretim üssü haline geliyor. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, şehirden üç kıtada 50’den fazla ülkeye ürün ihracatı yapıldığını belirterek, “İş var, umut var. Diyarbakır’ı istihdam üssü yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Ortadoğu ve civar ülkelerle ticari ilişkileri önemli noktaya taşıdıklarını aktaran Fidan, “Gıda, tekstil, mermer başta olmak üzere hatırı sayılır bir ihracatımız var” diye konuştu. Fidan, “Tekstille dünya piyasalarına iyi bir giriş yaptık. Turizm ile inşaat alanında önemli mesafeler katettik” diye konuştu. Fidan, “Diyarbakır Havalimanı’ndan Erbil’e haftada 3, Almanya’ya 6 uçak seferi yapılmakta. Demiryolu ülkemizin dört bir yanına ürün nakli konusunda görüşmelerimiz tamamlanma aşamasında. Diyarbakır OSB’de ağaç işleri ve mobilya, araç üstü ekipmanları, tarım makineleri, cam ve cam ürünleri, elektrik, gıda, inşaat malzemeleri, kara taşıtları yedek parça ve ekipmanları, kozmetik, mermer, metal işleme, plastik ve kauçuk, tekstil ve çırçır ile yapı kimyasalları sektörlerinde 280 fabrika üretim yapıyor. Fabrikalarda 10 bin kişi istihdam ediliyor.”

Haberin Devamı

İstihdam üssü olacak

Fidan, “Teşvikler sayesinde yatırımlarda önemli artış yaşanmaya başladı. OSB içerisinde 242 fabrika üretim faaliyetlerine devam ederken 53 fabrikanın da inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere. Yatırımların her birinin maliyeti yaklaşık 300 milyon TL’yi buluyor. Diyarbakır’ı istihdam üssü yapacağız” dedi.

Yatırım avantajları

Fidan, Diyarbakır OSB’de yatırım yapmanın avantajlarını şöyle sıraladı:

Makine ekipman için KDV ödenmiyor.

İthal makine için Gümrük Vergisi alınmıyor.

Yatırımın yüzde 70’i oranında Kurumlar Vergisi ödenmeyecek.

İşçilerin sigorta priminin işveren hissesini 12 yıl boyunca devlet ödeyecek.

İşçilerin sigorta priminin işçi hissesini 10 yıl boyunca devlet ödeyecek.

İşçilerin gelir vergisi stopajını 10 yıl boyunca devlet ödeyecek.

Yatırım tutarının yüzde 70’i kadar kredi kullanma imkanı var.

Kredi faizinin 7 puanını devlet geri ödeyecek.

Yatırım yeri yüzde 60 indirimli tahsis edilecek.