Ekonomi Haziran ayı faiz kararı belli oldu! Ekonomistlerden ilk yorum: Güçlü TL vurgusu devam ediyor

Haziran ayı faiz kararı belli oldu! Ekonomistlerden ilk yorum: Güçlü TL vurgusu devam ediyor

27.06.2024 - 14:46 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka haziran ayı toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez Bankası’nın faiz kararına ekonomistlerden ilk değerlendirme geldi.

Haziran ayı faiz kararı belli oldu Ekonomistlerden ilk yorum: Güçlü TL vurgusu devam ediyor

Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı: “Kurun bu düzeyde olmasının amacı yabancıların ülkemize borsa ve tahvil piyasasına giriş yapmasıdır. Dolar enflasyonun altında getiri elde edecektir.

Haberin Devamı

Hem kredi kartı harcamalarının artışı, bayram tatilinden sonra ciddi harcamalar yapıldı. Bununla beraber enflasyonist etki izlenecektir. Bizim kırmak istediğimiz lokanta ve hizmet sektöründeki katılık hala devam etmekte.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Genel olarak eğer jeopolitik risk olmazsa, enflasyonun ana eğilimi düşme eğiliminde sene sonu itibarıyla ortam müsait olursa ilk faiz indirimi yapılabilir. Ben tekrar faiz artışına gidileceğini düşünmüyorum.”

ABDULKADİR DEVELİ: MERKEZ BANKASI BUNA VURGU YAPIYOR

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Mayıs ayındaki enflasyon oranı yüksek gelmişti. Hedef var, yıl sonu yüzde 38 enflasyon hedefi var. Asgari ücrete artış söz konusu değil. Burada temel öncelik bu yıl için enflasyonla mücadele. Merkez Bankası buna vurgu yapıyor. Parasal sıkılaşmanın getirdiği maliyet durumu söz konusu. Burada amaç enflasyonu düşürmek, bunun bir maliyeti var. Ekonomik aktiviteden ne kadar vazgeçeceğiz, ticaretten ne kadar vazgeçeceğiz?

Haberin Devamı

Biz talebi daha soğutalım diye faizleri daha fazla artıramayız. OVP hedefleri var, bu yıl yüzde 4 büyüme öngörülüyor.

‘GÜÇLÜ TL VURGUSU DEVAM EDİYOR’

Güçlü TL vurgusu devam ediyor. Politika faizinin yüksek olmasının sebeplerinden bir tanesi enflasyon ile politika faizi arasındaki makasın pozitife dönmesiyle daha fazla yabancı sermayenin gelmesidir. "

CÜNEYT PAKSOY: YENİ FAİZ ARTIŞI BEKLEMİYORUZ

Stratejist Cüneyt Paksoy konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Enflasyondaki belirgin bozulma öngörülmesi durumunda gerekli adımları atmakta kararlı olacağız diyor Merkez Bankası, yani sıkılaşması mesajı veriyor. Bu toplantı şöyle önemli: Fed’in faiz indirimi yapmadığı bir ortamda sadece Avrupa Merkez Bankası gibi indirimler var ama, parasal akımın global ölçekte gelişen piyasalara karşı duruşu henüz olumlu ölçekte akmadığı için bizim Merkez Bankamız da enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu göstermek durumunda. Yarın bir gri liste sürecimiz var. Merkez Bankası’nın bundan sonraki süreçte hedeflenen enflasyona gelene kadar Merkez Bankası proaktif bir şekilde süreci izleyeceğini beyan ediyor. Yeni faiz artışı beklemiyoruz. Bekle gör olarak devam edeceğini öngörüyoruz.”