Ekonomiİlk hedefimiz ekonomi olsun

İlk hedefimiz ekonomi olsun

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İş aleminin gözü reformlarda. Sanayiden turizme gayrimenkulden finansa tüm ekonomi dünyası önümüzdeki 4.5 yıllık seçimsiz dönemi önemsiyor Seçim atmosferinden çıkan Türkiye’de gündemin ilk maddesinin ekonomi olmasını talep eden iş dünyası yapısal reformlara bir an önce başlanmasını istiyor

İlk hedefimiz ekonomi olsun

KADİFE ŞAHİN-HANİFE BAŞ-DUYGU ERDOĞAN

Haberin Devamı

4.5 yıl seçim yok sorunları çözelim

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, artık 4.5 yıl seçim olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

Türkiye’nin önünde çözülmesi gereken sorunlar var. Dolayısıyla bütün aktörlerin ekonomiye yoğunlaşması lazım. Sorunlar birikmiş ve büyük... Ama altından kalkılmayacak sorunlar değil. Çok köklü reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Üretimin ve tarımın desteklenmesi, yatırımların bu şekilde yönlendirilmesi gerekiyor.

İstihdam çok önemli, o da yatırım bekliyor. Önümüzdeki dönemde yabancı sermayeye güven verecek reformların gerçekleştirilmesi önemli.”

Geleceğimiz çok daha parlak

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı da, bir süredir Türkiye’nin ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, şu görüşleri aktardı:

Haberin Devamı

“Halkımız sağduyulu davrandı. Bugünkü sonuca baktığımızda Türkiye’nin üzerindeki kara bulutların dağıldığına ve geleceğin daha parlak olduğuna inanıyorum. Bugünden itibaren işadamları olarak daha fazla mesai vereceğiz, daha fazla çalışacağız, daha çok istihdam yaratacağız. Her şey huzur içinde. Halkın sağduyusuna teşekkür ediyorum. Türkiye’ye çok daha güzel günlerin geleceğine inanıyorum.”

Turizmin önünde taşlar ayıklansın

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu dönemde ‘önümüzdeki taşlar temizlenmeli’ derken, “Kapadokya bölgesine uygulanan ve tarih/kültürümüz için önemli bölgeleri koruma altına alan konuyla ilgili yasa çalışmaları var. Diğer yandan turizm acentalarının bekledikleri birlik yasası var. Son olarak tüm sektör paydaşlarını kapsayacak bir çatı yasa tasarısı planı var. Bu sayede dünya turizminin üzerinde büyüyen Türkiye turizm sektörü, ekonomiye olan katkısını artırmaya devam edecektir” diye konuştu.

Emlakta tüketiciyi harekete geçirelim

Emlak alıcılarının seçim döneminde ‘beklemeye’ geçtiğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri bundan sonra uzun bir sürecin seçimsiz geçirileceğine dikkat çekerken, konut alıcısını harekete geçirecek yeni çalışmalara işaret etti. Bununla birlikte sektör tarafından beklenen düzenlemelere de vurgu yapan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Sektörümüze Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanlarımız tarafından önem verildiğini çok iyi biliyoruz. Konutta KDV oranları düşürülmüş ve süresi uzatılmıştı. Bunu çok değerli buluyoruz ancak bu düzenleme sürekli hale getirilmeli. Yabancıya satışı daha da artırmak için müktesep hak (kazanılmış hak) düzenlemesi ile bizleri de bu satışlarla ihracatçı sayacak bir düzenlemeye ihtiyacımız var.

Devlete ödediğimiz KDV’lerin geri ödenmesiyle ilgili önerimiz ise firmaları varsa, devlete olan vergi ya da SGK borçlarının KDV alacakları ile karşılanmasını istiyoruz. Tüm bunların pozitif etkilerini seçimsiz bu dönemde göreceğimize kuşkumuz yok.”

Faiz düşer, büyüme sürer

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan bankacılıkla ilgili şunları dile getirdi:

“Ekonomiye cemre düştü, türbülanstan çıktık. Olumsuz gelişmeler geride kaldı. Bundan sonrası için beklentilerim olumlu. Türkiye ekonomisi bir dengeleme sürecine girmiştir. Şimdi seçim geride kaldı. Sıkıntılı bir dönem görmüyorum. Bankacılık sektörüne ilişkin tedbirler zaten ekonomi yönetimi tarafından alınıyor. Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettirecektir. Pozitif beklentilerim devam ediyor. Yıl sonunda daha düşük seviyelerde faiz oranları ve enflasyon göreceğiz.”

Haberin Devamı

Tarımsal üretim fazla vermeli

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, tarım sektörünün uygulanabilir bir tarım politikasına ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, reform döneminden en büyük beklentilerinin sürdürülebilir bir üretim anlayışı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Hem kendimize yetecek tarımsal ve hayvansal üretimi sağlayıp, hem de fazlasını oluşturursak kimse önümüzde duramaz. Üretimi artırmanın yolu, üreticinin kazanmasından geçiyor. Doğru ve zamanında yapılan üretici destekleri, girdi maliyetlerinin azaltılması ve doğru taban fiyat sistemiyle yola çıkmalıyız” dedi.

Sulamaya açılan arazi artırılmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, halen 8.5 milyon hektar sulanabilir arazinin 1.9 milyon hektarının sulamaya açılmamış olduğunu belirterek, “Bu alanda yatırımlar artırılmalı, GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama projelerini içeren entegre projeler tamamlanmalı. Tarımda parçalı arazi sorununu azaltmak için ülkemizde 14.3 milyon hektar olan toplulaştırma yapılabilecek alanın 6.1 milyon hektarında toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. Kalanında çalışmalar hızlandırılmalı ve tamamlanmalıdır” dedi.