EkonomiGündüz çocuklarına bakıyor! Gece ise tezgahının başında...

Gündüz çocuklarına bakıyor! Gece ise tezgahının başında...

04.03.2019 - 07:41 | Son Güncellenme:

Lezzeti dünyaya yayılan Diyarbakır ciğer kebabına kadın eli değdi. 2 çocuk annesi Yasemin Ayverdi Gülseren, Mikro Kredi Projesi’nden aldığı 1000 TL kredi ile kentin ilk kadın ciğerci ustası oldu. Üç tekerlekli el arabası üzerine kebap ocağı kuran Gülseren, böylelikle ailesinin geçimini sağlıyor.

Gündüz çocuklarına bakıyor Gece ise tezgahının başında...

Diyarbakır’da gece duman tüten kebap ocağı başında emekçi bir kadın var. 2 çocuk annesi Yasemin Ayverdi Gülseren ( 34), herkesin uyuduğu bir vakitte saat 23:00’te ekmek teknesini kuruyor.

Haberin Devamı

12 yıllık evli olan Gülseren çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için yıllarca çeşitli işlerde çalışmış. Yoksul kadınların üretime geçmesi için kurulan Mikro Kredi Projesi ile tanışan girişimci kadın aldığı 1000 TL kredi ile kadınlar için sıra dışı ve zor sayılan bir işe koyuldu. Genç kadın aldığı kredinin 500 lirası ile pazarda üç tekerlekli ikinci el araba, 300 lira ile ciğer ve baharat, kalan 200 liraya ise mangal malzemesi aldı.

Gülseren usta için ekmek mesaisi saat 23:00’te başlıyor. Seyyar ocağını caddede kuran genç kadın gece boyunca lezzetli ciğer kebabı yaparak ailesinin geçimine katkı sağlıyor. Diyarbakır’ın ilk kadın ciğercisi olan Gülseren’in bu girişimci adımı kadınlara güven vermiş. Kente birçok kadın artık gece ciğer yemek için sokağa çıkıyor. Öyle ki bazı kadınlar ciğerin tiryakisi bile olmuş.

Haberin Devamı

‘HELAL EKMEK KAZANMAKTAN KORKMUYORUM’

İşini severek yaptığını söyleyen Yasemin Ayverdi Gülseren, "Hep babamın erkek kızı oldum. Gece sokakta helal ekmek kazanmaktan korkmam" diyor. Kendisinin de bir ciğer tutkunu olduğunu belirten Gülseren, “Ciğer yemeye bayılıyorum. Sabah kahvaltıda bile ciğer yerdim. İşsiz kalınca sevdiğim yemeği meslek olarak yapmaya karar verdim. Çocuklarım ile gündüz vakit geçirmek için gece çalışmaya karar verdim. Seyyar arabamı süremediğim zaman veya kömür ateşini yakamadığım durumlarda gençler bana yardımcı oluyor. Hep birlikte ciğerleri pişirip yiyoruz. İlk dürümü yemeden müşterilerime yedirmiyorum. İşimden memnunum, kazandığım para ile çocuklarımın okul masraflarını ve evimin mutfak masrafını çıkarıyorum. Eşim ise iş bulduğunda kira ve faturaları ödüyor, böylelikle hiç kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlıyoruz ”dedi.

Ciğer tezgâhını gönül rahatlığı ile sabit bir noktada kurmak için destek isteyen Gülseren, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü hatırlatarak, “Ülkemizin kalkınmasında kadın emeği ve rolü çok önemlidir. Kadınlar evin hanımı, çocukların annesi olacağı gibi iyi bir girişimcide olabilir. ‘Kadın çalışamaz diye bir şey yoktur’. Şayet kadınlar önündeki engeller kaldırıldığında başaramayacağımız hiçbir şey yoktur ”diye konuştu.