28.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
“Kısa vadeli ticareti de sigortaladığımız için ticaret büyüdükçe bizim de teminatlarımız büyüyor” diyen Özüner, “Ciddi bir likidite sıkıntısı vardı piyasada. KGF ile kısa dönemli olarak piyasada bu durum ortadan kalkıyor. Şirketler KGF’nin kısa vadeli bir çözüm olduğunun farkında ve müşterilerimizden aldığımız bildirimlere göre de şirketler artık uzun vadede alacaklarını güvenceye altına alma anlayışına sahipler” dedi.
Özüner, “Yurt içi pazarında bizim ağırlığımız devam edecek. Genel yaptığımız sigortaların yüzde 70’i yurt içi pazar için yüzde 30’u ise yurt dışı ihracat pazarlarına yönelik. Sistem aslında çok basit, dünyada size 40 milyon tane ticaret yapacağınız müşteri sunuyoruz. İstediğiniz ülkeye gidin eğer oradaki müşteriyi sigortalıyorsak sevkiyatı yapın diyoruz” şeklinde konuştu.
‘KGF devreye girdi’
Düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Özlem Özüner, “Euler Hermes Türkiye olarak şu aşamada Türk ihracatçılara destek oluyoruz. Faktöring sektörü bizden destek alabilir. En çok buradan açılım bekliyorum. Faktöringciler garanti hizmetini bizden alıp fonlamayı kendi verebilir. Şu aralar da çok kullanılan bir model, biz de faktöring firmalarıyla görüşüyoruz” dedi.
Irak’a doğrudan teminat vermediklerini belirten Özüner, “Irak bizim için kapsam dışı bir ülkeydi. Yurt içinde teminat verdiğimiz Antep Bölgesi’ndeki müşterilerimiz oraya ürün satanlar arasında” diye konuştu.
Yaklaşık 23 milyar TL’lik ticareti sigortaladıklarını söyleyen Özüner, şöyle konuştu:
“Bu sene hasar oranımız düşük ama Türkiye’de vadeler çok uzun. Şu an kesin konuşmak için çok erken. Bazı sektörlerden 8-9 aya varan vadeler var. Dolayısıyla net hasar tutarımızı aralıkta göreceğiz.
Geçtiğimiz yıl hasar oranları yüzde 100’ün üzerindeydi ve hiç kimse karlı değildi. KGF devreye girinceye kadar herkes bunu hissetti. Bankalarda da yapılandırmalar olmasına rağmen sıkıntı vardı.