29.06.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul - Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede ev ödevini yerine getiren Türkiye, uzun süredir beklediği haberi aldı. Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATF) Singapur’da gerçekleştirilen genel kurul toplantısında, Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararı verildi. Gri listeden çıkış için geriye kalan tek kriter olan kripto varlık yasasının, FATF’deki kritik toplantıya saatler kala, 26 Haziran akşamı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle Türkiye’nin önündeki son engel de aşıldı. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye’yi 2021’de gri listeye almıştı.
ŞİMŞEK: BAŞARDIK!
Türkiye’nin gri listeden çıkartılması için yapılacak toplantıya katılmak üzere Singapur’da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi açıklama öncesi X hesabından “Başardık” açıklaması yaptı. FATF, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, IMF, INTERPOL gibi uluslararası kuruluşların katılımıyla Singapur’da gerçekleştirilen genel kurul toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararı verildi. FATF Genel Kurulu, Jamaika ile birlikte Türkiye’nin, “gri liste” olarak ifade edilen “artırılmış izleme sürecine” artık dahil olmadığını bildirdi.
FİNANSAL SİSTEME GÜVEN
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.”
KRİPTO ZAMANLAMASI
Geçen süreçte önüne konan hedefleri sağlamakta başarılı olan Türkiye, 40 standardın 39’u ile uyum sağladı. Geriye kalan tek unsur olan kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme de FATF’deki kritik toplantıya saatler kala, 26 Haziran akşamı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulması için Sermaye Piyasası Kurulu izni ve yetki belgesi zorunluğu getiren yasanın kabülüyle, Türkiye’nin gri listede kalması için hiçbir neden kalmadı. FATF tarafından “hassas alan” olarak belirlenen kripto varlıklara getirilen sıkı denetim, yükümlülüklerini ihmal eden kripto hizmet sağlayıcılarına 100 milyon liraya yakın ceza kesilmesiyle yaşanan süreç de Türkiye’nin elini güçlendiren unsurlar oldu.
YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILDI
Kararla birlikte, uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı için Türkiye’ye kaynak sağlamanın önü açılacak. Gri listeden çıkışla, sınır ötesi finansal işlemlerde bulunan kısıtlamaların ortadan kalkması ve uluslararası kuruluşlardan kredi sağlanmasının kolaylaşması öngörülüyor. Türkiye’ye kaynak gelişinde kolaylaşma, uluslararası piyasalardan yapılan borçlanmalarda daha düşük maliyet anlamına gelecek. Önümüzdeki süreçte yabancı şirketlerin Türk şirketleriyle ortaklık için daha çekincesiz masaya oturacağı değerlendiriliyor.
‘DEFLASYONU HIZLANDIRACAK’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türkiye’nin gri listeden çıkması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak, borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Sermaye akışının ivmelenmesiyle TL varlıklara ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Bu karar, uluslararası yatırımların önünü daha da açacaktır.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Başta terör ve organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:
Türkiye ekonomisine ve yatırım ortamımıza pozitif yansıyacak.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç: Gri listeden çıkma, dış ticaret yapan işletmeler üzerindeki ek yüklerin, denetimlerin hafiflemesine ve ihracatın artmasına katkı verecek.
FATF Dönem Başkanı Raja Kumar: Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelesini iyileştirmek için önemli adımlar attığını ve bu eylem planındaki tüm maddeleri ele aldığını teyit etti.
Moody’s Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud: Türkiye’nin gri listesinden çıkarılmasına ilişkin, “Bu gelişmenin Türkiye’nin itibarını uluslararası alanda artırması, yabancı yatırımları ve Avrupa ve ABD kurumlarıyla ilişkileri potansiyel olarak güçlendirmesi bekleniyor” dedi.
MONACO LİSTEYE ALINDI
FATF Monako’yu daha fazla izlemeye tabi ülkelerden oluşan “gri listeye” eklediğini duyurdu. FATF Venezüella’yı da kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede “stratejik eksiklikleri” olduğu düşünülen ancak sorunları düzeltmek için FATF ile işbirliği yapan ülkeler listesine ekledi.
İKİ OPERASYON DÜNYANIN DİLİNDE!
FATF heyeti, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen “Leijdekkers” ile “Comanchero” operasyonlarını örnek gösterdi.
İBB’NİN RESMİ HESABINDAN KÜFÜRLÜ PAYLAŞIMA SORUŞTURMA
İstanbul Büyükşehir Belediyes’inin (İBB) sosyal medya platformu X’teki resmi ulaştırma hesabından, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Başardık” paylaşımının küfürlü şekilde alıntılanmasına ilişkin resen soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama” suçlarından başlatıldığı öğrenildi.