13.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
İSMAİL ŞAHİN - Küresel ısınma yüzünden dünyanın enerji ihtiyacı rüzgar ve güneş santrallerine kayarken, güneş panellerindeki teknolojik gelişimler gelecek için umut vermeye başladı. Üçüncü nesil organik güneş panelleri hem daha ucuz, hem üretimi daha kolay hem de verimliliği yüksek.
Australlian Science Illustrated dergisinin geçtiğimiz haftaki sayısında yer alan habere göre 90 dakika içinde dünya bir yılda tükettiği enerjiyi güneşten alıyor. Solar paneller günden güne ucuzlayıp daha verimli hale geliyor. Uzmanlar küresel ısınmayı durdurmanın en iyi yolunun güneş enerjisi olduğunda hemfikir.
Dünya genelinde şu anda kullanılan enerjinin sadece yüzde 5’i güneş panellerinden geliyor. Uzmanlara göre güneşten ışınlarının yüzde 23’ü enerjiye dönüştürülerek kullanılabilir.
Yeni organik paneller bir milimetre film üzerine tıpkı matbaalarda gazetelerin basılması gibi bir yöntemle işleniyor. Ve yüzde 19.3’lük bir verim alınabiliyor. Bu yöntem hem üretim sürecini çok fazla hızlandırıyor hem de maliyetleri çok aşağıya çekiyor. Silikon içerikli güneş panelleri verimlilik ve kullanım süreleri açısından daha iyi. Güneşten aldıkları ışınların yüzde 23’ünü enerjiye çevirebiliyor ve 20-30 yıl ömrü var. Dezavantajı ise bir yerden bir yere taşınma maliyetleri çok yüksek, esnek değiller ve üretim sürecinde çevreyi kirletiyorlar. İkinci nesil güneş panelleri ise esnek ancak verimli değiller ve üretim maliyetleri çok yüksek. Üçüncü nesil güneş panelleri ise karbon nanotüp’lerden elde ediliyor ve tamamen çevreci. Yüzde 19.3 de verimliliğe sahipler.
Üçüncü nesil güneş panelleri matbaalarda gazete basılır gibi üretiliyor. Organik malzemeden üretilen çevreci güneş panelleri çok hafif oldukları için binaların yan duvarlarına da monte edilebiliyor.
2035’te fosil yakıtı ikiye katlayacak
Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök Türkiye’de güneş enerjisinin mevcut durumu hakkında bilgiler verdi. TEİAŞ’ın 2023 Ocak ayında açıkladığı raporda Güneş Enerji Santralleri (GES) kurulu gücünün 9,4 GW olduğuna işaret eden Özkök, “Şu an itibari ile 10,5GW’a ulaştık. 2022 Türkiye Ulusal Enerji Planı’nına göre; Elektrikteki kurulu güç 103,5 GW’tan 189,7 GW’a çıkacak. Bu plana göre 2035 yılında yenilenebilir enerji fosil yakıtın yaklaşık 2 katı olacak” dedi.
Türkiye’de kullanılan güneş panellerinde daha ziyade birinci nesil çerçeveli paneller kullanıldığını belirten Özkök, “Çerçeveli panelleri de monokristal ve polikristal olarak ayıralım. Monokristal panellerin ağırlıklı olarak piyasaya giriş zamanı 2018. Monokristal daha fazla kullanılmıştır” diye konuştu.
‘Mevzuat değişmeli’
Sektörün daha fazla genişlemesi için mevzuatın son kullanıcının lehine değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Özkök, “Herkesin hızlıca sonuca ulaşması için resmi işlemler ve bunlara harcanan süreler azaltılmalıdır. Finans seçenekleri (yatırım teşvik, hibe destek, kredi, leasing) artırılmalıdır.
Yaygınlaşan elektrikli otomobillere de dikkat çeken Özkök, “Elektrikli araçların güneş enerjisinden doldurulması mümkündür. Ancak araç şarj için gereken enerjiyi her şarj istasyonunun yanında akü depolamasının da olduğu güneş enerjisi santralleri ile vermek gerekmektedir. Her şarj istasyonu için bunu yapmak zordur” dedi.