Ekonomiİnternetten ev satışına ayar! Süre verildi, sayıları azalacak

İnternetten ev satışına ayar! Süre verildi, sayıları azalacak

01.06.2022 - 09:51 | Son Güncellenme:

İnternetten ilan vererek yapılan gayrimenkul satışı ve kiralamasında yeni dönem başlıyor. Peki bu düzenlemenin fiyatlara etkisi olur mu? İşte detaylar...

İnternetten ev satışına ayar Süre verildi, sayıları azalacak

Son günlerde fahiş kira ve konut fiyatlarıyla ilgili hükümet harekete geçti. Peki yapılan düzenlemeyle fiyatlar kontrol altına alınır mı? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yeni düzenlemeyle ilgili milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Günümüzde bot ilan dediğimiz yani gerçekçi olmayan ilanlarla ilgili çok sayıda piyasa dengesizliğini oluşturan durumlar oluyor. Bu tebliğ taşınmazlarla ilgili genel bir düzenleme şeklinde çıkarıldı.

Enflasyonist dönemde fiyat artışlarının yoğun yaşandığı dönemdeyiz. Onun da önüne geçilmek için bu düzenlemenin fayda sağlayacağını ümit ediyoruz. Düzenleme ile yapılmak istenen aslında girilen ilanlarda taşınmazın ya da mal sahibinin olduğunu teyit eden kontrol sistemleri kurmaktır. Bu çerçevede ilan bilgileri girildikten sonra taşınmaz sahibinin de veri tabanına kaydedilmesi isteniyor. Bu aylık olarak raporlanacak ve bu çerçevede yanlış bilgi verenlerle ilgili çeşitli tespitler yapılacak.

Haberin Devamı

Bu noktada üç ayrı platformdan bahsedebiliriz. Bunlardan ilki hiç şüphesiz düzenlemede yer alan aracı hizmet sağlayıcılarıdır. Bunların internet ortamında mal ve hizmet satan firmalar olarak düşünmeliyiz. Bunlar elde ettikleri satış bedeli dışındaki gelirleri bakanlığa bildirecekler.

GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN 1 AYLIK ZAMAN VERİLDİ

İkinci önemli kısım sosyal ağ sağlayıcılarıdır. Sosyal ağ üzerinden pazarlama yapan tüm aracı şirketleri ilgilendiriyor diyebiliriz. Diğer düzenleme de portallardır. Portallar da kendilerine girilen ilanları bakanlığın istediği bilgileri ilan veren kişilerden istemekle yükümlüdür. Emlak işletmeleri açısında bakıldığında istenilen bilgilerin girilmesi söz konusu. Emlak işletmelerinden gayrimenkul kazançlarına ilişkin veri girişi talep edilmiyor. Hangi verinin hangi formatta isteneceğinin bu hafta açıklanmasını bekliyoruz.

Geçiş süreci için 1 aylık zaman verildi. Sistem altyapılarını ilgili kurum ve kuruluşlara 1 ay içerisinde uygun hale getirmesi gerekiyor. Ben bu sürenin kısmen yetersiz olduğunu düşünüyorum. Daha geniş bir süre verilebilirdi. Bu tür yazılım sistemleri düzenlemesi zor olan sistemlerdir. 1 Ağustos itibarıyla veriler istenmeye başlandı diyebiliriz. Bununla beraber ilan girişlerinde, araçlarda ruhsatla ilgili bilgiler istenirken, gayrimenkulle ilgili daha çok tapuya ilişkin bazı bilgiler istenecek. Burada istenmesi ihtimali yüksek olan kısımlar mal sahibinin T.C.’si gibi bilgiler diyebiliriz. Eşleşme ve kontroller Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılabilir.

Haberin Devamı

Uygulamanın ilan sitelerinde yayınlanan sahte ilanlara bir çözüm oluşturabileceğini söylemek mümkündür. İlan adetlerinde çeşitli düşüşler yaşanmaya başlandı. Bu noktada daha sağlıklı bir piyasa oluşmasına katkı sunmasını temenni ediyoruz."

HÜKÜMET HAREKETE GEÇTİ

Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras yapılan değişiklikle ilgili şunları söyledi: "Hükümet bu konuya ciddi şekilde el attı. Taşınmaz ticaretindeki yönetmeliğin kurallarının hepsini uygulamak için harekete geçti. Biz uzun vadede Avrupa, ABD’deki standartlarda bu işi yapacağız.

Her yönden eşleştirmeler yapılacak. Ay sonunda yaptığımız raporlamalarda satıcıların ve alıcıların da banka bilgilerinin raporlanması istendi. Banka üzerindeki para transferlerini de görebilecekler. Bu resmileşti. Ben bunu 5 yıl içerisinde bekliyordum ama çok daha kısa süre içerisinde her şey kontrol altına alınıp legal bir şekilde yapılacak.

Haberin Devamı

Merdiven altı emlakçısı dediğimiz kişiler var. Bunun için start tuşuna basıldı. Kurumsal firmalar özellikle bu standartlarda çalışıyor. Ağırlıklı olarak bizler onların dediği şekilde çalışıyoruz. Faturalarımızı kesiyor ve kazancımızın vergisini ödüyoruz.

FİYAT ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINIR MI?

Amaç onları kontrol altına almaktır. 1.5 aydan öncesine kadar olan ilanların hepsini kontrol altına almaya başladılar. Bunu hükümet de açıkladı. Cumhurbaşkanı 3’lü paketi açıkladığında bir gecede yüzde 10 artış olmuştu. Ticaret Bakanlığı, 7 bin kişiye yazı göndermiş. Artık hükümet düğmeye bastı. Bundan hiçbir şekilde bir kaçış olmayacak. Doğru düzgün, vergisini ödeyen herkes bu işi iyi yapacak.

"İLAN SAYILARINDA AZALMA OLABİLİR"

Avukat Fatih Ekinci milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İnsanların ilanları sebebiyle fiyatlar yükseldi. İlan sayısında bir azalma olabilir onun dışında uygulanacak hukuki yaptırım nedeniyle fiyatlarda düşüş beklemiyorum.

Haberin Devamı

"SUNİ RAKAMLAR ÇIKIYOR!"

Benim oturduğum sitelerde evler 9-10 milyon lira, komşum 13 milyon lira yazmış. Dolayısıyla suni rakamlar çıkıyor. Tapudaki resmi senettir. Oradaki beyan bağlayıcıdır. Onun dışında idarenin ispat etmesi gerekir.