17.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geçtiğimiz iki yıllık sürede, dünyada hemen hemen her alanda oldukça köklü değişiklikler yaşandı. Bu dönem, ‘yeni normal’ kavramının hayatımıza girdiği bir çağ oldu. Türkiye adına baktığımızda da ekonomik anlamda zorlandığımız, daha çok çalışıp üretmemiz ve ihracat yapmamız gereken bir döneme girdik. Ben de kıymetli çalışmalarıyla derneğimizi ileriye taşımış Sevgili Fuat Pamukçu’dan görevi devralırken, GYİAD olarak ülkemiz ve genç nesiller adına katkı sağlamaya odaklanan çalışmaları hayata geçirmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz dönem Türkiye’de genç istihdam konusunda tespitler yapıp, çözüm önerileri ortaya koyan ‘Türkiye’de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu’nu sizlerin de bildiği gibi kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu dönem yeni konumuz ‘Genç Kadın ve Yeni Ekonomi’ olacak. Bu konu çerçevesinde Türkiye’de genç kadınların karşılaştıkları sorunları ve sorunlara ilişkin çözüm önerileriyle yeni ekonomi sektörlerinde başarılı olan kadınların hikâyelerini inceleyeceğimiz bir çalışma yapacağız. Bu projeyle Türkiye’nin genç kadınlarının potansiyelini ortaya çıkarmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
“Genç istihdamına yönelik kapsamlı adımlarımızın yanı sıra, gençlerin dijital çağda evrilen çalışma biçimlerine adapte olması adına kurguladığımız GYİAD MBA Programı’nın ikincisini hayata geçirmek üzere hazırlıklarımız devam ediyor. Yine önemi her geçen gün artan; özellikle pandemi sonrasında daha da kritik hale gelen tarımsal faaliyetler, çevre ve iklim, yeşil ekonomi ve dijitalleşme gibi konular kapsamında, önceki dönemlerde olduğu gibi dijital içerikli projelerimize devam edeceğiz.
Yeni neslin rotası
Önümüzdeki günlerde, üyelerimizin bir parçası olduğu aile şirketleri ve holdinglerin hikayelerini anlatan; genç nesillere ilham olmak gayesiyle yaratılan GYİAD’in Vaka Kitapları serisinin üçüncü çalışması ‘Yeni Neslin Rotası’ kitabının lansmanını gerçekleştirdikten sonra Vaka Kitapları serisinin dördüncüsü için çalışmalarımızı başlatacağız. GYİAD olarak önümüzdeki dönemde de topluma öncülük edip yön veren bir dernek olduğumuzun bilinciyle, çalışıp üretmeye ve fayda sağlamaya devam edeceğiz.”
Koğacıoğlu makale ödülleri sahiplerini buldu
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından, toplumsal cinsiyet alanındaki araştırmaları desteklemek üzere düzenlenen Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri; Dilan Alataş, Şehide Zehra Keleş Yüksel ve Gözde Cöbek’in makalelerine verildi.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender) 2009 yılında aramızdan ayrılan akademisyen ve aktivist Dicle Koğacıoğlu anısına düzenlediği “Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri”, bu yıl 12’nci kez sahiplerini buldu. Konferansın açılışında konuşan Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Eren İnci, Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı çalışmaları desteklemek için verilen bu ödül programının artık kendi alanındaki en prestijli ödül programla-rından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Dicle hukuk sosyoloji alanında ve de özellikle bu alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin rolü hakkında önemli çalışmalar yaptı. Dicle’nin yıllar öncesinde bahsettiği mekanizmaların nasıl bugüne de ışık tutabildiğini gördüm. Nasıl zamanın ötesinde ve üstünde cümleler yazdığını fark ettim. Ama aynı zamanda üzüldüm çünkü 2022’nin arifesinde yeni bir milenyumda hala toplumsal cinsiyet eşitliği yönünden istenilen düzeyde olmadığımızı bir kez daha anımsadım. Eminim yarınlar daha güzel olacak. Barış, huzur, refah içerisinde güzel günler yaşayacağız.”
Dicle Koğacıoğlu’nun annesi Nevzat Süer Sezgin de “Bu çalışmalar bizi hayata bağlıyor. Bu ödül, Dicle’nin ailesi olarak bizi hem çoğaltıyor hem ömrümüzü uzatıyor. Yepyeni Dicle’ler tanıyoruz. Onların yaptıkları araştırmalar özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki bütün araştırmalar benim geleceğe umutla bakmamı sağlıyor” dedi.
Dicle Koğacıoğlu’nun babası Murat Koğacıoğlu da “Bir kaybın ardından yapılacak en güzel şeyi yaptı arkadaşları, hocaları, öğrencileri. Bu ödüller Dicle’yi yaşatan çok önemli çalışmalar. Dicle’nin bizim için kaybından çok daha önemli hukuk sosyolojisi alanında yaşanan kayıp” diye konuştu.
Makale ödülleri
1 .Dilan Alataş: “Otizm Anneleri”: Bakım Emeği ve Ebeveynliğin Eleştirel Tahayyülü”
2. Şehide Zehra Keleş Yüksel: “Kamuyu Ağırlamak”: Sosyal İnceleme Amaçlı Ev Ziyaretleri ve Ev Kadınlarının Kamusal Tahayyülleri”
3. Gözde Cöbek, “Harry Sally ile (Uygulamadan) Tanışınca”: Türkiye’deki Heteroseksüel Çevrimiçi Flört Dünyası”
Hem üretiyor hem para kazanıyorlar
Küçükçekmece Belediyesi Kadın Eşitlik Merkezi’nde Kasım ayında başlayan sabun atölyesine devam eden kadınlar, ürettikleri hediyelik sabunlarla hem para kazanıyor hem de çeşitli yardım kuruluşlarına katkıda bulunuyor. Her yaştan ve kesimden kadının bu kursa katıldığını belirten Kadın Eşitlik Merkezi Koordinatörü Gonca Aslan, “Burada öğrendikleri bilgilerle sabun yapan kadınlarımız, yılbaşına özel birçok satış gerçekleştirdi. Yeni yeni siparişler aldı. Kadınlarımızın ekonomik özgürlüğünü eline almasını görmek bizim için gurur verici” diye konuştu. Kursa bir şeyler öğrenmek ve terapi amaçlı katıldığını ifade eden 38 yaşındaki ev hanımı Yasemin Türkeli ise, sattığı ürünlerle lösemili çocuklara yardımda bulunduğunu söyledi.
Emekli, ev hanımı olan 52 yaşındaki Gülümser Çalışkan da yılbaşında yaptığı kardan adamları sosyal medyada sattığını belirterek, ileride bu işi ilerletip daha büyük paralar kazanmayı hedeflediğini söyledi. Satış yapmak için Küçükçekmece Belediyesi Hünerli Eller Çarşısı’na da başvuracağını belirten Çalışkan, “Bu kurs hem ayaklarımızın üstünde durmamızı sağlıyor hem de psikolojik olarak iyi geliyor” şeklinde konuştu.