EkonomiHERKES ADINA AYRI BEYANNAME VERİLMELİ

HERKES ADINA AYRI BEYANNAME VERİLMELİ

23.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kira beyannamesi ile ilgili soruları cevaplayan Mazars Denge Vergi Ortağı Mustafa Tan, parçalı tapulardan alınan kira gelirinin herkes adına ayrı ayrı beyan edilmesi gerektiğini belirtti

HERKES ADINA AYRI BEYANNAME VERİLMELİ

SORU: Babamızdan miras kalan üç adet konut tapuda müşterek mülkiyet olarak adımıza tescil edildi. Bu konutlardan elde edilen kira gelirlerimiz kardeşlerden biri adına açılan banka hesabına yatırılıyor. Bu kira gelirinin bir kişi tarafından beyan edilmesi mümkün müdür?

Haberin Devamı

CEVAP: Gayrimenkul sahibi olarak üç kardeş kira gelirinde verginin mükellefi olarak kabul edilecektir. Bir kişi adına açılmış banka hesabına yatırılsa bile kiraların hisse nispetlerinize göre bölüştürülmesi ve beyan edilmesi gerekir. Bir kişi tarafından beyanname verilmesi gelir vergisi kanununa göre mümkün değildir. Her bir hak sahibi 2013 yılı için 3.200 TL’lik istisnadan faydalanma hakkına sahip ise, hissesinden bu istisna tutarını düşüp gerçek veya götürü gider tercihine göre beyannamesini vermelidir.

Harcama başka hesaptan olmalı
SORU: Sahibi olduğum konutlardan aldığım kiralar banka hesabıma kiracı tarafından yatırılıyor. Ancak bazen kiracılarım benim adıma yaptığı harcamaları ödemeyip doğrudan kiradan düşüp, banka hesabıma yatırıyor. Beyanname verirken bankaya yatan tutarı mı esas almak gerekir?
Cevap 3: Kira gelirlerinin beyanında tahsil esası geçerlidir. Tahsil edilmeyen kira gelirleri için beyanname vermek zorunda değilsiniz. Ancak sizin olayınızda kiranın tahsil edilmemesi değil, kiracınız tarafından sizin adınıza harcama yapılması söz konusudur. Burada tahsil işlemi gerçekleşmiş olduğundan beyannamede bankaya yatan tutarı dikkate almamanız gerekir. 500 TL’yi aşan kira ödemeleri bankadan yapılmak zorunda olduğu için bu tür işlem söz konusu olduğunda kiranızı tam almanız, kiracıya bu ödemeyi ayrıca transfer etmeniz daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı

İşyerinde beyanname sınırı 26 bin lira
SORU: Sahibi bulunduğum ve boş olan deponun bir bölümünü ortağı olduğum şirketime aylık brüt 1.000 TL’ye kiraya verdim. Deponun emlak vergisi değeri yaklaşık 800.000 TL’dir. 2013 yılı için gelir vergisi beyannamesi vermem gerekiyor mu?
CEVAP: İşyeri kira gelirleri tevkif suretiyle vergilendirildiği için yıllık brüt 26.000 TL’yi aşmayan kira geliri için başka bir beyana tabi geliriniz yok ise beyanname vermenize gerek yok. Kira gelirinin emsal kira bedelinden düşük olmaması gerekir. Gayrimenkulünüzün emsal kira bedeli ise emlak vergisi değerinin % 5’idir. Ancak, muvazaa olmadığı ve elde ettiğiniz gerçek kira gelirinin, kira sözleşmesi, ödemeye ilişkin banka dekontu veya havale makbuzu gibi belgelerle veya kiracının ifadesi ile ispat edilebildiği durumlarda, ayrıca emsal kira bedeli karşılaştırılması yapılmayabilir. Bu şartlarda beyanname vermenize gerek yok.

Haberin Devamı

Bütün gelirler beyan edilmeli
SORU: Çocuğumuzun okulu nedeniyle İstanbul’da aylık 1.500 TL’ye ev kiralayıp taşındık. Sahibi bulunduğumuz önceki evimizi de 1.000 TL’ye kiraya verip, kira giderimizin bir kısmını karşılıyoruz. Kira gelirimiz daha düşük olduğu için beyanname vermemize gerek var mı?
CEVAP: Gelir vergisi Kanunu’na göre 2013 yılı için yıllık 3.200 TL’yi aşan kira geliriniz var ise beyanname vermek zorundasınız. Şayet istisna şartlarından yararlanamıyorsanız tüm gelirinizi beyan etmeniz gerekir. Kira gelirinizin beyanında gerçek gider yöntemini seçerseniz bu durumda ödediğiniz kira bedelini kira gelirinizden düşebilirsiniz. Sizin durumunuzda kira gideriniz fazla olduğu için beyan edilecek matrahınız söz konusu değildir. Her ne kadar adınıza gelir vergisi hesaplanmayacak olsa da beyanname vermeniz yasal olarak zorunlu.

Haberin Devamı

Ödenilen kira gelirden düşebilir
SORU: Ankara’da bulunan dört adet konutumdan kira gelirim var. İstanbul’da eğitim gören çocuklarım için bir adet konut kiraladık. Zaman zaman biz de kalıyoruz. İstanbul’daki konut için ödediğim kirayı, kendi kira gelirlerimden düşebilir miyim?

CEVAP: Kira gelirlerinizi beyan ederken gerçek gider usulünü seçtiğinizde ikamet olarak kullandığınız konut için ödediğiniz kirayı kira gelirlerinizden düşmeniz mümkün. Ancak çocuklarınız adına kiraladığınız konut size ait bir ikametgah değil ise bu konuta ait kiranın mevcut kira gelirlerinizden düşülmesi yasal olarak mümkün değildir. Ancak şahsınızın kiracı olduğu ve ikamet ettiği konuta ait kirayı mevcut kira gelirlerinizden düşebilirsiniz.

Emlak vergisi, değerleme, kentsel dönüşüm, konut kredisi, gayrimenkul hukuku ve tapu mevzuatı ile ilgili sorularınızı yavuz.karaman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz...