Ekonomiİkinci çeyrek için çıta yükseldi

İkinci çeyrek için çıta yükseldi

01.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde sanayi ve hizmet sektörleri öncülüğünde, tüketim harcamaları ile yatırım kalemlerinin pozitif katkısıyla yüzde 7’lik güçlü bir büyüme kaydederken, ekonomistler açıklanan verinin 2021 sonuna ilişkin büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyonları beraberinde getirebileceğini belirtiyor.

İkinci çeyrek için çıta yükseldi

Ekonomistlerin değerlendirmeleri şöyle:

Haberin Devamı

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: “İlk çeyrekteki güçlü seyir büyüme çıtasını yükseltti. Gerek sanayi üretimi endeksinde gerekse milli gelir serisinde gelinen tarihi yüksek seviyeler, yılın kalan döneminde bir ivme kaybı olsa bile mekanik olarak karşılaştırmanın yapılacağı 2020 yılı aynı dönemlerine göre büyümenin yine gücünü koruyacağını gösteriyor. İkinci çeyrekte Satınalma Yöneticileri Endeksi’nin ima ettiği üzere çeyrekten çeyreğe daralma gözlense bile salgının ilk dalgasının yarattığı baz etkisi nedeniyle yüzde 20’ye yakın çift haneli büyüme görülmesi söz konusu olacak. Buna karşılık, takip eden çeyreklerde ivme kaybı devam ederse yıllık milli gelir artışının sıfıra doğru yavaşladığı da görülebilir. Son dönemde finansal koşulların belirgin sıkılaşması iç talep kaynaklı ivme kaybının devam edebileceğine işaret ederken, dış talebin küresel aktivite nedeniyle güçlü seyretmesi bu zayıflığı kısmen dengeleyebilir. Bu doğrultuda yüzde 5.5 olan 2021 yılı büyüme beklentimizin üzerinde yukarı yönlü riskler devam ederken, para politikasına ilişkin belirsizlikler nedeniyle bu tahmin üzerindeki risklerin boyutu konusunda bu aşamada değerlendirme yapmakta zorlandığımızı belirtmeliyiz.”

Haberin Devamı

 İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin: “2021’in ilk çeyreğinde Euro Bölgesi’nin yüzde 1.8 daraldığı bir konjonktürde, Türkiye’nin yüzde 7 büyümesi bir ayrıcalıktır. Hane halkı tüketim harcamalarına yönelik kötümser beklentiler doğrulanmadı, net ihracatın pozitif etkisi de kararlılıkla sürdü.”

Albaraka Türk Başekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç: “İkinci çeyrek itibarıyla dış ticaret tarafından gelecek pozitif katkılarla çeyreklik, baz etkileriyle de yıllık bazda tarihi bir büyüme performansı izleyeceğimizi düşünüyor, 2021 yıl genelindeki büyüme tahminimizi yüzde 6.2’ye revize ediyoruz.”

İkinci çeyrek için çıta yükseldi