14.02.2025 - 20:12 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ - 25 yaş ve üzeri araçlara sahip vatandaşların ÖTV'si sıfır araç alabilmelerine olanak tanıyacak kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Ancak henüz yasal bir düzenleme yapılmadan fırsatçılar harekete geçti. Araçlar değerinden çok daha yüksek fiyata satışa çıktı.
"TEŞVİK YASASINA UYAR" DİYEREK KANDIRIYORLAR
Araçların ilanlarda en küçüğü 25 yaşında. Fiyatlarıysa 150 bin liradan başlıyor, 400 bin liraya kadar çıkıyor. Netlik kazanan bir şey olmamasına rağmen "Teşvik yasasına uyar" başlığıyla vatandaş kandırılıyor.
150 BİN LİRALIK ARACA 400 BİN YAZIYORLAR
Hurda teşvik yasası çıkmadan fırsatçılar harekete geçti. Çok sayıda kurda araç ilanını görmek mümkün. Örnek bir 1980 model aracın piyasa değeri 150 bin lira. Ancak ilanlarda bu aracın benzeri 400 bin liraya satışta olduğu görülüyor.
PEK ÇOK KİŞİ TEŞVİKTEN YARARLANMANIN PEŞİNDE
Yasa çıktığında elinde hurda aracı olan vatandaş 300.000 ila 800.000 lira arasında ÖTV indiriminden faydalanacak. Geçtiğimiz aylarda 50.000 liraya bile alıcı bulamayan araçlar 200.000 liraya, 400.000 liraya satışa sunuluyor. İlanlar "Teşvik yasasına uyar" başlığıyla dikkat çekiyor. 1999 model aracın fiyatı ilanda 400.000 lira. Ve bir başka ilan, 425.000 liraya satışta olan hurda araç. 2000 model ve 425.000 lira, gibi örnekler var. Pek çok kişi hurda araçları alıp teşvikten yararlanma peşinde.
6 AY KURALINA DİKKAT!
Ancak 6 ay kuralı var. Burada çıkacak olan yasada büyük bir ihtimalle bu araçların 6 ay sahiplerinin üzerinde durmuş olması gerekiyor. Bugün alırsanız teşvikli aracı, yarın kullanacağım diye bir durum söz konusu olmayacak.